Tuky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Příprava a vlastnosti tuků
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
LIPIDY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
CZ.1.07/1.1.10/
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Výroba rafinovaných rostlinných olejů  Z olejnatých semen nebo plodů čištění čištění drcení drcení klimatizace –úprava teploty a vlhkosti klimatizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
Suroviny pro cukráře II. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
VY_32_INOVACE_ , živočišné tuky Ing. Blanka Kožíšková
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Tuky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika 1 Rozdělení tuků 1 Význam ve výživě 1 Rostlinné oleje 1,2 Živočišné tuky 1 Upravované tuky 1 Skladování 1

Obecná charakteristika Estery glycerolu (triacylglyceroly) se třemi molekulami mastných kyselin Směsi různých triacylglycerolů Tvoří se v rostlinných tkáních (semenech, plodech) a živočišných tkáních (břišní dutina, podkoží) Zdroj energie Rozpouští vitaminy A, D, E, K Přepalování tuků (teplota nad 180 °C)

Rozdělení tuků A)Podle konzistence Kapalné – oleje Polotuhé – máslo, sádlo Tuhé – lůj B)Podle způsobu použití Potravinářské Průmyslové – lněný a konopný olej

Rozdělení tuků C)Podle původu Rostlinné Živočišné D)Podle dostupnosti v obchodní síti Živočišné tuky – máslo, sádlo, trány Rostlinné tuky – oleje jednodruhové, směsi Ztužené pokrmové tuky – omega Emulgované jedlé tuky – margaríny

Význam ve výživě Obsah vitaminu A, D, E, F Obsah doprovodných látek -Volné mastné kyseliny -Alkoholy -Fosfatidy (lecitin) -Steroly (rostlinné – fytosterol, živočišné – cholesterol) -Minerální látky, přírodní barviva

Rostlinné oleje 1.Charakteristika Obsahují esenciální mastné kyseliny (vitamin F) Působí proti ateroskleróze Suroviny: řepka olejná, slunečnice, podzemnice olejná, sója, kukuřičné klíčky, plody olivy evropské,...

Rostlinné oleje Obr. 1: Řepka olejná – kvetoucí

Rostlinné oleje Obr. 2: Řepka olejná – před sklizní

Rostlinné oleje Obr. 3: Slunečnice – kvetoucí

Rostlinné oleje Obr. 4: Slunečnice – před sklizní

Rostlinné oleje Obr. 5: Slunečnice – semeno

Rostlinné oleje Obr. 6: Podzemnice olejná

Rostlinné oleje Obr. 7: Podzemnice olejná – obal plodů

Rostlinné oleje Obr. 8: Podzemnice olejná – plody

Rostlinné oleje Obr. 9: Sója – rostlina

Rostlinné oleje Obr. 10: Sója – Sójový bob

Rostlinné oleje Obr. 11: Olivovník

Rostlinné oleje 2.Výroba surových olejů Drcení olejnin → zahřívání → odpaření vody → lisování za studena (do 60 °C), za tepla (nad 60 °C) → extrakce výlisku pomocí rozpouštědel → rafinace – čištění (odšlemování, neutralizace, odbarvení, dezodorace) → speciální úpravy (frakcionace, aromatizace, vitaminizace) → hydrogenace (ztužení) → plnění → balení

Rostlinné oleje 3.Druhy Panenské -Jednodruhové (slunečnicový, sezamový, sojový, olivový) -Směsné (směs olejů obilných klíčků, slunečnice, sezamu)

Rostlinné oleje Rafinované -Jednodruhové  Nevitaminizované (řepkový, sójový, slunečnicový, olivový olej,...)  Vitaminizované (Vegetol, Slunol, Lukana,...) -Směsné (slunečnicový a sójový olej,...)

Rostlinné oleje Senzoricky Vzhled Barva Chuť Vůně Laboratorně Kyselost Obsah vody Obsah kyseliny eurokové 4. Posuzování jakosti

Živočišné tuky 1.Chrarakteristika Obsah cholesterolu (příčina infarktu, mozkové mrtvice) Vepřové sádlo, mlékárenské máslo, hovězí lůj, husí sádlo

Živočišné tuky 2. Druhy živočišných tuků 1.Vepřové sádlo 2.Husí sádlo 3.Hovězí lůj 4.Trány

Živočišné tuky 1. Vepřové sádlo Syrové sádlo (hřbetní, plstní, střevní, kruponové) Škvařené sádlo (suchou cestou – škvařením, mokrou cestou – vytavování Ostatní výrobky z vepřového sádla -Slanina (uzená, s kůží, bez kůže) -Selské vepřové sádlo se škvarky -Vepřové sádlo -Škvarková pomazánka

Živočišné tuky 2.Husí sádlo (ze sádelných hus) Syrové husí sádlo (dělení podle uložení v těle) -Stažené -Plstní -Střevní Škvařené husí sádlo -Úprava škvařením -Plní se do plechovek

Živočišné tuky Syrový lůj (dělení podle uložení v těle) -Povrchový -Obžaludkový -Osrdečníkový -Pánevní 3. Hovězí lůj ( z jatečního skotu) -Ledvinový -Brániční -Střevní

Živočišné tuky 4.Trány Oleje mořských savců (delfiní, tulení, vorvaní, velrybí) Rybí oleje (sleďový, šprotový, sardinkový, lososový) Oleje z rybích jater (významný obsah vitaminu A, D) -Tresčí, žraločí,...

