Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Advertisements

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Čaj a kakao Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energetická hodnota potravin (EH)
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Světová a národní gastronomie
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
BANKOVNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Finanční gramotnost Základní pojmy
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharóza – výroba cukru
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Komunikace a interakce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Zpracování drátu I Háček na tabuli
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Představujeme a sestavujeme krychli
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
pedagogických pracovníků (NÚV).
DESETINNÁ ČÍSLA DESETINNÉ ZLOMKY
SPOČÍTEJ TEČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika 1,2 Význam ve výživě 1 Úprava kávových zrn 1,2 Druhy 1 Jakostní znaky 1 Vady 1 Balení 1 Skladování 1

Obecná charakteristika Plody kávovníku Barvou a tvarem podobný třešni se dvěma semeny – kávová zrna Z tropů a subtropů (Jižní a Střední Amerika, Asie, Afrika) Hospodářský význam (arabica, robusta, arabusta, liberica, excelsa)

Význam ve výživě Pochutina obsahující kofein (zelená 0,3–2,8 %, pražená 1,27 %) Povzbudivé účinky – vliv na ústřední nervovou soustavu Bílkoviny

Význam ve výživě Tuk Cukry Voda Celulóza, třísloviny, organické látky, kyseliny, …

Význam ve výživě Obr. 1: Kávovník Arabica

Úprava kávových zrn Fáze úpravy Sklizeň (ručně) Čištění (prach, hmyz, plevel) Úprava za sucha (starší způsob, méně nákladný) za mokra (složitější způsob a nákladnější) Třídění a klasifikace (podle průměru – velikostní třídy)

Úprava kávových zrn Zvláštní zpracování (snížení obsahu kofeinu) Mísení (směsi) Pražení (chuť, vůně, barva) Chlazení (suchý, studený vzduch) Odstranění vadných zrn (fotobuňky) Balení Prodej

Obr. 2: Fáze úpravy kávových zrn Úprava kávových zrn praženápražená světlenepražená

Druhy 1.Jednodruhová (Columbia) 2.Kávové směsi (Standardní směs, Extra speciál, …) 3.Speciálním druhem je káva bez kofeinu (Aroma Standard bez kofeinu)

Jakostní znaky Senzoricky Vzhled Barva Chuť a vůně nálevu Laboratorně Obsah vody a vodního extraktu Obsah kofeinu Obsah popelu Obsah písku

Vady Chuť (neharmonická, žluklá, plesnivá, vyčichlá, cizí, …) Barva (příliš tmavá – přepražená) Vegetačně vadná zrna (nedozrálé zrno – lišky, vegetačně vadné zrno – duté zrno, ucha)

Balení Papírové sáčky s jednostranným nátěrem termoplastu Sáčky z vrstvené hliníkové fólie Vakuové balení – plech

Skladování Sklady suché (relativní vlhkost vzduchu 70 %), chladné (do 20 °C) Oddělené od výraznějších pachů Nepovolené sousedství s potravinami citlivými na přijímání cizích pachů

Kontrolní otázky 1.Definujte, co je to káva. 2.Vyjmenujte druhy kávy s největším hospodářským významem. 3.Popište, jak ovlivňuje pražení jakost kávy. 4.Co jsou to lišky? 5.Vyjmenujte vady kávy. 6.Popište, jakými způsoby se balí káva. 7.Uveďte podmínky skladování kávy.

Literatura – knihy 1KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 3. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, č. j / ANDERLE, Peter. SCHWARZ, Helmuth, Dr. Zbožíznalství Poživatiny – potraviny, pochutiny. 4. vydání. Praha: SNTL, ISBN

Literatura – obrázky Obrázky: 1. FCREBELO. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 2.MUHAMMAD MAHDI KARIM. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.