Rozvoj venkova Olomouckého kraje Setkání aktérů venkova, Všechovice - Příleský mlýn, 8.3.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Aktivity Olomouckého kraje pro venkov Setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 21. června 2012, Plumlov Josef Londa Karel Hošek.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
OCENĚNÍ ORANŽOVÁ STUHA V RÁMCI SOUTĚŽE VESNICE ROKU V PROGRAMU OBNOVY VENKOVA.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Celostátní síť pro venkov
PRACOVNÍ SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCÍ ORP HRADEC KRÁLOVÉ Dolní Přím, 5. února 2009 Ing. Jana Rejlová, administrátorka POV.
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
POV Východiska POV 2008 Odstranění překryvů s Programem obnovy venkova ČR, zejména s Osou III zaměřenou na venkovské projekty Zásadní změna podoby.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
PRACOVNÍ SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCÍ ORP VRCHLABÍ Vrchlabí, 18. února 2009 Radka Nosková - administrace POV.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Podpora podnikání a zaměstnanosti v Olomouckém kraji
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Spolupráce, která přináší plody
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Rekordní počet přihlášených obcí v Královéhradeckém kraji - 50 Hodnotitelská komise10 členů Termín návštěv obcí – Čas na jednu obec90.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Obnova venkova Rozvoj venkova.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Nevyužitá absorpční kapacita venkovských obcí Analýza venkova: nové otazníky a výzvy 20. října 2011 Arcidiecézní muzeu, Olomouc.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Podpora venkova po roce 2013 z pohledu Olomouckého kraje Seminář MAS 10. května 2013, Olomouc.
Aktivity regionálního rozvoje Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Olomouc.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
POV 2010 Informace o podaných žádostech. Harmonogram POV Schválení podmínek pro vyhlášení programu Radou Olomouckého kraje: Schválená alokace.
MAS JIŽNÍ HANÁ Místní Akční Skupina Jižní Haná. Projednání bodu 2 Zpráva o dosavadní činnosti MAS Jižní Haná.
Zaměstnanost ve venkovských oblastech Olomouckého kraje MOŽNOSTI KRAJSKÉ SAMOSPRÁVY 25 listopad 2014, Olomouc Nástroje podpory zaměstnanosti ve venkovských.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Program obnovy venkova Jihočeského kraje
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
OP Meziregionální spolupráce
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
SOUTĚŽ VESNICE ROKU v Královéhradeckém kraji v roce Setkání orp
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Změny v soutěži Vesnice roku
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Rozvoj venkova Olomouckého kraje Setkání aktérů venkova, Všechovice - Příleský mlýn,

Rozvoj venkova Olomouckého kraje Východiska rozvoje venkova - koncepční Činnost Komise pro rozvoj venkova a zemědělství Spolupráce s aktéry rozvoje venkova Vlastní aktivity Olomouckého kraje pro venkov

Východiska Koncepce zemědělské politiky a rozvoje venkova Olomouckého kraje (2006 – 2012) Akční plán Koncepce na období let 2010 – 2012 Priority: Rozvoj infrastruktury a vybavenosti venkovských sídel Podpora místní kultury a partnerství pro udržení a rozvoj venkovské společnosti Rozvoj alternativních ekonomických činností na venkově Podpora zemědělství a zlepšování životního prostředí Podklad pro různé dotační tituly (PRV, ROP,…)

Komise pro rozvoj venkova a zemědělství Komise pro rozvoj venkova a zemědělství Rady OK je: –garantem realizace Koncepce zemědělské politiky a rozvoje venkova Olomouckého kraje –ze své činnosti odpovědná Radě OK, –iniciativním a poradním orgánem Rady OK, Činnosti a témata Komise pro rozvoj venkova a zemědělství –doporučuje Radě OK nastavení podmínek podpory a hodnotící kritéria POV –provádí hodnocení předložených žádostí v POV (1 žádost - 2 hodnotitelé, hodnotitelé vybráni losem) –sleduje stav podpory venkova z PRV ČR a ROP SM –sleduje přípravu nové Společné zemědělské politiky EU

Spolupráce OK s aktéry rozvoje venkova Celostátní sít pro venkov Olomouckého kraje Aktivity realizované Olomouckým krajem s partnery v roce 2011: –vzdělávací seminář pro starosty v Náměšti na Hané k 14. výzvě PRV –společná prezentace Celostátní sítě pro venkov, regionálních značek a oceněných obcí v soutěži Vesnice roku na výstavišti Flora –vzdělávací seminář pro starosty v Náměšti na Hané k venkovské architektuře Aktivity realizované Olomouckým krajem s partnery v roce 2012: –setkání aktérů rozvoje venkova k přípravě nové Společné zemědělské politiky EU a implementaci metody LEADER po roce 2013 –informační semináře o dotačních možnostech obcí a mikroregionů

Spolupráce OK s aktéry rozvoje venkova Spolek pro obnovu venkova Olomouckého kraje Aktivity realizované Olomouckým krajem s partnerem v roce 2011: –účast na Valné hromadě KS NS MAS ČR Olomouckého kraje –spolupráce při zajištění krajského kola soutěže Vesnice roku ČR 2011 –zajištění seminářů pro starosty společně se Školou obnovy venkova –spolupráce v rámci Komisi rozvoje venkova a zemědělství OK –spolupráce v rámci Výboru regionálního rozvoje OK –seminář v partnerském regionu Vojvodina Plánované aktivity Olomouckým krajem s partnerem v roce 2012: –účast na jednání vrcholných orgánu partnera –spolupráce při zajištění krajského kola soutěže Vesnice roku ČR 2012

