TRAUMATIZACE DÍTĚTE RODIČOVSKÝM KONFLIKTEM MUDr. Eva Vaníčková,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže, 3. Lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

NÁSILÍ V RODINĚ.
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Sourozenec u porodu? ANO či NE?
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
a jeho využití u klientů po CMP
Rodičovské kompetence a renesance výchovy
Rodina.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Emoce (city).
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Náročné životní situace, konflikty
Náročné životní situace
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Rozdíly mezi osobnostmi
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Rizikového chování v dospívání
Zdravá škola.
Rodinné potřeby a ekonomika
Zvládnu i náročné životní situace I.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Dítě jako oběť rodičovského konfliktu
Duševní zdraví a psychohygiena
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
(Presenium) Jiří Vítovec
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Seminář Trauma.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Definice, základní pojmy
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Číslo v digitálním archivu školy
Sociální práce s rodinou 4
Psychologie adolescentů
Stres a jeho zvládání.
Náročné životní situace
Školská sociální práce
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

TRAUMATIZACE DÍTĚTE RODIČOVSKÝM KONFLIKTEM MUDr. Eva Vaníčková,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže, 3. Lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

Obsah přednášky  Rodičovský konflikt a akční rádius  Traumatizace dítěte – násilí a jeho formy  Základní potřeby dětí a věkové zvláštnosti  Trauma dítěte a stres  Ochrana dětí

Rodičovský konflikt a akční rádius  Konflikt z latinského confligó je srážka či střet dvou, do určité míry, se vylučujících či protichůdných snah, sil, potřeb, zájmů, hodnot nebo citů.  Každý konflikt bývá doprovázený strachem, nejistotou a očekáváním; nenaplněná očekávání vedou k frustraci a mohou být spouštěčem agresivního chování.  Každý konflikt v sobě ukrývá jádro problému – věcnou rovinu, a emocionální obal daný osobním prožitkem. Rozkolísání emocionální rovnováhy v rodině zasáhne všechny členy rodiny, je primárně odpovědné za traumatizaci dítěte a obtížné zvládání věcné stránky.

Rodičovský konflikt a akční rádius 2  Dítě je pasivním účastníkem rodičovského konfliktu, ale může být jedním či oběma rodiči vtahováno do aktivní role účastníka konfliktu.  Dítě potřebuje porozumět konfliktu a svým emocím; jestliže jsou mu nesrozumitelné a nechápe souvislosti, začne obviňovat sebe sama jako zdroj problému a k vnějšímu konfliktu se tak připojuje i vnitřní konflikt. Tato situace je pro dítě obtížná a dlouhodobě neudržitelná. „Potřebuje přežít“ a proto se při vleklém řešení rodičovského konfliktu přiklání na stranu jednoho rodiče nebo jiného, jemu citově blízkého člověka.  Rodičovský konflikt se ve vertikále přenáší i do rodin prarodičů a v horizontále do rodin sourozenců, přátel, známých, kolegů v zaměstnání, sousedů atd., ale spolu s dítětem také do škol a vrstevnických skupin dětí, které ho modifikují.  Přenos konfliktu je ovlivňován jak emocionálním prožitkem, tak i věcným obsahem, které se odvíjejí od osobních představ, přání, tužeb a očekávání každého zúčastněného. To zpětně ovlivňuje primární rodičovský konflikt a často prohlubuje traumatizaci všech, čímž je primární konflikt posilován a rozšiřováno věcné jádro.

