UČÍTE DÍTĚ S DIABETEM? Přinášíme Vám pár základních informací, které Vám pomůžou. NEBOJTE SE!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
VY_32_INOVACE_PPM13560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dietní režim při hypoglykémii
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
Jan Dvořák SPŠE Božetěchova 3 1.L
Cukrovka Diabetes mellitus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Nutriční strategie v prevenci DM
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA CO TO ZNAMENÁ? ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA TO ZNAMENÁ: VYTVÁŘÍME PRO DĚTI ZDRAVÉ PROSTŘEDÍ.
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
DIABETES MELLITUS A SPORT ILUSTRACE K PŘEDNÁŠCE Jan Novotný
Typ I PŘÍČINY DIABETES MELLITUS typ II jiné (Silbernagl & Lang, 2001)
Zdravé stravování KC3.
SACHARIDY.
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
10. První pomoc - neúrazové stavy
Výživa běžců.
Monika Dušová Simona Tomková
Vyhodnocení dotazníkového průzkumu – zpracování dat studie ROZETA
Poměr sacharidy-inzulín, flexibilní režim
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VÝZNAM OBILOVIN A CHLEBA PRO VÝŽIVU ČLOVĚKA PRO SVĚTOVÝ DEN CHLEBA MUDR. KATEŘINA CAJTHAMLOVÁ.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí v ČR
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_24 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Cukrovka Anotace Žáci si pomocí.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy)
SLADŠÍ ŽIVOT SE SENZOREM
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DM - komplikace.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Poměr sacharidy-inzulín, flexibilní režim
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Příčiny, příznaky, vyšetřovací metody u diabetes mellitus
Transkript prezentace:

UČÍTE DÍTĚ S DIABETEM? Přinášíme Vám pár základních informací, které Vám pomůžou. NEBOJTE SE!

Co je diabetes mellitus 1.typu? chronické autoimunitní onemocnění vzniká v důsledku nedostatku hormonu inzulínu, který je produkován B-buňkami slinivky břišní u tohoto typu diabetu jde o úplné zničení buněk produkujících inzulín, takže v organismu chybí Léčba vždy vyžaduje Léčba vždy vyžaduje - celoživotní dodávání inzulínu - pravidelnou kontrolu glykémií - reakci na naměřené hodnoty - ukázněnost ve stravování - úpravy dávek inzulínu při různých činnostech - celoživotní dodávání inzulínu - pravidelnou kontrolu glykémií - reakci na naměřené hodnoty - ukázněnost ve stravování - úpravy dávek inzulínu při různých činnostech

Pomůcky, které diabetik používá Glukometr - slouží k měření glykémie Inzulínové pero - děti si aplikují inzulín do podkoží paží, břicha, stehen a hýždí minimálně 3x denně Inzulínová pumpa - tato pomůcka umožňuje rovnoměrné rozložení dávek inzulínu - inzulín je dávkován v mikodávkách během celého dne a před jednotlivými jídly si dítě navíc aplikuje tzv. bolus - inzulínovou pumpu musí mít dítě připojeno během celého dne, odpojuje si ji pouze při koupání nebo při některých sportech

Inzulínové pera GlukometrInzulínová pumpa

Co ohrožuje děti s diabetem? HYPOGLYKÉMIE - nízká hladina cukru v krvi (glykémie) - za normálních okolností se glykémie pohybuje mezi 4,0-6,5 mmol/l - glykémie pod 4,0 mmol/l považujeme za hypoglykémii HYPERGLYKÉMIE - vysoká hladina cukru v krvi (glykémie) - hodnotu vyšší než 15,0 mmol/l považujeme za hyperglykémii

PROJEVY HYPOGLYKÉMIE Viditelné projevy - podrážděnost a náladovost - nervozita, zmatenost - roztřesenost - potíže s mluvením - bledost PRVNÍ POMOC Dítě musí IHNED vypít nápoj bohatý na cukry (džus, sladký čaj, …) nebo sníst jídlo obsahující sacharidy (bonbóny, ovoce, sušenka, rohlík, …). Diabetik dále pociťuje - mdloby - rychlý srdeční tep - slabost v kolenou - rozmazané vidění - velký pocit hladu

Co je ještě dobré vědět? SPORT - tak jako pro zdravé děti, i pro diabetiky je důležitý dostatek pohybu - není žádný důvod, aby se děti neúčastnily společného sportování - dítě u sebe musí mít vždy glukometr a něco na hypoglykémii Je velice důležité dbát na pokyny rodičů, každé dítě vnímá fyzickou zátěž jinak! Dítě si před tělocvikem nebo jinou fyzikou aktivitou musí změřit glykémii a následně na ni přiměřeně reagovat. - pod 4,0 mmol/l - doplnit sacharidy, nesportovat - po 15 minutách opět změřit glykémii - do 6,0 mmol/l - doplnit sacharidy (džus, ovoce, pečivo, oplatek) - nad 17,0 mmol/l - nesportovat, klidový režim, dostatek tekutin

KULTURNÍ AKCE - je důležité, aby bylo dítěti umožněno nasvačit se dle stravovacího plánu, na které je dítě zvyklé - zajistit, aby si dítě mohlo aplikovat dávku inzulínu - možnost si kdykoliv změřit glykémii - možnost se kdykoli najíst - možnost si kdykoliv zajít na toaletu Dítě sebou vždy musí mít - glukometr - inzulínové pero (v případě potřeby) - svačinku - něco pro případ hypoglykémie (džus, ovoce..)

ŠKOLNÍ AKCE, ŠKOLY V PŘÍRODĚ Menší děti mohou školní výlety, školu v přírodě nebo sportovní výcvik absolvovat jen v doprovodu rodičů. Proto by měla být účast rodičům umožněna, třeba v pomocné funkci vychovatele, nočního hlídače atd.. Jen tak dítě zažije to, co spolužáci a nebude se cítit vinou diabetu vyřazeno z kolektivu! Od 14 let, vyjiměčně i dříve, už děti bývají v léčení soběstačné a mohou se o sebe postarat i během několikadenního pobytu bez rodičů. To znamená, že si umí nejen píchat injekce a měřit glykémii, ale především, že umí rozhodovat o vhodné dávce inzulínu v určité situaci. Přesto je však vítané, když pedagog bude počínání dítěte sledovat z povzdálí. Pravidelné a přiměřeně vydatné jídlo šestkrát denně musí být k dispozici. I zde ovšem platí, že je nutná komunikace s rodiči dítěte.

DŮLEŽITÉ JE... při aplikaci inzulínu umožnit dítěti klidné, hygienické prostředí (kabinet, sborovna..) po aplikaci inzulínu je potřeba se co nejdříve najíst, je-li ve školní jídelně fronta, potřebuje dítě přednostní výdej stravy nepodceňovat u dítěte hypo/hyperglykémii (věnovat pozornost změně chování) nikdy nepouštět dítě z vyučování samotné umožnit dítěti kdykoli navštívit toaletu umožnit dítěti kdykoli se najíst nebo napít

I přes tyto informace, které Vám pomohou se orientovat v situaci je nutné prodiskutovat potřeby dítěte s rodiči. Cukrovky však není důvod se bát, s dobrou kompenzací se dá lehce zvládnout!

DĚKUJEME ZA POZORNOST Přejeme hodně úspěchů při výchově a vzdělávání našich dětí Centrum pro dítě s diabetem, z.s.Tel.: , Jurečkova 1812/16 Moravská OstravaWeb: FB: Tento materiál vznikl za podpory Ministerstva zdravotnictví České republiky.