B AZÁLNÍ STIMULACE Bazální stimulace není vlastně o ničem jiném, než o připomínání života nemocnému, který žil před nemocí, o lásce a o blízkém vztahu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Advertisements

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
OŽIVOVACÍ TECHNIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/11 – Péče o novorozence a kojence.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: prosinec 2011 AUTOR: Veronika Jakubcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Orientace v čase TÉMA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR : Eva Vysoudilová NÁZEV : VY_32_INOVACE_14_Pes domácí.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2301_STAV FINANCÍ Téma: Pojem F. G._ ZJIŠTĚNÍ STAVU FINANCÍ.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Inf Počítač a lidé s handicapem
Strečink Je možné provádět denně po tréninku, nejméně však 4x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou.
Výchozí stav DOZP Zašová
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní informace o poskytovateli
Užitečné závaží.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Zvuky hudebních nástrojů
VY_52_INOVACE_25_01_soustava kožní - hygiena
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DUM II. / 13. smysly Bc. Zdeněk Klíma.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr
Lidské smysly Naše tělo. ČLOVĚK A JEHO SVĚT Lidské smysly Radka Smetanová VY_32_INOVACE_lidskesmysly_03.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
První pomoc.
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
Život bez střeva , Praha.
Technika kolem nás Svět, ve kterém žijeme, se skládá z živé a neživé přírody, ale také techniky. Dokázali byste říct příklad živé a neživé přírody? Do.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Každý den jsme trochu starší…
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

B AZÁLNÍ STIMULACE Bazální stimulace není vlastně o ničem jiném, než o připomínání života nemocnému, který žil před nemocí, o lásce a o blízkém vztahu. Jakási spojnice mezi dřívějším životem a nynějším,resp. budoucím životem. Okamžiků života, které mu byly příjemné. Při uplatňování zásad bazální stimulace připomínáme nemocnému milé doteky, zvuky, vůně, události,… Projekt Comenius Regio

D OSTUPNÁ LITERATURA PRO UČITELE

J AKÉ JE VYUŽITÍ BS V PRAXI ? U koho a kde znalosti využíváme? U klientů s tělesným i mentálním postižením. U klientů s poruchami vědomí. U nemocných dlouhodobě imobilních,apatických. Na odděleních - Geriatrii, Neurologii,LDN.

J AK ZAČÍT ? B IOGRAFICKOU ANAMNÉZOU ! Co nás zajímá? Sociální situace, zaměstnání, koníčky. Kdo může a kdo nemůže navštěvovat. Jak slyší? Jak vidí, potřebuje brýle? Denní rytmus. Pravák, levák. Doteky, které má rád. Doteky, které má nerad. Jak spí, poloha, přikrývky. Jak si čistí zuby, jak se holí, jakou kosmetiku používá. Co jí rád / nerad. Co pije rád / nerad. Které zvuky poslouchá rád. Upřednostňuje některé materiály? Oblíbené vůně. Co dělá, když má bolesti? Co dělá, aby se cítil dobře (hudba, osoby, klid, káva...) Zdroj: Skriptum pro certifikovany nástavbový kurz Bazálni stimulace, 2009

S ESTAVENÍ PLÁNU BAZÁLNÍ STIMULACE PRO PACIENTA : 1. Iniciální dotek – pravé rameno. 2. Stimulace čichová : - sprchový gel Vanilka - pěna na holení - květiny – růže - parfém - masážní krém Nivea

B AZÁLNÍ STIMULACE 3. Orální stimulace: - citrónové štětičky - káva - ústní voda 4. Sluchová stimulace: - CD – nahrávky – Michal David - TV – Zprávy - rádio

B AZÁLNÍ STIMULACE 5. Zraková stimulace: - fotografie rodiny, dětí, obrázky - květiny - TV - barevné ložní prádlo, oblečení 6. Taktilně haptická stimulace: - plyšáci - polštářek - žínka - klávesnice od počítače 7. Vibrační stimulace : - mobil - elektrický kartáček

S OMATICKÁ STIMULACE – POLOHOVÁNÍ DŮLEŽITÁ SOUČÁST BS Ohraničení těla - pomáhá získat informace o svém těle.

P OLOHOVÁNÍ – MOŽNOSTI, PROPLETENÉ RUCE

P OLOHOVÁNÍ Polohování – Na boku

P OLOHOVÁNÍ - H NÍZDO Tato poloha umožňuje klientům si odpočinout a navozuje v nich příjemné pocity ve smyslu „cítím se dobře“. Zároveň jim tato poloha nabízí pocit jistoty a bezpečí a zlepšení vnímání hranic svého těla.

