Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Role Evropského parlamentu při vytváření víceletého finančního rámce EU Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June „Reformovat rozpočet, změnit Evropu“
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Jak dál ve financování činnosti Vysokoškolského odborového svazu? Návrh reformy pro současnost a budoucnost.
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Pozice ČR k finanční perspektivě po roce 2013 Ing. Kateřina Matoušková Ministerstvo financí ČR Seminář v Evropském domě, 23. února 2011.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Rozpočet EU Michal Částek.
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Financování kapitol státního rozpočtu II
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Makroregionální strategie EU: Strategie pro region Baltského moře, Dunajská strategie „Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj a důsledky pro ČR“ Expertní.
Výzva Vládě ČR: Zajistěte budoucnost Regionálních operačních programů ČR v letech 2014−2020.
1 Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU Mgr. Jan Fluxa zástupce ředitelky Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Seminář „Reforma.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj a důsledky pro ČR Praha, 29. března 2010

Revize rozpočtu EU závěry Evropské rady z prosince 2005  rozhodnutí o provedení „úplné a rozsáhlé revize rozpočtu EU“;  Komise má zhodnotit „všechny aspekty výdajů, včetně Společné zemědělské politiky, a příjmů, včetně korekce Velké Británie a …  …v letech 2008/2009 o tom předložit zprávu“ Cíl –posouzení dlouhodobých priorit EU včetně nových výzev –vyhodnocení financování těchto priorit z rozpočtu EU (bez konkrétního finančního vyjádření)

Veřejná konzultace V září 2007 představila Komise sdělení „Reformovat rozpočet, změnit Evropu“ – zahájena veřejnou diskusi k revizi Výstupy z veřejné konzultace by se měly promítnout do návrhu Komise k revizi rozpočtu Příspěvek ČR do debaty o revizi rozpočtu EU –Schválen vládním V-EU na začátku června 2008 –Pozice ČR by se tohoto základního vymezení měla držet

Načasování revize rozpočtu Předložení návrhu Komise k revizi rozpočtu opakovaně odloženo  vysoká citlivost reformy rozpočtu EU V říjnu 2009 unikla na veřejnost pracovní verze sdělení Komise k revizi rozpočtu Zahájení debaty o revizi rozpočtu po přijetí strategie Evropa 2020 za BE PRES Strategie Evropa 2020 ukazuje částečně směr debat o budoucím rozpočtu EU Diskuse o revizi rozpočtu pravděpodobně plynně přejdou v jednání o příští finanční perspektivě

Očekávané tendence v rámci budoucího rozpočtu EU Posílení výdajů na –růst a konkurenceschopnost (Evropa 2020); –energetiku a klimatickou změnu; –vnější vztahy Krize => konsolidace veřejných rozpočtů => tlak na nezvyšování relativního objemu rozpočtu (cca 1% HND) => nutnost krátit výdaje rozpočtu EU na tradiční politiky EU – zejména zemědělství a politiku soudržnosti

Pozice ČR k budoucnosti rozpočtu - aktualizace Východisek Příprava 3. verze Východisek pozice ČR k revizi rozpočtu (MF, ÚV) Cíl - připravit se na diskusi o revizi rozpočtu a o příštím finančním rámci na období po r Dosáhnout jednotné pozice ČR, která bude respektována všemi resorty a jednotně prezentována navenek Východiska by měla ukázat podobu rozpočtu v roce 2020, aby –přispíval k řešení současných problémů EU –zajistil prosazování priorit ČR Pozice ČR musí splňovat podmínku evropské přidané hodnoty

Východiska – základní priority ČR Podpora konkurenceschopnosti a vnitřní koheze EU Posílení výdajů na R&D a vzdělávání v případě evropských projektů (přeshraniční spolupráce, mobilita) Postupné snižování výdajů na SZP a vyšší tržní orientace evropského zemědělství Zachování stávající výše výdajů (cca 1 % HND EU)

Budoucnost kohezní politiky EU - výsledek veřejné konzultace V listopadu 2008 Komise prezentovala zprávu hodnotící výsledek konzultací Kohezní politika by měla zůstat evropskou politikou Koncentrace prostředků na méně vyspělé členské státy a regiony Důraz kohezní politiky na ekonomickou konvergenci

Budoucnost kohezní politiky EU – sdělení Komise k revizi Konvergence - možný důraz na konvergenci méně vyspělých členských států (vs. regionů)+vyšší flexibilita Konkurenceschopnost – propojení s výdaji z headingu 1a výběr projektů na základě volné soutěže  důraz na nadnárodní nebo přeshraniční aktivity Územní spolupráce – větší důraz na spolupráci na vnějších hranicích EU (posílení sousedské politiky) Vyšší důraz na intervence související se změnou klimatu Důraz na měřitelné výsledky a větší důraz na evaluaci výsledků + podmíněnost plateb

Budoucnost kohezní politiky EU – Východiska Kohezní politika by měla být jednou z hlavních výdajových priorit evropského rozpočtu Důraz na podporu méně vyspělých regionů a členských států (cíl Konvergence) Hlavním cílem kohezní politiky - snižování ekonomických disparit mezi regiony a členskými státy Vzhledem k tomuto cíli probíhá v ČR diskuse o budoucí existenci stávajícího cíle 2 (regiony dosahující v průměru 122 % HDP/obyv. úrovně EU) – neomezit jen na regiony s HDP/obyv. nižším než průměr EU?

Budoucnost kohezní politiky EU – Východiska Zachování současných kritérií uznatelnosti regionů –regiony NUTS II (75 % HDP/obyv. průměru EU) –členské státy (90 % HND/obyv. průměru EU) Kohezní politika –může přispívat k plnění cílů strategie Evropa 2020 a k řešení nových výzev v méně vyspělých členských státech a regionech –Nemá být však primárním nástrojem pro dosahování těchto cílů. –By neměla by se stát „všeobjímající“ politikou – tím by se vytratil její hlavní cíl – snižování disparit

Děkuji Vám za pozornost Ing. Jan Gregor