Spolupráce OK s ostatními partnery pro venkov Krajské sdružení NS MAS ČR Olomouckého kraje Aktivity realizované Olomouckým krajem s partnerem v roce 2011: –účast na Valné hromadě KS NS MAS –aktivní účast na seminářích a setkáních organizovaná KS NS MAS –řešení bílých míst metody LEADER v našem kraji Plánované aktivity Olomouckým krajem s partnerem v roce 2012: –spolupráce při přípravě na období EU po roce 2013 Agrární komora Olomouckého kraje Aktivity realizované Olomouckým krajem s partnerem v roce 2011: –participace při zajištění soutěži Regionální potravina OK –podpora místních farmářů – Farmářské trhy v Šumperku a Olomouci –spolupráce v rámci Komisi rozvoje venkova a zemědělství

Spolupráce OK s aktéry rozvoje venkova Ministerstvo zemědělství ČR Aktivity realizované Olomouckým krajem s partnerem v roce 2011: –účast na jednání Monitorovacího výboru PRV a jeho Pracovních skupinách –komunikace při přípravě nových Nařízení Rady EU k novému PRV ČR Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Aktivity realizované Olomouckým krajem s partnerem v roce 2011: –účast na jednání k nové Kohezní politice EU pro období –tvorba pozičních dokumentů a příprava Operačních programů –přenos informací o dotačních zdrojích MMR ČR

OP 1 OP 2 OP 3 Oblast podpory č. 1 je zaměřena na podporu projektů souvisejících s výstavbou, rekonstrukcí a opravami obecního majetku - obecních úřadů, komunikací, škol, sakrálních staveb, veřejných prostranství, veřejného osvětlení a obecního mobiliáře. Výše příspěvku: Minimální částka: ,- Kč Maximální částka: ,- Kč Procentní sazba: maximálně do 50 % celkových výdajů projektu Oblast podpory č. 2 je zaměřena na podporu realizace integrovaných projektů venkovských mikroregionů na pořízení společného vybavení pro kulturně – společenské akce a spolkové činnosti a také na projekty, umožňující pořízení společné mechanizace potřebné k úpravě a údržbě veřejných prostranství. Tyto aktivity musí být investičního charakteru. Výše příspěvku: Minimální částka: ,- Kč Maximální částka: ,- Kč Procentní sazba: maximálně do 50 % celkových výdajů projektu Oblast podpory č. 3 je zaměřena na podporu tvorby územně plánovací dokumentace. Výše příspěvku: Minimální částka: ,- Kč Maximální částka: ,- Kč Procentní sazba: maximálně do 50 % celkových výdajů projektu Program obnovy venkova Olomouckého kraje 2012 Vlastní aktivity Olomouckého kraje

RokPočet žádostí Počet podpořených Alokace v mil. Kč , ??60 Celkem ,5 Program obnovy venkova Olomouckého kraje 2012 Vlastní aktivity Olomouckého kraje

Soutěž Vesnice roku Olomoucký kraj se významně podílí na organizování krajského kola soutěže a finančně jí podporuje 500 tis. Kč ročně Soutěží se o následující ocenění: –Zlatá stuha - vítěz krajského kola (+ 2. a 3. místo v krajském kole soutěže) –Modrá stuha za společenský život –Bílá stuha za činnost mládeže –Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí –Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu –Další ocenění: Fulínova cena, Zlatá cihla v POV aj. Rok Vyhlášení 18. ročníku soutěže Vesnice roku se uskuteční dne 28. února 2012 v Praze při příležitosti konání Dne malých obcí. Vyhlašovatelé jsou Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR, MMR, MZe. Úspěchy obcí Olomouckého kraje: –Tučín 2010 – účast v soutěži Evropské ceny obnovy vesnice –Smržice 2011 – stříbrná plaketa v soutěži Entente Florale Europe Vlastní aktivity Olomouckého kraje

Podpora regionálním značkám Haná, Jeseníky a Moravská brána Olomoucký kraj poskytuje maximálně Kč ročně na propagaci značek Koordinátoři značek – MAS Moravská cesta (Haná), MAS Horní Pomoraví (Jeseníky), Hranická rozvojová agentura (Moravská brána) Značka Haná – 27 výrobců (11 potravinářů) Značka Jeseníky – 36 výrobců (15 potravinářů); 2 penziony Značka Moravská brána – zahájila letos činnost Vlastní aktivity Olomouckého kraje

meziregionální projekt financován z Interreg IVc název projektu: CesR (anglický zkratka) harmonogram: od března 2012 do prosince 2014 vedoucí partner: Comité Régional de Développement Touristique d'Auvergne partneři projektu: Olomoucký kraj a dalších 8 veřejnoprávních organizací z Lotyšska, Polska, Slovinska, Kypru, Malty, Španělska, Irska, Velké Británie rozpočet Olomouckého kraje pro projekt: 3 mil Kč (85% dotace) Cíle projektu: příprava venkova na novou Kohezní politiku EU a SZP EU identifikace nástrojů rozvoje venkova, které mají pozitivní dopad na zaměstnanost 13 Projekt „Spolupráce v oblasti zaměstnanosti a služeb ve venkovských oblastech“ Vlastní aktivity Olomouckého kraje

Ing. Pavel Horák náměstek hejtmana Olomouckého kraje Děkuji za pozornost