Děti  mají pozitivní očekávání  mají důvěru v dospělé  neumí anticipovat důsledky rozhodnutí, jednání a chování  uvědomování ženské a mužské role v různém věku dítěte  sociální vzdor v pubertě  resilience a kapacita adaptačních mechanismů zvládání stresu

Traumatizace dítě  témě vždy deficit v naplňování základních potřeb má za následek subdeprivaci až deprivaci, frustraci a stres – rozvoj traumatu  téměř vždy dítě jako svědek rodičovského konfliktu je forma pasivního psychického násilí  většinou úmyslné zatajování konfliktu, jeho zkreslování, zveličování, vzájemné obviňování rodičů nebo dítěte, zablokovaná komunikace, vyhrožování a verbální agrese včetně vulgarizmů je formou aktivního psychického násilí vůči dítěti, která se předává z generace na generaci (rodinné konstelace)

Traumatizace dítě 2  mezi rodičem opačného pohlaví a dítětem se může vyvinout vztahový incest s následnou emocionální patologií, která je stejně závažná jako u incestního zneužití a u obou patologie přetrvává v dalším životě (role životního partnera jen obsazená a proto problémy ve vztazích)  jeden z rodičů může použít falešné obvinění z týrání nebo sexuálního zneužití k získání výhody - Münchausenův syndrom by proxi, který je součástí sy CAN a v některých zemích podléhá povinnému hlášení a trestnímu postihu rodiče; i jiné formy syndromu (předstírání nemoci apod.) k získání výhody  syndrom odcizení a ztráta odcizeného rodiče; dítě se ztotožní, přejímá názory, postoje a hodnoty rodiče, ke kterému se přikloní a negativně se vymezuje vůči druhému. Tím dítě potlačuje své citové potřeby vůči odcizenému rodiči, také ale část své identity, jejíž rozvoj končí ve 24 letech.

Traumatizace dítě 3  dítě se může před rodičovským konfliktem uzavřít do svého světa a ztrácí tak sociální vztahové zkušenosti, které mohou být zdrojem problémů v dospělosti; únik bývá někdy transformován pozitivně v úniku do světa literatury, umění, sportu apod.  negativní vzory řešení konfliktů a jejich přenos do dalších prostředí a kamarádských i milostných vztahů (zdroj DN)  ztráta či omezená komunikace s širší rodinou, přáteli může být účelová jako forma potrestání za újmu nebo může být eliminací další viktimizace  vtíravá pozornost okolí ze strany nedostatečně komponovaných osobností v blízkosti dítěte, která je vedená spíše zvědavostí než touhou pomoci  změna životního stylu dítěte s cílem minimalizace společně tráveného času v rodině, s přáteli apod., odchod z rodiny

Základní potřeby dětí biologické  vzduch, voda, teplo  výživa  spánek  obydlí, ošacení  ochrana před nemocemi a úrazy

Základní potřeby dětí psychické  množství, kvalita a proměnlivost podnětů  řád a smysl podnětů pro učení  citové a sociální vazby pro utváření osobnosti  potřeba identity  potřeba otevřené budoucnosti

Základní potřeby dětí sociální  sociální dovednosti  vzory pravidel chování v sociální komunikaci a porozumění nonverbální komunikaci  ochrana před všemi formami interpersonálního násilí  potřeba zvládání stresových situací  porozumění intra a interkulturním rozdílům

Základní potřeby dětí emocionální  pozitivní výchova dítěte a jeho bezpodmínečná akceptace navozující pocit lásky, jistoty a bezpečí  jeden emocionální průvodce  potřeba uvědomělého prožívání situací  schopnost empatie  veřejně prospěšné práce, dobrý skutek  pocit sounáležitosti  pocit jistoty v očekávání sociální podpory

Základní potřeby dětí duchovní  potřeba přiměřeného sebepojetí  potřeba hierarchie životních hodnot  rodinná konstelace – paměť - svědomí  životní příběh

Trauma dítěte  Traumatická událost je nerovnováha mezi vnější příčinou a vnitřními mechanismy, které si s ní neumí poradit.  Dítě na stav vnitřní nepohody reaguje změnou chování, kdy můžeme detekovat tzv. nespecifické behaviorální markery.  Kromě toho se traumatické vzpomínky či události objevují u předškoláka ve hře (hádky rodičů, rozvod, bití apod.), u školáka se nejčastěji projevují jako školní fóbie, poruchy pozornosti a chování, ale také ve vyprávění příběhů či vírou v osudová znamení a pověrčivostí.

