F RAKTÁLY Pavel Stránský Science to Go! Městská knihovna Praha13. říjen 2015 Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

Základy meteorologie.
MANDELBROTOVA MNOŽINA Jan Vratislav. Mandelbrotova množina.
Moranův efekt Jan Černý Flicker.com. studium fluktuací v populacích a jejich synchronizace Charles Elton první popsal, proč jsou fluktuace prostorově.
Fraktálová komprese obrazu
KFY/PMFCHLekce 3 – Základy teorie pravděpodobnosti Osnova 1. Statistický experiment 2. Pravděpodobnost 3. Rozdělení pravděpodobnosti 4. Náhodné proměnné.
Fraktální geometrie Obdivuhodné a krásné vzory - neuvěřiitelné!
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Fakulty informatiky a statistiky
Nanočástice – jejich vliv na lidský organismus
Fraktálová geometrie.
Fraktální geometrie Podivné a krásné vzory - nepředstavitelné!
FRAKTÁLY JSOU MNOŽINY JEJICHŽ GEOMETRICKÝ MOTIV SE OPAKUJE V ZÁKLADNÍM TĚLESE AŽ DO NEKONEČNA. (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
FRAKTÁLNÍ GEOMETRIE Obdivuhodné a krásné vzory - neuvěřitelné!
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Funkce více proměnných.
Fraktálová komprese obrazu
Statistika Zkoumání závislostí
ÚTVARY VE DNĚ Interakce proudu a pohybu splavenin vede ke vzniku útvarů ve dně, jako např. vrásy, duny, antiduny, splaveninové lavice. Tyto útvary mohou.
Chaos z řeckého χαος - nepředvídatelnost, neuspořádanost deterministický chaos – neperiodické chování nelineárních dynamických systémů velice citlivé.
Lineární regrese kalibrační přímky
Slapové jevy Igor Dostal.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.
Analýza snímků VŠB – Technická univerzita Ostrava Katedra informatiky Doc. Ing. Lačezar Ličev, CSc.
Fractal geometry. Lewis Richardson, Seacoast line length.
Peter Kodyš, Zpracování dat z experimentů fyziky vysokých energií, listopad Příklady. (Zadání)
Počítačová grafika a CAD 2
Způsoby uložení grafické informace
Definice fraktální (vnitřní) dimenze a její aplikace v databázích
FRAKTÁLY.
Pravděpodobnost.
Grafické řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých II.
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Jednoduchý lineární regresní model Tomáš Cahlík 2. týden
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Bitmapová (rastrová) grafika
Počítačové zobrazování fraktálních množin
Metody hydrogeologického výzkumu V.
Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov. Úvod Počítačová 3D grafika je označení práci s trojrozměrnými objekty. Převod 3D objektů do 2D zobrazení se nazývá.
Počítačové zobrazování
Vizualizace procesu měření systémem FOTOM 2008 VŠB – Technická univerzita Ostrava Katedra informatiky Doc. Ing. Lačezar Ličev, CSc.
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Teorie chaosu.
Hydraulika podzemních vod
Fraktální geometrie.
Počítačové algebraické systémy a jejich aplikace ve fyzice Pavel Košťál, Gymnázium Voděradská Jana Zajíčková, Gymnázium F. Palackého Valašské Meziříčí.
Nelineární řešení průhybu konzoly II Petr Frantík Ústav stavební mechaniky Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky Fakulta stavební, Vysoké.
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Soutěž RISK Jižní Amerika Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Fraktály.
Teorie vyvinuté turbulence
Úvod do chaotických systémů
FRAKTÁLY Fyzikální seminář FJFI ČVUT v Praze Jiří Minarčík
Chaos (nejen) v jádrech
Fraktální geometrie.
Ukazatel naděje na dožití právě narozeného dítěte
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Spojité a nespojité řízení
Počítačová grafika a CAD 2
Kvantová fyzika.
MECHANIKA.
Deterministický chaos
Hydraulika podzemních vod
Fraktální geometrie.
Počítačové zobrazování fraktálních množin
Transkript prezentace:

F RAKTÁLY Pavel Stránský Science to Go! Městská knihovna Praha13. říjen 2015 Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy

Fraktální struktura -soběpodobnost - část vypadá stejně jako celek -obecná vlastnost mnoha přírodních objektů