P OLOHOVÁNÍ - M UMIE Cílem tohoto polohování je umožnit klientovi zprostředkování vjemu ze svého vlastního těla a umožnit mu pocítit jeho hranice.

M IKROPOLOHOVÁNÍ Změna polohy pomocí ručníků a malých polštářů. Propletení prstů rukou. Položení rukou na hrudník.

DALŠÍ PRVEK BS - MASÁŽ STIMULUJÍCÍ DÝCHÁNÍ Masáž alespoň 3-5 minut a během masáže neopouštíme klientovo tělo. Masáž stimulujícího dýchání je pomoci klientovi dosáhnout dostatečného, klidného a pravidelného dýchání. Dochází ke zkvalitnění komunikace mezi klientem a personálem, uvolnění klienta a zlepšení jeho schopnosti koncentrace. Friedlová, K. Bazální stimulace v základní ošetřovatelské péči 2007,s ).

MASÁŽ STIMULUJÍCÍ DÝCHÁNÍ Provedení: Olej či mléko. Záda popř. ventrální strana trupu. Vsedě, u ležících na boku či břiše. Mléko ohřejeme v rukou a přiložíme ruce na zátylí. Spouštíme ruce podél páteře až k sakru. Následují tři kruhy při kterých zvedáme a roztahujeme hrudník do stran. Ruce nikdy neopustí tělo.

DALŠÍ PRVEK BS - KOUPELE ZKLIDŇUJÍCÍ U NEKLIDNÝCH, DEZORIENTOVANÝCH, DEMENTNÍCH, USTRAŠENÝCH KLIENTŮ.

PROVEDENÍ KOUPELE : Zklidňující koupel je možné použít bez vody, např. pomocí froté ponožek navlečených na ruce nebo pomocí dětského oleje! Ponoříme ruku do lavorku. Myjeme vždy ve směru chlupů. Stále se dotýkáme rukama nemocného. Začínáme na hrudníku, modulujeme končetiny. Na hrudníku od středu k zevní straně,od ramene ke konečkům prstů. DK od pánve ke konečkům prstů. Každou končetinu modulujeme oběma rukama. Záda myjeme na boku - od páteře k zevní straně trupu. Neodcházíme, vše si nachystáme, klid na pokoji. Vždy umývá jen jeden člověk. Po umytí přikrýt, nechat odpočinout.

C O BYCHOM RÁDY ? O CO SE DÁLE SNAŽÍME ? Chtěli bychom barevnější pokoje pro nemocné,více optických stimulací – obrázků, fotografií, plyšáků, hodin, kalendářů apod. Chtěli bychom, aby měl nemocný noční stolek na postižené straně.Přistupujeme k nemocnému na postižené straně. Pokud nemocný sedí, polohujeme postiženou HK na deku, na jídelní stolek. Vždy komunikujeme s nemocným, vysvětlujeme výkon.

P ŘI PÉČI BYCHOM MĚLI DODRŽOVAT DESATERO BAZÁLNÍ STIMULACE : Přivítejte a rozlučte se s pacientem vždy stejnými slovy. Při oslovení se ho vždy dotkněte na stejném místě. Hovořte zřetelně, jasně a pomalu. Mluvte přirozeným tónem. Tón, mimika a gestika jsou odpovídající významu našich slov. Používejte formu komunikace, na kterou byl pacient zvyklý. Nepoužívejte zdrobněliny, pokud na ně nebyl pacient zvyklý. Nemluvte s více osobami najednou. Při rozhovoru minimalizujte rušivé elementy. Umožněte reagovat pacientovi na vaše slova.

Děkujeme za Vaši pozornost.

L ITERATURA : FRIEDLOVÁ, Karolína. Bazální stimulace v základní ošetřovatelské péči. 1. vydání. Praha : Grada, ISBN FRIEDLOVÁ, Karolína. Koncept Bazální stimulace. Sociální služby FRIEDLOVÁ, Karolína. Ošetřovatelské a terapeutické nabídky konceptu Bazální stimulace. Sociální služby FRIEDLOVÁ, K., Skriptum pro certifikovaný základní kurz Bazální stimulace. INTERNETOVÉ ZDROJE %A1tem+Baz%C3%A1ln%C3%AD+stimulace %C5%A1et%C5%99ovatelsk%C3%A9+p%C3%A9%C4%8Di&biw=1600&bih=783&source=lnms&tb m=isch&sa=X&ei=- KFUVJuzHYPsaP78gbAG&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=pacient+na+l%C5%AF%C5%BEku