Stockholmský syndrom existuje 30 let

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidice.
Advertisements

Život v obecenství – Zpověď
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
Poučení od motýla Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
MICHELANGELO BUONAROTTI Ruční posun 1498 – 1500 Michelangelovi bylo 22 let když na žádost francouzského kardinála započal tvořit pro kapli v bazilice.
 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
Citáty O LÁSCE.
Dobrý den! Budu vám vyprávět příběh o olympijských hrách!
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Citáty o lásce a bolesti.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Já a vše kolem mě..
Světová literatura po 1. světové válce
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
 Přečtěte si hesla a zapište na papír, co si myslíte, že znamenají.  Při plnění úkolu se můžete volně pohybovat po třídě.
Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli
Oceňování, vděčnost a zákon rozšíření a zákon rozšíření (Z knihy: Sanaya Roman Žít s radostí)
Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji....
PROŽÍVÁNÍ OBĚTÍ JEDNÁNÍ S OBĚŤMI
Mystika 1.
Vliv šikanování ve třídě na socializaci jednotlivých žáků Pavel Letý Pedagogicko – psychologická poradna Nový Jičín 2009.
DUCHOVÉ Jsou všude kolem nás... Nevěříš??? Tak proč se s námi nevydáš na cestu za nimi....?...čekají na tebe!!! PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!!
Pro Miláčka JÁJU …….. Pro Miláčka JÁJU ……. Jsi poupátko mého štěstí, co nikdy neuvadá, jsi studánka všech neřestí, co nikdy nevysychá. Jsi zlaťoučké.
Věra Zlevorová a Natálie Kachlíková
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Každý den jsme trochu starší…
Prvního září 2004 se v severoosetském Beslanu zastavil život…
Čas utíká. Život letí. Dálky rozdělují. Děti rostou. Práce přichází a odchází. ŽENY.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
1. Lásku Syna Božího, | pána Jezu Krista, | krále, kněze věčného, | ctěte srdce lidská! | Velmi nás zamiloval, | beze vší lítosti | za nás se obětoval.
1. Zde u tvých jeslí stát chci dnes, | můj Ježíši, mé žití
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Rozhodnout se musíš SÁM!!!. Dej pozor, co si přeješ Ukázka.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
Terorismus Petr Machala.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
S motokrosem jsem začal v 10 letech. Do tajů tohoto sportu mě zasvětil můj otec, který mě vzal v necelých devíti na první motokrosovou trať, kde jsem jezdil.
Fyzický vývoj – vývoj mozku
POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Profilování pachatelů trestných činů Barbora Hynková Učo
Anakolut Chlapci, když přišli ráno do školy, byla jim zima. Poslední podmínkou je zhlédnutí pěti filmů, z toho tři filmy české a dva zahraniční. Víme,
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Úvod do psychologie Prezentace Barbora Čechová – Labeling Příště (4.11.): Barbora Palatová – Vězeňský experiment Barbora Skoumalová – Teorie.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příjemce podpory: TRIALOG
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
TERORISMUS.
spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka
Loupež v bance v Klášterci n. O.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Násilná osoba aneb co s ní
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
Každý den jsme trochu starší…
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Poučení od motýla Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto.
Zem v miniatuře.
Transkript prezentace:

Stockholmský syndrom existuje 30 let Pro seminář psychologie Ondřej Hornig © 2008 Stockholmský syndrom existuje 30 let Je tomu přesně třicet let, co ve Švédsku bankovní lupiči spolu se svými rukojmími nevědomky vymysleli tak zvaný stockholmský syndrom. Paradoxní jev, který obecně popisuje sympatie zajatců ke svým věznitelům, definuje syndrom zpravodajský server Yahoo. Novinky.cz 22. 8. 2003

Stockholmský syndrom Psal se rok 1973. 27. srpna do jedné ze stockholmských bank vnikli dva lupiči, bratři. Byli však vyrušeni. Zajmuli 4 rukojmí, mezi nimi i jednu ženu, a celkem 130 hodin vyjednávali s policií. Po propuštění rukojmích rukojmí projevovali náklonnost k pachatelům a naopak odpor k policii.

Stockholmský syndrom Poprvé byl popsán americkým psychologem Frankem Ochbergem, který pracoval v Protiteroristické skupině zaštítěné FBI, která byla zřízena po masakru izraelských sportovců na olympiádě roku 1972 v Mnihově.