Délka mořského pobřeží 1 km 100 km Fraktální struktura

Fraktální (neceločíselná) dimenze Délka mořského pobřeží (Velká Británie) Benoît Mandelbrot (1967) – How long is the coast of Britain? Statistical self-similarity and fractional dimension (Science 156, 636) Délka měřítka l: Počet přiložení N: Naměřená délka pobřeží: 200 km km 100 km km 50 km km 1950 – Lewis F. Richardson studuje korelaci mezi tendencí států začít válku a délkou jejich společné hranice. Zjišťuje, že délky hranic, které uvádějí různé zdroje, se výrazně liší. Dnes pro Velkou Británii najdeme: -Ordance Survey: km -Coastal Guide Europe: km -CIA World Factbook: km (zahrnuje i Severní Skotsko) sklon přímky: fraktální dimenze d ≈ 1,25 log N log (1/l)

Fraktální dimenze - příklady Velká Británie 1,25 květák log(13)/log(3) ≈ 2,33 kapradí 1,6 brokolice 2,66 Norsko 1,52 mozek 2,79 plíce 2,98

Umělé (syntetické) fraktály Kochova křivka: (Helge von Koch, 1904)... - fraktální dimenze Sierpińského trojúhelník: (Wacław Sierpińsky, 1915)... Apolóniovy kružnice: -fraktální dimenze (závisí na typu kružnice)... a další a další

Mandelbrotova množina Množina všech komplexních čísel c, pro která je posloupnost omezená Animace na YouTube:

Mandelbrotova množina zavádí označení fraktál poprvé vykresluje na počítači Mandelbrotovu množinu Benoît Mandelbrot Robert W. Brooks a Peter Matelski ji definují a načrtávají její tvar -fraktální dimenze hranice d=2 soběpodobnost

Mengerova houba 2,73 Mandelbulb (Mandelbrotova žárovka) 3 (hypotéza) Jeruzalémská kostka 2,53 kapradí

Využití fraktální struktury - počítačová grafika - využití v počítačových hrách, ve filmu (Star Trek II: The Wrath of Khan ) - generování náhodné struktury s danou fraktální dimenzí

Lorenzův systém Edward N. Lorenz (1963) – Deterministic nonperiodic flow, J. Atmos. Sci. 20, jednoduchý model proudění v zemské atmosféře 3 proměnné: -intenzita proudění x -rozdíl teplot mezi stoupavým a klesavým proudem y -odchylka teplot na svislém řezu od lineárního průběhu z Bénardova buňka - nestabilní řešení - řešení ve tvaru podivného atraktoru Lorenz 1963: Jedno mávnutí křídel racka zásadně ovlivní budoucí průběh počasí. - připomíná motýlí křídla Lorenz 1972: Může mávnutí křídel motýla v Brazílii způsobit tornádo v Texasu? Lorenz prováděl výpočet řešení rovnic. Počítač počítal s 6 platnými ciframi ( ), ale vypisoval jen 3 platné cifry (0.506). Když si opsal mezivýsledek a začal výpočet znovu, dostal úplně jiný průběh počasí. „Motýl se svou křehkostí a slabostí se přirozeně hodí jako symbol toho, že malé může ovlivnit velké.“

Lorenzův systém Edward N. Lorenz (1963) – Deterministic nonperiodic flow, J. Atmos. Sci. 20, jednoduchý model proudění v zemské atmosféře 3 proměnné: -intenzita proudění x -rozdíl teplot mezi stoupavým a klesavým proudem y -odchylka teplot na svislém řezu od lineárního průběhu z Bénardova buňka - nestabilní řešení - řešení ve tvaru podivného atraktoru Lorenz 1963: Jedno mávnutí křídel racka zásadně ovlivní budoucí průběh počasí. - připomíná motýlí křídla Lorenz 1972: Může mávnutí křídel motýla v Brazílii způsobit tornádo v Texasu? Lorenz prováděl výpočet řešení rovnic. Počítač počítal s 6 platnými ciframi ( ), ale vypisoval jen 3 platné cifry (0.506). Když si opsal mezivýsledek a začal výpočet znovu, dostal úplně jiný průběh počasí. „Motýl se svou křehkostí a slabostí se přirozeně hodí jako symbol toho, že malé může ovlivnit velké.“ Lorenzův podivný atraktor fraktální dimenze d = 2,05

D ÍKY ZA POZORNOST Shrnutí: fraktál – vzor, který se opakuje na všech (v praxi na mnoha) škálách fraktální dimenze – nemusí být celé číslo