E RASMUS Co to je? Proč? Na co? Jak to? Ing. Hájek Petr z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace pro studenty vyjíždějící s programem LLP- ERASMUS v ak. roce 2012/2013 Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. LLP - ERASMUS.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
ERASMUS+ (2014 – 2020) Petra Riou ZO DIFA JAMU
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Jazyková průprava Jazykové kurzy na ČVUT
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Erasmus Info Day – DIFA 2013 Barbara Dostálová (zastupuje Hana Matějková) Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
Lifelong Learning Programme (LLP) ERASMUS Studijní pobyty.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Informační schůzka k programu. Erasmus+ Program ERASMUS+ se zaměřuje na spolupráci vysokoškolských institucí a vysokoškolských institucí s podniky. Program.
Erasmus – studijní a pracovní stáže * PF UP 2015/16 *
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Studium v zahraničí pro studenty FBMI v akademickém roce 2008/2009.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Stipendia – Pracovní stáže
2008 Možnosti pracovní stáže v programu Erasmus Miroslava Cedidlová – Mezinárodní oddělení.
Program mobilit Leonardo da Vinci na ZČU Pavlína Bínová Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Nutriční terapeut Paulová, Winklerová
Zahraniční stáže- Evropské programy
Účast na projektech LLP Erasmus Výjezd pregraduálních studentů je možný až po absolvování 1. ročníku Všeobecné lékařství - reálně – v období blokového.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
Markéta Tomanová. Obsah Povinnosti Výhody (kurz)
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
FREE MOVERS Fakulta filozofická Mgr. Jana Ovsjanniková, Pavlína Bínová 1.
Mobility Day MOBILITA STUDENTŮ Co je to Erasmus? Program Erasmus je výměnný studijní program určený vysokoškolským studentům, kteří chtějí.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Erasmus – studijní a pracovní stáže * PF UP 2016/17 *
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
ODBOR MARKETINGU A VNĚJŠÍCH VZTAHŮ Mgr. Petra Švambergová FREEMOVERS, STÁŽE A DALŠÍ STIPENDIA.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Žižkovo nám. 5, Olomouc , , Katedra technické a informační výchovy Pedagogická fakulta UP Nabídka stáží pro.
Informace o možnostech výjezdů pro studenty doktorského studia
Žižkovo nám. 5, Olomouc , , Katedra technické a informační výchovy Pedagogická fakulta UP Nabídka stáží pro.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ
Erasmus Slovensko - Nitra.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava vyhlašuje v rámci rozvojového projektu „Analýza studia.
Bc. Tomáš Lády, Bc. et Bc. David Gurník
Pracovní stáže
Erasmus 2010/11.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Erasmus+ studijní a pracovní stáže * PF UP 2017/2018 *
Informační schůzka k programu
Erasmus – Pardubice 2012 Lucia Chlebovská.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Anglické programy na LF UP
Transkript prezentace:

E RASMUS Co to je? Proč? Na co? Jak to? Ing. Hájek Petr z

C O JE TO ERASMUS ? E UROPEAN R EGION A CTION S CHEME FOR THE M OBILITY OF U NIVERSITY S TUDENTS Program Erasmus, je součástí evropského Programu celoživotního učení (LLP) a zaměřuje se na spolupráci vysokoškolských institucí a nově také na spolupráci těchto institucí s podniky. Erasmus je mezivládní program při EU umožňující mobilitu vysokoškolských studentů na partnerských univerzitách v zahraničí.

P ROČ SE ÚČASTNIT E RASMUSU ? Důvodů, proč vyjet na studijní pobyt nebo pracovní stáž v rámci programu Erasmus, je mnoho. Zde je aspoň pár z nich: Zviditelnění na trhu práce Zlepšení jazykových dovedností Získání nezávislosti, sebedůvěry Student neplatí žádné školné ani poplatky související s výukou Studijní pobyt není „prázdným" rokem - započítává se do studia Osobní rozvoj - výuka totiž neprobíhá jen v přednáškových sálech Přístup k mnohem širšímu spektru předmětů než na domácí škole Navázání celoživotních přátelství/partnerství Poznávání nových kultur, rozvíjení multikulturního pohledu na společnost Je to zábava :-)