Upravované tuky 1.Charakteristika Výrobky tukového průmyslu Technologický postup -Emulgace tuků (napomáhá vzniku a trvání emulze) -Ztužování tekutých tuků (tzv. hydrogenace)

Upravované tuky 2.Druhy Margarín Ztužené pokrmové tuky

Upravované tuky – Margarín Margarín = tuková směs obsahující tukovou a vodnou složku 1.Výroba Složky důležité pro výrobu -Tuková složka (rostlinné, živočišné tuky,...) -Vodná složka (voda, upravené mléko, kysaná smetana, syrovátka) -Přísady (emulgátor, antioxidant, barvivo, aromata, konzervační prostředky, vitaminy)

Upravované tuky – Margarín Technologický postup výroby Tuková složka → zahřívání → přísady → šlehání s vodní složkou → vznik hladké emulze → ochlazení → hnětení → formování → balení

Upravované tuky – Margarín 2.Druhy margarínu Vodní (tuková složka s vodou) -Vitaminizovaný -Nevitaminizovaný Mléčný (tuková složka s mlékem, syrovátkou,...) -Vitaminizovaný -Nevitaminizovaný Speciální – nízkoenergetické (halvaríny 40 % tuku)

Upravované tuky – Margarín Senzoricky Konzistence Barva Chuť Laboratorně Kyselost Obsah vody Bod tání Obsah chloridu sodného Obsah vitaminů 3. Posuzování jakosti

Upravované tuky – Ztužené pokrmové tuky 1.Charakteristika a proces tvorby Ztužování je přeměna tekutých tuků v pevné tuky působením vodíku za přítomnosti katalyzátoru a za určité teploty (180 °C) a tlaku (0,5 MPa) 2.Výroba šlehaných ztužených pokrmových tuků Roztavený ztužený pokrmový tuk → vhánění dusíku → ochlazení → šlehání → porcování → balení

Upravované tuky – Ztužené pokrmové tuky 3.Druhy Ztužené pokrmové tuky -Lukana, Omega Šlehané ztužené pokrmové tuky -Ceresoft, Frito soft, Planta

Upravované tuky – Ztužené pokrmové tuky Senzoricky Konzistence Barva Chuť Vůně Laboratorně Obsah volných mastných kyselin Obsah vody Obsah niklu 4. Posuzování jakosti

Skladování Sklady (chladné, suché, temné, vzdušné) Ochrana před kolísáním teploty Ochrana před slunečními paprsky Ochrana před zbožím s výraznými pachy

Kontrolní otázky 1.Popište význam tuků ve výživě. 2.Vyjmenujte tuky podle původu. 3.Uveďte suroviny pro výrobu rostlinných olejů. 4.Jaké znáte druhy živočišných tuků? 5.Co jsou to halvaríny a jaký mají význam ve výživě? 6.Uveďte výrobu šlehaných ztužených tuků. 7.Popište podmínky, za kterých se jednotlivé druhy tuků skladují.

Literatura – knihy 1.KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, č.j / ANDERLE, Peter. SCHWARZ, Helmuth, Dr. Zbožíznalství Poživatiny – potraviny, pochutiny. 4. vydání. Praha: SNTL, ISBN

Obrazový materiál 1.EVELYN SIMAK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _ jpg ˃. _ jpg 2.CHRIS S. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _ jpg ˃. _ jpg 3.CARBONI PAOLO. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ˂ ˃. 4.DALL´ORTO GIOVANNI. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ˂ _Foto_Giovanni_Dall%27Orto_-_14-_Aug-2004_03.jpg ˃. _Foto_Giovanni_Dall%27Orto_-_14-_Aug-2004_03.jpg 5.KALDARI. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ˂ ˃. ˂

Obrazový materiál 6.BADURUBLAJI. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 7.THAMIZHPPARITHI MAARI. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ˂ ˃. 8.THAMIZHPPARITHI MAARI. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ˂ ˃. 9.EVELYN SIMAK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ˂ _ jpg ˃. _ jpg 10.BAUER SCOTT. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ˂ ˃ KRISH DULAL. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ˂ ˃.