Odborový svaz pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví historie a současnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Advertisements

Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Evropská soukromá společnost s r. o
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
1. Předmět mé činnosti je v oboru : Jsem: REGULACE PROFESÍ - NEZBYTNOST ČI PŘEKÁŽKA? (520 odpovědí) 1/14.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Organizace spojených národů
Úvodem Třebaže myšlenka samotného divadla v české řeči se zrodila již v 80. letech 18. století, zápas o její realizaci vzplanul až o 60 let později,
Česká republika Demokratický stát.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Revoluce 1848 v českých zemích
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Informace z Monitorovacího výboru OPPI dne 9. února 2007.
Rozpočty územních samosprávných celků
OSN (United Nations Organization)
Demokracie a její hodnoty
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
Hospodaření MAS Šluknovsko Výnosy : - Hlavní činnost: ,94 - Hospodářská činnost: ,86 - Výnosy celkem: ,80 Náklady : - Hlavní činnost:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
Náhradní rodinná péče -NRP
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Jakub Alexa Zita Dostálová
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Peněžnictví v ČR – rozdělení ČSFR Zásadní význam mělo jednání I. řádného sjezdu OS v březnu 1993, který schválil nové organizační uspořádáni.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Peněžnictví v ČSR Místa organizací „Sdružení“ do roku 1939.
STAŇ SE ČLENEM! STAŇ SE ČLENEM ODBORŮ To určitě! Mnoho dobrých důvodů proč se stát členem odborů.. Protože Tvoje práva jsou naše práce Přesčas y zadarm.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Peněžnictví v ČSFR Založení Odborového svazu pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví v roce 1990 V r.1988 založili Ivan Havránek, František.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Správa sociálního zabezpečení
ZASTUPITELSTVO MĚSTA (15)
České země po nástupu Habsburků
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Novela zákona o místních poplatcích
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Působnost valné hromady
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sociální práce TEĎ a TADY II
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Veřejný ochránce práv.
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Odborový svaz pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví historie a současnost

7. dubna let od založení odborového svazu peněžnictví a pojišťovnictví

„Sdružení“

Od Rakousko – Uherska do vzniku samostatného Československa 7. dubna 1870 schválila Rakouská říšská rada koaliční zákon č. 43, který znamenal legalizaci odborových organizací a stávek V roce 1901 jsou založeny: „Svaz českých spořitelen “ v Praze „ Organizace úředníků pojišťoven“ ve Vídni V roce 1903 : „Jednota úřednictva záloženského“

7.dubna 1907 bylo v domě obchodnického spolku "Merkur" V Pařížské ulici v Praze 1 na ustavující valné hromadě založeno "Sdružení peněžního úřednictva„, jako první nepolitická odborová organizace českých peněžních úředníků bank, pojišťoven, záložen, spořitelen i všech ústavů, provádějících obchody peněžní a úvěrové, v tehdejším Rakouskouhersku Prvním starostou byl na této valné hromadě zvolen kolega František Pátek

Zakladatel „Sdružení“ František Pátek

Dne vychází 1.číslo časopisu „PENĚŽNÍ OBZOR“ Tento časopis vychází nepřetržitě, mimo léta válečná 1914 – 1917, až do konce roku Pro členy „Sdružení“ je časopis zdarma. Obsahuje veškeré důležité informace z jednání jak ústředí, tak z činnosti jednotlivých zájmových skupin „Sdružení“

I. pracovní sjezd českého úřednictva peněžního 1. – 2. října 1910 Dne 1. – 2. října 1910 se v Národním domě v Praze na Královských Vinohradech za účasti 300 delegátů uskutečnil I. sjezd českého úřednictva, který v té době sdružoval úředníky bank, pojišťoven, spořitelen, záložen a dalších úředníků z řad ústavů poskytujících služby peněžní a úvěrové. Jednání řídil starosta Sdružení pan Václav Kubeš. Hlavní program sjezdu: „upraviti rámcový program pracovní pro další činnost „Sdružení“ „položiti základy další soustavné práci“ „dáti iniciativu k úsilovné agitaci v řadách lhostejných kollegů“ „vyslechnouti tužby, které nejšírší členstvo ku Sdružení chová i očekává, jichž splnění od organizace své žádá“.

Usnesení I. pracovního sjezdu českého úřednictva 1. – 2. října 1910 pracovní sjezd delegátů Sdružení českého úřednictva úst. peněžních odmítá tvrzení některých tříd; společenských, jakoby úředník, tedy i peněžní, byl nějakou méněcennou jednotkou v životě společenském, odmítá názor o živení úředníků druhými kategoriemi společenskými, ježto veškerý život hospodářský spočívá na práci všech jedinců, jeden bez práce druhého nemůže existovat, jeden na druhém jest závislým, tedy veškeří jedinci jsou společnosti lidské potřebni. považuje za nerozumné, ježto peněžní úředník jako konsument tento,svůj zlepšený příjem použije k úhradě svých potřeb a tím prospívá vrstvám výrobním.

