EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TÉMA: Daň z nemovitostí
Advertisements

Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETKOVÉ POJIŠTĚNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Řešení příkladů Daň z nemovitostí Marie Manková. 1. Vypočítejte základ a výši daně z nemovitosti pro rok 2012 u stavebního pozemku o výměře 950 m 2 ležícího.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Zoner Photo Studio, Histogram (7). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
FINANČNÍ GRAMOTNOST CENA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Zoner Photo Studio – Editor I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z minerálních olejů.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Úvod do databází MS Access (1).
Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Majetkové daně Michal Radvan.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Státní organizace.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Trigonometrie (1) (19).
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Daň z nemovitostí.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Pozemkové úpravy.
Funkce kotangens (11).
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Zobrazení polohopisu a vyhotovení lesnických map
Reálné daně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Majetkové daně DPP116D – Daňové právo v podnikatelské činnosti
Sociální a dostupné byty
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor: Ing. Jan Sláma Předmět: Ekonomika

Obsah Úvod1 Členění majetkových daní2 Daň z nemovitostí3 4 Daň z pozemků – předmět daně5 Druhy pozemků6 Vynětí z předmětu daně7 Osvobození od daně8 Základ daně9 Sazby daně10

Obsah Sazby daně11 Ilustr. obrázek

DAŇ Z NEMOVITOSTÍ - ZMĚNY Reagují na novou úpravu práva soukromého. Změnil se název zákona – nově: zákon o dani z nemovitých věcí. Došlo ke změně některých pojmů: byt – nově jednotka (zahrnuje i podíl na společných částech a pozemku). Základy daně a sazby zůstávají v zásadě zachovány i od

Patří mezi daně přímé. => poplatník je obvykle také plátcem těchto daní Podléhá jim vlastnictví nemovitého majetku, převody majetku a využívání motorových vozidel v souvislosti s podnikáním MAJETKOVÉ DANĚ - ÚVOD 1

Daň z nemovitostí – z pozemků – ze staveb Daň silniční Převodové daně (trojdaň) – dědická – darovací – z převodu nemovitostí MAJETKOVÉ DANĚ - ČLENĚNÍ 2

Právní úprava: Zákon o dani z nemovitostí Vybranou daň FÚ převádějí na účty obcí v jejichž katastru se nemovitost nachází. Má 2 samostatné části: daň z pozemků daň ze staveb MAJETKOVÉ DANĚ – daň z nemovitostí 3

Poplatník: Obvykle vlastník pozemku, stavby, bytu nebo samostatného nebytového prostoru. U pozemků a staveb ve vlastnictví státu, spravovaných Pozemkovým fondem nájemce. U pozemků kde není znám vlastník je poplatníkem uživatel. MAJETKOVÉ DANĚ – daň z nemovitostí 4

Daň z pozemků Předmět daně z pozemků: Pozemky na území ČR. Jsou vedeny na katastrálních úřadech v katastrech nemovitostí pod parcelními čísly s uvedením výměry a druhu pozemku. MAJETKOVÉ DANĚ - daň z pozemků 5

Druhy pozemků v členění pro účely daně: A: Orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady B: Trvalé travní porosty (dříve louky a pastviny) C: Hospodářské lesy – určené k těžbě dřeva D. Rybníky s intenzivním chovem ryb E: Zastavěné plochy a nádvoří (pozemky na kterých je stavba) F: Stavební pozemky = nezastavěné pozemky určené k zastavění ( stavba na nich dosud není, ale bylo na ni již vydáno stavební povolení) G: Ostatní plochy (okrasné zahrady, sídlištní zeleň, hřiště, skladovací plochy ap.) MAJETKOVÉ DANĚ 6

Vynětí z předmětu daně  předmětem daně nejsou: Plocha půdorysu stavby ze zastavěné plochy – Pozemky s ochrannými lesy a lesy zvl. určení (nejsou produkční) – Vodní plochy vyjma rybníků s intenzivním chovem ryb – Pozemky určené k obraně státu MAJETKOVÉ DANĚ 7

Osvobození od daně např.: Pozemky ve vlastnictví státu, obcí a krajů Remízky, háje,větrolamy, meze na orné půdě ap. Veřejně přístupné parky a sportoviště Hřbitovy Lesní průseky určené pro rozvod el. energie Pozemky s geodetickými body, signálními zařízeními ap. MAJETKOVÉ DANĚ 8

Základ daně Obvykle součin výměry a ceny pozemku za 1m2. - Orná půda, vinice a chmelnice, sady, zahrady, louky => z průměrné ceny půdy za 1m2 dle vyhlášky MZ ČR -Lesy a chovné rybníky => vychází se z ocenění k 1.1. zdaň. období, u lesů i chovných rybníků lze použít i cenu 3,80 Kč/1m2. - Ostatní pozemky => výměra pozemku MAJETKOVÉ DANĚ – základ daně 9

Sazba daně A – orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, sady 0,75% Daň = výměra x cena dle vyhl. x 0,75% B – louky, 0,25% Daň = výměra x cena dle vyhl. x 0,25% C, D - hospodářské lesy, rybníky z ocenění, (možno za 3,80Kč/m2) MAJETKOVÉ DANĚ – sazba daně 10

Sazba daně E – zastavěné plochy a nádvoří = 0,20 Kč/m2 Daň = výměra x 0,20 F – stavební pozemky = 2,- Kč/m2 Základní sazbu nutno upravit koeficientem dle velikosti obce Daň = výměra x 2,- x koeficient G – ostatní plochy = 0,20 Kč/m2 Daň = výměra x 0,20 MAJETKOVÉ DANĚ – sazba daně 11

MAJETKOVÉ DANĚ 12

Marková H.;Daňové zákony 2013, nakl. GRADA Publishing a.s.,Praha; ISBN Vančurová, Daňový systém ČR 2006, ISBN , nakl. 1. VOX 2006 Použité zdroje – obrázky: jpg Použité zdroje