Trauma dítěte 2  Dospívající udělají všechno pro to, aby se vyhnuli obtěžujícím, nepříjemným traumatizujícím pocitům a myšlenkám. U traumatizovaných dívek i chlapců se proto častěji jako následek emocionální patologie rozvíjí syndrom rizikového chování, ale také somatické stesky. V chování pozorujeme odtažitost, vzdorovitost, depresi, somatické stesky, ale také radikální změnu vzhledu, zlost, touhu se pomstít a identifikaci se současnou subkulturou (HIP-HOP, EMO, SKATE, SKINHEADS, TATTOO, HOOLIGANS, VIRTUÁLNÍ KOMUNITY, HRÁČI PC HER ad.).  Trauma zůstává uložené v paměti, díky níž je mozek trvale ve stavu zvýšené aktivity a ostražitosti; to je příčina bezdůvodného riskování, záchvatů paniky, zhoršené paměti, regresivního chování, odtažitosti a vztahových problémů, které jsou výsledkem obtížného prožívání a nikoli čistě pubertálního vzdoru vůči rodičovským autoritám.

Nespecifické identifikační markery  zvýšená úzkostnost a iracionální obavy  podrážděnost, smutek, apatie, deprese  výbuchy hněvu, agresivní chování  vyhýbavé, nutkavé chování  snížené sebehodnocení  obtíže v sociální komunikaci  náhle zhoršený školní prospěch  somatické stesky (noční můry, bolest hlavy, břicha, zvýšená teplota)  poruchy příjmu potravy  rozvoj syndromu rizikového chování

Následky  Krátkodobé – bolest, negativní emoce  Dlouhodobé – deprese, somatizace problémů  Posttraumatická stresová porucha – změna osobnosti dítěte – vývojové trauma  STRES

PYRAMIDA EXPOZICE DĚTÍ NÁSILÍM (Centrum prevence Atlanta) Sebevražedné chování – předčasné úmrtí Porucha zdraví a sociální problémy Rozvoj rizikového chování Narušení sociálních, emocionálních nebo poznávacích funkcí Osobní zkušenost s násilím/expozice

WHO – Evropská zpráva  Zvýšené riziko nežádoucích dětských zkušeností je: sebevražda 40x abuzus drog 6x abuzus alkoholu 9x kouření 3x  Zvýšené riziko rozvoje deprese, kardiovaskulárních onemocnění, obezity, diabetes mellitus 2. stupně, kloubních obtíží, nádorových onemocnění ad.

Stresory dětí jako zdroj traumatu  narození nového sourozence 95  úmrtí rodiče, člena rodiny, kamaráda  rozvod rodičů či rozpad rodiny  úmrtí domácího mazlíčka  domácí násilí zahrnující děti  změna třídy, učitele, školy  stěhování  fyzický vzhled  nemoc, úraz, zdravotní handicap  dlouhodobý stres v rodině (nemoc, člen se zdravotním postižením, nezaměstnanost rodiče, velká odlišnost rodiny)  problémy s chováním

Ochrana dítěte – zpracování a přístup ke konfliktu  naplňování všech základních potřeb dítěte  včasné informování dítěte a demonstrace aktivního zvládnutí konfliktu ze strany rodičů  management zvládání stresu  koučink životního stylu rodiny v období řešení rodičovského konfliktu  ohleduplné informování širší rodiny a okolí rodiny  tabu pro vzájemné obviňování v rodině

Ochrana dítěte 2  přednost má práce s emocemi – porozumění emocím, hledání souvislostí s vnímáním a chováním dítěte  přesměrování konfliktu na pozitivní bonus – otevřená diskuze, přehodnocení hodnot, priorit, koníčků, zachování úcty a respektu vede k posilování sebekoncepce, úcty k rodičům a pozitivnímu rozvoji osobnosti dítěte  hledání řešení znamená ukončení negativních procesů a podporu kreativity, čímž se posiluje resilience dítěte  umění řešit konflikt a ochrana dítěte před traumatizací je jediná cesta pro zachování zdraví a kvality života dítěte; současně je prevencí předávání emocionální patologie prostřednictvím rodinných konstelací

Děkuji vám za pozornost!