Usnesení I. pracovního sjezdu českého úřednictva 1. – 2. října 1910 trváme na 6 hodinné době pracovní a: ukládá se správ. výboru, aby této 6hodinné doby pracovní domáhal se jednak prostředkováním s ústavy, jednak, a to hlavně, cestou zákonnou. žádáme: aby kancelářské místnosti nebyly zdraví úřednictva na úkor a zejména, aby na tyto pamatováno bylo při stavbě vlastních budov. aby úřednictvu po hodinách úředních byl dopřán dostatečný klid, tedy zejména, aby úřední hodiny nebyly předržovány

Usnesení I. pracovního sjezdu českého úřednictva 1. – 2. října 1910 jednoduché úřadování před svátky a nedělemi za tím účelem, aby úředník uzavřený v těsném městě mohl ve dni odpočinku dále zajeti od města aby doba provisorní a praktikantská omezena byla na minimum a aby tato doba byla honorována jako existenční minimum pro úředníka plat 2000 K mimo příbytečné; zabezpečení stoupání příjmů, ježto úředník zakládající v pozdější době vlastní domácnost, potřebuje, aby příjmy jeho stoupaly, zrovna jako stoupají domácnostní výdaje;

Usnesení I. pracovního sjezdu českého úřednictva 1. – 2. října 1910 aby mimořádné práce přes čas byly honorovány; aby doba služební stanovena byla na 35 let; aby dovolená úřednictva aspoň podle zákona bez intervencí organizace byla dodržována aby stanoven byl přesně pojem definitivy; aby tajná kvalifikace byla odstraněna aby utvořeny byly sbory kvalifikační, ve kterých úřednictvo by mělo dostatečného zastoupení; za sestaveni v každém ústavu disciplinárního výboru.

Usnesení I. pracovního sjezdu českého úřednictva 1. – 2. října 1910 Správnímu výboru Sdruženi se ukládá: a) aby vypracoval vzornou jednotnou služební pragmatiku s řádem disciplinárním; b) aby pečovalo utuženi styků a společného postupu s ostatními spřízněnými spolky; c) aby v případě potřeby v záležitostech sociálních postupoval společně s německými organizacemi; d) aby se postaralo řádné vybudováni kondičního odboru

Od Rakousko – Uherska do vzniku samostatného Československa „Sdružení“ velmi rychle sílilo a z původních 800 členů mělo jich v roce 1912 již 3500 Za 1.světové války ubývalo členů až na 2000 v roce 1917

Poslední čísla „Peněžního obzoru“ 1914 a první čísla 1918

Významní starostové „Sdružení“ František Pátek byl prvním starostou „Sdružení“ 1907 – 1908 místostarostou „Sdružení“ 1908 – 1919 Znovu zvolen starostou 1919 – 1928 Za svou obětavou činnost pro „Sdružení“ byl jmenován prvním čestným členem „Sdružení“ a byl po něm pojmenován podpůrný fond organizace: „Podpůrný fond Františka Pátka“ V roce 1919 bylo vítěznou stávkou peněžních úředníků za lepší platové podmínky a postavení peněžního úřednictva nastartován členský vzestup „Sdružení až na 10 tis. Členů _____________________________________________

Starostové „Sdružení“ František Pátek 1909 František Čuba Václav Kubeš 1911 – 1912 František Bělohlávek 1913 – 1919 Antonín Pavlovský 1919 – 1920 František Pátek 1921 Josef Wünsch 1921 – 1928 František Pátek 1928 – 1934 František Hinz 1935 František Kölbl 1936 Josef Straka 1937 – 1939 Bohuš Bernardy

Nejvýznamnější starostové „Sdružení“ F.Pátek a F.Hinz (uprostřed dole)

Sekretariát „Sdružení“ 20 léta - Praha

„Svazový“ tisk peněžních a pojišťovacích zaměstnanců – 1939 „ Obzor peněžního úřednictva“ „Zprávy záloženské“ „Zájmy zaměstnanců pojišťoven“ „Zprávy spolku úředníků spořitelen“ „Zájmy peněžních a kancelářských zřízenců“ 1940 – 1941 „Snahy peněžních a pojišťovacích zaměstnanců“ 1941 – 1944 „ Peněžní a pojišťovací zaměstnanec“ ** **( tento časopis byl vydáván a redigován protektorátním úřadem centrálně, bez skutečné účasti odborů)