Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot 1.11.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
Pevné disky-rozhraní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hard Disk Drive & jeho alternativy
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SOLID STATE DISK - SSD.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Paměťová média.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Základní části počítače
Anotace Žák se orientuje v záznamových médií (zařízení) Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže rozdělit záznamová média Speciální vzdělávací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Identifikátor materiálu: EU
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
HARDWARE.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
MainBoard.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
MÉDIA.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Architektura počítače
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesorů Jan Hrubý ME4B.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Záznamová média Informatika – 6. ročník
HARDWARE Co je to ?.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
Informatika vnější paměti – paměťové karty, usb disky, ssd
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Pevný disk. Co to je? Zařízení, které se používá v elektrotechnice k uchování dat Využívá k tomu magnetickou indukci Magnetická indukce je vektorová fyzikální.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnitřek skříně počítače
Operační pamět počítače-RAM
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Využití v praxi operační paměti RAM
Paměť počítače.
Paměť RAM.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot

Záznamová média. Paměti VnitřníVnější

Vnitřní záznamová média. Jedná se o paměti uvnitř počítače či jiného zařízení. Bývají realizovány nejčastěji těmito dvěma fyzikálními principy:  zmagnetováním magnetického média,  zápisem do polovodičového čipu.

Vnitřní záznamová média, patří sem zejména: Harddisk. SSD disk. BIOS - paměť ROM. Operační paměť - RAM.

Vnitřní záznamová média. Rozdělení z hlediska udržení informace. Paměti TrvaléDočasné

Trvalé paměti. Výhody Data jsou v paměti zachována i po vypnutí zařízení. Zařízení je energeticky nezávislé. Mívá větší kapacitu. Patří sem např.:  Pevný disk - Harddisk.  SSD disk.  Paměť ROM - BIOS. Nevýhody Delší přístupový čas k datům.

Dočasné paměti. Výhody Krátká přístupová doba k datům. Nevýhody Data jsou v paměti uložena pouze do vypnutí zařízení. Mívají menší kapacitu.

Nejčastěji používané trvalé paměti. Harddisk – pevný disk. Výhody Dnešní disky mají velkou kapacitu (až 2 TB). Výhodný poměr cena/kapacita. Dobrá stálost dat. Nevýhody Delší přístupový čas k datům. Hluk rotujících částic. Zahřívání. Náchylnost na nárazy.

Nejčastěji používané trvalé paměti. Harddisk – pevný disk.

Nejčastěji používané trvalé paměti. Jsou to nejnovější pevné disky. Používají se hlavně v přenosných zařízeních:  notebook,  tablet. Jedná se o záznam vypálený do polovodičového čipu. SSD (Solid-state drive) disky.

Nejčastěji používané trvalé paměti. SSD (Solid-state drive) disky. Výhody Krátký přístupový čas k datům. Žádný hluk rotujících částic. Menší rozměry. Nevadí jim nárazy. Nevýhody Dnešní disky mají menší kapacitu. Vysoká cena za jednotku kapacity. Počet přepsání dat je omezen.

Nejčastěji používané trvalé paměti. Používají se hlavně v přenosných zařízeních:  smartphon,  tablet. Používají se k rozšíření paměti. Jedná se o záznam vypálený do polovodičového čipu. Paměťové karty.

Nejčastěji používané trvalé paměti. Paměťové karty. Výhody Krátký přístupový čas k datům. Tiché, malé. Nevadí jim nárazy. Snadno vyměnitelné. + cena/kapacita Nevýhody Počet přepsání dat je omezen. Někdy bývá problém s kontakty ve čtecí štěrbině.

Nejčastěji používané trvalé paměti. Speciální typ paměti. Je určena pouze ke čtení R ead O nly M emory. Počítač z ní čte informace o hardwaru ještě před načtením operačního systému. Jedná se o záznam vypálený do polovodičového čipu. BIOS - paměť ROM.

Nejčastěji používané dočasné paměti. Jsou realizovány polovodičovými čipy. Počítač je využívá k dočasnému ukládání dat, která často používá. Jsou velmi rychlé. RAM – R andom A ccess M emory, paměť s přímým přístupem. Operační paměť – RAM.

Nejčastěji používané dočasné paměti. Operační paměť - RAM.

Nejčastěji používané dočasné paměti. Operační paměť – RAM. Výhody Velmi krátký přístupový čas k datům. Tiché. Nevýhody Po vypnutí zařízení se data vymažou. Vyšší cena.

Zdroje: V prezentaci použity vlastní fotografie autora. Informace pocházejí z přednášek, odborných časopisů a vlastních zkušeností autora.

Děkuji za pozornost. © Mgr. Petr Loskot

Konec