Zvyšování zdravotní gramotnosti - možnosti veřejných knihoven PhDr. Helena Bouzková, PhDr. Eva Lesenková, Ph.D., Národní lékařská knihovna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Legislativa.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
ZKUŠENOSTI S KIS DAWINCI V NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNĚ Filip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka MaixnerováFilip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka Maixnerová 2011.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Elektronické informační zdroje Oční klinika FN Brno Knihovna univerzitního kampusu Mgr. Vladimír Opatrný
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
ProQuest Central Mgr. Alena Doláková
„Dočkáme se vládní strategie pro zdraví seniorů?“
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Elektronické informační zdroje Katedra porodní asistence 18
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Obor zdravotních služeb MZ
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Zvyšování zdravotní gramotnosti - možnosti veřejných knihoven PhDr. Helena Bouzková, PhDr. Eva Lesenková, Ph.D., Národní lékařská knihovna

Podle regionální působnosti Podle zaměření knihovny zřizované kraji, specializované ( lékařské, zdravotnické, univerzitní,…) městy a obcemi Knihovna je ze zákona (č.257/2001 Sb.) povinna zajišťovat rovný přístup ke všem veřejným knihovnickým a informačním službám – přátelské pracoviště otevřené všem.zákona Právo na informace je zajištěno v ČR Listinou základních práv a svobod, konkrétně článkem 17. Právo na informace pak provádí zákon č. 106/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, o svobodném přístupu k informacím. Služby knihoven služby klasické výpůjční služby elektronické (on-line) služby podporující komunitní život, vzdělávání a odpočinek v místě Síť knihoven ČR – přátelská pracoviště VEŘEJNÉ

Vládní strategie - MZ ČR - Nový strategický dokument ČR „Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí“ přináší odpovědi na existující výzvy

Srovnání vývoje délky života ve zdraví a v nemoci u mužů a u žen v ČR a ve Švédsku mezi roky 1962 a 2010 muži ženy HLY LE N ČR ,8 67,0 4,2 63,7 72,9 9, ,2 74,6 12,4 64,6 77,8 13,2 rozdíl -0,6 7,6 8,2 1,3 4,9 3,6 Švédsko ,4 71,3 8,9 61,9 75,4 13, ,7 79,7 8,0 71,0 81,8 10,8 rozdíl 9,3 8,4 -0,9 9,1 6,4 -2,7 Poznámka: HLY – život prožitý ve zdraví, bez omezení (Healthly Life Years) LE – střední délka života, naděje dožití (Life Expectancy) N – délka života v nemoci (N=LE-HLY) Zdroj dat: HFA WHO, obyvatel-ceske-republiky2014-_9420_3016_5.html

Zdravotní gramotnost schopnost přijímat správná rozhodnutí mající vztah ke zdraví v kontextu každodenního života metoda zvyšující vliv lidí na své vlastní zdraví a posilující jejich schopnost získávat a využívat informace a přijímat a nést svůj osobní díl odpovědnosti výzkum: Češi neumějí hledat a správně chápat informace o zdraví [2015]Češi neumějí hledat a správně chápat informace o zdraví otázka: jak ovlivňovat rozvíjení osobních a sociálních dovedností o nakládání s vlastním zdravím? odpověď: zavádění pojmu ZG do výchovy a vzdělávání výzkum SZÚ 2014/ prosinec ČR zaostává ve ZG za nejlepšími zeměmi EU, např. ve schopnosti získat informace týkající se chování posilujícího zdraví ( , PhDr. Zdeněk Kučera) zdroj : Holčík Jan [2010] Potřeba rozvoje zdravotní gramotnosti

Zdravotnické knihovny v regionech (stav k )

Národní lékařská knihovna NLK se zaměřuje nejen na odborníky, ale také nabízí kvalitní informace o zdraví a nemocech laikům - občanům.

Uživatelé

Portál k české medicínské literatuře - Národní lékařská knihovna Dokumentační centrum WHO

Přístup k on-line databázím  Bibliographia medica Čechoslovaca (BMČ) Veškerá medicínská literatura vydaná v ČR, SR a práce českých a slovenských autorů  DynaMed Více než 3200 témat zpracovaných s ohledem na nejlepší dostupné důkazy podle EBM  MEDLINE (Ovid) Největší bibliografická biomedicínská databáze  Embase (Ovid) Druhá největší medicínská databáze s důrazem na farmakologii  Evidence Based Medicine Reviews (Ovid ) Plnotextová databáze na podporu medicíny založené na důkazech - EBM  ProQuest Central Fulltextová databáze s více než 1500 časopisů z medicíny, veřejného zdravotnictví a nelékařských oborů  PubMed Volná databáze, obsahuje přes 22 milionů citací z databáze MEDLINE aj. časopisů  CINAHL Complete Databáze literatury nejen z oblasti ošetřovatelství a jiných nelékařských oborů  Web of Science  Scopus

Informační zdroje důvěryhodné, kvalitní, odborné termín důvěryhodný medicínský informační zdroj, přesto, že je hojně užíván, není v české literatuře přesně definován lze jej nahradit synonymy spolehlivý nebo hodnověrný, termín hodnověrný, věrohodný nebo také kvalitní bývá užíván ve spojitosti s hodnocením kvality internetových zdrojů  KASAL, 2002  přívlastek vyjadřuje kvalitu obsažené informace FILTR KVALITY publikovaných odborných sdělení je proces recenzního řízení, posouzení (peer review), před přijetím odborného sdělení k publikaci

Laici: zdraví a nemocní

Zajímáte se o zdravý životní styl o prevenci o první pomoc o řešení zdravotních problémů Zdroje o zdraví a nemocech pro občany

Spolupráce veřejných knihoven a Národní lékařské knihovny Co mohou udělat veřejné knihovny pro zdravotní gramotnost občanů? 1)propagovat přístup k ověřeným zdravotnickým informacím pro občana 2)poradit jak a kde lze hledat zdroje ověřených kvalitních informací o zdraví a nemoci 3)Informovat o aktivitách v knihovnách měst, obcí, regionech (např. Národní síť zdravých měst- partner SKIP)

Co chystáme pro zdravotní gramotnost občanů NLK I.Rozšíření webové záložky – laik / občan II.Ověřené elektronické zdroje o zdraví a nemoci III.Školení, přednášky s tématem zdravotnických a pacientských informací pro knihovníky i občany IV.Semináře zaměřené na seznámení reprezentantů krajských veřejných knihoven s metodikou výběru, zpracování a šíření pacientských informací

Národní lékařská knihovna Sokolská 54, Praha 2 Resortní pracovní skupina pro podporu a ochranu veřejného zdraví a prevencí nemocí a pro implemetaci programu Zdraví 2020 – 12. Zdravotní gramotnost – garant prof. MUDr. Jan Holčík, Dr.Sc. Helena Bouzková, Eva Lesenková