Stockholmský syndrom „Neuvěřitelné chování rukojmí Kristin – její náklonnost k lupiči, její nenávist k autoritám a únoscem opětovaná náklonnost, to jsou tři prvky tvořící základ té definice.“ „Oběť je napřed ochromená, v šoku a pak se vrátí ke svým základním a primitivním pocitům, které bych ne zcela přesně popsal jako ´vděčnost´.“ Frank Ochberg „Hledat v takové situaci vzájemné porozumění není zas až tak divné, je to strategie přežití. To není jen instinkt přežít.“ Kristin Enmarková

Stockholmský syndrom zakládá se na bezprostředním prožitku velmi silné stresové situace či přímém ohrožení života oběť nemůže utéct a nebo si myslí, že nemůže utéct oběť je izolována od ostatních lidí pachatel se chová vůči oběti čas od času vstřícně oběť, rukojmí, zažije „obrácení mysli“ – vymění dobro za zlo a zlo za dobro základy pravděpodobně v pudech (zachování života) vysvětlení i připomenutím závislosti na matce – rukojmí se dostává do situace podřízenosti

Stockholmský syndrom Konkrétně ve Stockholmu roku 1973 1. popsaný případ výskytu, další například roku 1974, kdy si unesená Patty Hearstová svého únosce později vzala za muže. "Osoba, jejíž nervový systém je pod stálým tlakem, může vykazovat paradoxní mozkovou aktivitu - zlo se pro ni stává dobrem a dobro zlem." William Sargant

Stockholmský syndrom Ve filmové tvorbě se objevil například v bondovce Jeden svět nestačí, kde se během únosu Electra (Sophie Marceauová) zamilovala do teroristy Renarda (Robert Carlyle) a stala se z ní šéfka zločinecké organizace. V o něco komediálnější rovině se vyvinul kladný vztah mezi únoscem a obětí ve francouzské komedii s Pierrem Richardem a Gerardem Depardieuem Uprchlíci (americký remake Tři uprchlíci).

2. Teorie vzniku Stockholmského syndromu: Stockholmský syndrom 2. Teorie vzniku Stockholmského syndromu: Syndrom odstřelovače Založen na citovém selhání odstřelovače při akci – odstřelovač omylem dostával vysílačkou kompletní informace z vyjednávání, rozhovory s teroristy i jejich rozhovory s psychology. Když došlo na střelbu, nebyl schopen teroristu zastřelit, jelikož u něho vzbudil soucit.

Stockholmský syndrom báseň Vězníš mě V touhách Chlípně se díváš ...Chci tě Srážíš mě Vlastníš mě Do mysli se díváš ...Chceš mě Máš jak na papíře Všechny mé Myšlenky, strachy, i můj charakter ...Miluji Tě Nepustíš mě pryč I kdybych odešla Dostal bys mě (za každou cenu) ...Miluješ mě Nepustíš mě pryč Víš, že jsem tu pro i proti Své mysli. ...Svlékáš A pak jak má duše, Jako anděl Stékáš Převzato z http://basnicky.cz/Basne/195160-view.aspx

Limský syndrom Základním parametrem je podobnost se stockholmským syndromem Do situace soutícího s rukojmími se dostává sám únosce Poprvé pozorován v Limě (Peru) roku 1996 při obsazení Japonské ambasády místními povstalci

Stockholmský syndrom Diskuse Dostali jste se někdy do krizové situace jakkoli ohrožující život? Stali jste se přímými svědky únosu, vraždy, loupeže, či jiného závažného trestného činu? Dostali jste se do kontaktu s vážně zraněným člověkem, kterému jste museli jakkoli pomoci?

Stockholmský syndrom http://www.domacinasili.info/ Zdroje: http://www.domacinasili.info/ http://www.portal.cz/ http://www.novinky.cz/ http://cs.wikipedia.org/ http://en.wikipedia.org/ http://web.quick.cz/t.peca/ http://www.basnicky.cz/

Stockholmský syndrom existuje 30 let Pro seminář psychologie Ondřej Hornig © 2008 Stockholmský syndrom existuje 30 let Je tomu přesně třicet let, co ve Švédsku bankovní lupiči spolu se svými rukojmími nevědomky vymysleli tak zvaný stockholmský syndrom. Paradoxní jev, který obecně popisuje sympatie zajatců ke svým věznitelům, definuje syndrom zpravodajský server Yahoo. Novinky.cz 22. 8. 2003