Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglická revoluce v 17. století
Advertisements

 Stát je institucí, která má moc vládnout, soudit a vytvá ř et zákony spole č nosti. Stát je vymezen Státní moc (výkonnou, zákonodárnou a soudní Stálým.
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Západní Evropa po třicetileté válce
Česká republika-demokratický stát
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
Velká Británie.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Spojené království Anglie a severního Irska
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Právní základy státu.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
ZSV Vznik a podstata státu.
STÁT A PRÁVO.
Česká republika Demokratický stát.
Skotsko Anglie Wales Severní Irsko
politické formy států a příklady
Politická geografie III
Základní typy monarchií
Přednáška č. 4 Horák Jakub
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Spojené království - teritoriální vývoj
VY_32_INOVACE_02_SVP_067_Zrn Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová.
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
Politický systém Itálie
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Politické systémy světa
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Exekutiva a justice VkO 9.
Irsko.
Velká Británie.
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Nejmocnější státy Evropy
Británie a Irsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu:
Velká británie ( Anglie ) Hlavní město je Londýn ( obyvatel ). Sousedí s Irskem. Sousedí s mořemi Severní moře, Keltské moře, Irské moře, průliv.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Velká Británie a Irsko hrad Windsor Buckinghamský palác Westminster.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_05_Britské_souostroví_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová Název: VY_32_inovace_212_ Velká Británie Téma: anglický jazyk Číslo.
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Velká Británie.
Právní základy státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Spojené království Lukáš Vicherek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
The Great Britain Spojené království Velké Británie a severního Irska
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Státní moc výkonná zákonodárná soudní hlava státu vláda parlament
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Česká republika Srdce Evropy.
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová

Státní zřízení Británie je konstituční monarchie, v níž vládne parlamentní demokracie, avšak bez psané ústavy. Patří tak mezi tří demokratické země na světě, kde neexistuje psaná ústava (dalšími jsou Nový Zéland a Izrael). Spoléhá se na tradiční právní systém a zvyky a oddělené ústavní právo. Základem práva jsou zákony schválené parlamentem, jejich soudní výklad a také zvykové právo. Skládá se ze čtyř historických území: Anglie, Skotska, Wales a Severního Irska. Ačkoliv bylo zrušení monarchie několikrát navrhováno, její popularita je stále vysoká a podpora pro vytvoření republiky se v populaci pohybuje pouze mezi 15 a 25%. Existuje Zákon o nástupnictví, podle kterého mohou na britský trůn nastoupit pouze potomci Žofie Falcké, jež jsou vyznání anglikánského nebo protestantského, nejsou ve svazku s osobou římskokatolického vyznání. Velká Británie má v celosvětovém měřítku významnou roli. Je členem G8, Rady bezpečnosti OSN. Byla jednou ze zakládajících členů NATO, Evropské unii a Rady Evropy. Je tak důležitou politickou, vojenskou a ekonomickou silou.

Panovník – Alžběta II. Její Veličenstvo královna Alžběta II. (Elizabeth Alexandra Mary Windsor), narozena 21. dubna 1926 v Londýně, Po přijetí zákona o deklaraci práv, která definovala svrchovanost parlamentu, jsou její pravomoci omezené Nicméně panovník je stále považován za svrchovanou osobu. Panovník má však rozsáhlé formální pravomoci. V současnosti jsou práva panovníka spíše ceremoniální. Přesto má panovník tři základní práva – právo být konzultován, doporučit a varovat.

Zákonodárná moc = PARLAMENT Ve Velké Británii je dvoukomorový politický systém. Je tvořen:  Dolní (Poslanecká) sněmovnou (House of Commons)  Horní sněmovnou (House of Lords, Sněmovna lordů) Výkonodárná moc = VLÁDA Výkonná moc je realizována vládou Spojeného království a část pravomocí je přenesena na vlády Skotska, vládní úřady ve Walesu a Severním Irsku. V čele vlády je premiér („The Prime Minister“) Současným premiérem je Gordon Brown, představitel Labour Party. Svůj úřad zastává od roku 2007.

Politické strany V minulosti existovaly dvě hlavní politické strany – Whighové a Toryové. Mezi nejdůležitější současné politické strany, které se u vlády střídají, patří Labouristická strana (levice) a Konzervativní strana (pravice).