P ODMÍNKY STUDIJNÍHO POBYTU Délka studijního pobytu je minimálně 3 měsíce (nebo jeden celý akademický trimestr) a maximálně 12 měsíců. Student nesmí před nebo během pobytu v zahraničí studium na domácí vysokoškolské instituci přerušit nebo ukončit. Student neplatí žádné poplatky zahraniční instituci za výuku, zkoušky, přístup do knihoven nebo laboratoří, nicméně zahraniční instituce může požadovat zaplacení malých částek stejně jako od domácích studentů např. za členství ve studentských uniích, či za fotokopie. Student musí být před odjezdem vybaven schváleným a podepsaným plánem studia na zahraniční instituci (studijní smlouvou). Po ukončení studia na zahraniční instituci si musí student vyžádat potvrzení o délce studia a výpis výsledků zkoušek. Splní-li student předepsané povinnosti, pak mu musí být studijní pobyt Erasmus domácí institucí plně uznán.

F INANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ STUDIJNÍHO POBYTU Student obdrží stipendium od vysílající instituce. Stipendium se poskytuje formou paušální částky na měsíc pobytu v zahraničí. Poskytované stipendium nemusí pokrýt veškeré náklady na studium v zahraničí, jedná se pouze o příspěvek

Belgie404 EuroMalta346 Euro Bulharsko226 EuroNěmecko405 Euro Dánsko555 EuroNizozemsko459 Euro Estonsko312 EuroNorsko571 Euro Finsko488 EuroPolsko316 Euro Francie473 EuroPortugalsko353 Euro Irsko505 EuroRakousko430 Euro Island567 EuroRumunsko252 Euro Itálie447 EuroŘecko359 Euro Kypr355 EuroSlovensko338 Euro Lichtenštejnsko516 EuroSlovinsko322 Euro Litva301 EuroŠpanělsko409 Euro Lotyšsko297 EuroŠvédsko469 Euro Lucembursko404 EuroTurecko324 Euro Maďarsko348 EuroVelká Británie583 Euro

C O JE POTŘEBA VĚDĚT ? Zdárné složení přijímacího řízení Hrozná byrokracie v rámci domácí / výjezdové university Počítat s vyššími počátečními náklady Peníze přicházejí až po měsíci Uznávání předmětů jako volitelné na celé ČZU nebo TF. Lze nárokovat ubytovací stipendium v rámci ERASMUS i pro Pražské studenty – zlepšení finanční situace v zahraničí

P ODLE ČEHO SI VYBÍRAT VÝJEZD NA E RASMUS ? Co nás zajímá? UČENÍ / ZÁBAVA, ZLEPŠENÍ ANGLIČTINY (POPŘ. NÁRODNÍHO JAZYKA) / KECÁNÍ V ČEŠTINĚ Chci se učit nebo si užívat? CHCI SE NĚCO NOVÉHO DOVĚDĚT / JEN SE OPÍT NA PLÁŽI?? Co od toho očekávám? PŘÍNOS DO ŽIVOTA / HVĚZDIČKA V CVčku

S EZNAM ZEMÍ KAM LZE VYCESTOVAT V RÁMCI E RASMUSU AngliePolsko BelgiePortugalsko BulharskoRakousko DánskoRumunsko EstonskoŘecko FinskoSlovensko ItálieSRN – Německo KyprŠpanělsko LotyšskoTurecko Litva Přesný seznam států a universit najdete na stránkách: Garantované technickou fakultou

EILC E RASMUS I NTENSIVE L ANGUAGE C OURSES Jsou specializované jazykové kurzy méně používaných jazyků států, kde je v těchto jazycích vyučováno. Na kurz EILC se může přihlásit každý student, který v příslušném akademickém roce vyjíždí na studijní pobyt či pracovní stáž v rámci programu Erasmus do některé z výše uvedených zemí. Student se může účastnit kurzu EILC, který pořádá jiná instituce, než na které následně proběhne studijní pobyt.

Z DROJE - O DKAZY databaze.naep.cz/modules/erasmus /

Výběrové řízení se bude konat dne: 29. února v 8:00 v místnosti proděkanů TF. (prostřední blok, přízemí, č. dv. 41) Prosím přineste si: Index. Životopis v ČJ. Životopis v jazyce, ve kterém chcete studovat (AJ, NJ, Š atd.). Výpis známek dosažených za dosavadní dobu studia potvrzený ze studijního oddělení. Motivační dopis v jazyce, ve kterém chtějí studovat. … a dobrou náladu.

Děkuji za pozornost. – Otázky?