Co je Agentura pro sociální začleňování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Agentura pro sociální začleňování Brána k příležitostem Koordinovaný přístup k problematice sociálního vyloučení a strategický plán sociálního.
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Možnosti sociálního rozvoje v programovacím období
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám a Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení oblast bezpečnost.
Představení Koordinovaného přístupu k SVL Olomouc Radka Soukupová.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Standardizovaný proces v lokalitách / Praktický příklad lokality Toužim/Teplá 05/2011 Jakub Švec, Alexandr Olah.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL) Implementační fáze Pracovní skupina - Bydlení.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Místní plán inkluze + OP VVV
Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Konference „Chudoba a sociální vyloučení
Aktuální informace o výzvách MAS JmK – oblast sociální služeb
Ing. Stanislava Správková
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL) Břetislav Fiala

Co je Agentura pro sociální začleňování Odbor Úřadu vlády, sekce lidských práv ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier Poslání Agentury: podpora obcí v procesu sociálního začleňování podpora subjektů na místní úrovni nadresortní přístup propojování veřejné správy a neziskového sektoru spolupracující lokality: od r. 2008 již 50+, aktuálně 37 v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám

Struktura Agentury pro sociální začleňování od 1. 1. 2016 oddělení lokálních koncepcí a sociálního začleňování oddělení řízení a koordinace oddělení výzkumů, analýz a komunikace oddělení regionální centrum Západ - Ústí nad Labem kraje: Ústecký, Karlovarský, Plzeňský oddělení regionální centrum Východ - Ostrava kraje: Moravsko-slezský, Olomoucký, Jihomoravský, Zlínský oddělení regionální centrum Střed - Praha kraje: Praha, Vysočina, Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický, Liberecký, Středočeský

Sociálně vyloučené lokality v ČR

Lokality Agentury + KPSVL ( 1.vlna, 2.vlna, 3. vlna, 4. vlna, …..) Od roku 2013 Nové Sedlo Odry Osoblažsko Ralsko Rumburk a Staré Křečany Šternberk Velké Hamry Žluticko Dubí Frýdek – Místek Jaroměř Kraslice Krnov Mikulovice - Jesenicko Moravský Beroun Poběžovicko Štětí Od roku 2014 Od roku 2015 Od roku 2016 Vrbensko Obrnice Nový Bor Ostrava Brno Budišov -Vítkov Veselí nad Moravou Bruntál Chomutov České Velenice Děčín Most Příbram Kadaň Postoloprty Slaný Klášterec–Vejprty Liberec Kralupy nad Vltavou Kolín Žďár nad Sázavou Chodov Litvínov Sokolov Frýdlantsko Roudnice Varnsdorf 5

Typy podpory lokalit Vzdálená dílčí podpora – před KPSVL, ad hoc podpora - pro lokality, které mají plán ucházet se o vstup do KPSVL nebo řeší dílčí problém - mikroanalýza dílčího problému týkajícího se sociálního vyloučení, - podpora síťování a spolupráce místních aktérů, - poradenství, konzultace, intervence (jednorázově, opakovaně či dlouhodobě) s cílem řešit identifikovaný problém - krizová intervence a mediace v případech nenávistných akcí a útoků, občanských nepokojů apod., - individuálního projektového poradenství, - podpora motivace obcí ke komplexnímu řešení problémů sociálního vyloučení a aplikace KPSVL - podpora při zajišťování udržitelnosti zavedených opatření za pomoci motivovaných místních aktérů a prostřednictvím jednání na krajské úrovni (Krajské plány sociálních služeb, Regionální stálé konference, Integrované územní investice, Místní akční skupiny apod.).

Typy podpory lokalit Intenzivní komplexní podpora – KPSVL - pro 70 vybraných lokalit v cca 7 vlnách - situační analýza - lokální partnerství: představitelé obecní samosprávy (radní, vedoucí odborů), krajské samosprávy (např. odbor sociálních služeb), státní správy (např. úřady práce, police, Probační a mediační služba), neziskového sektoru (např. poskytovatelé sociálních služeb) a dalších aktérů (např. školy, podnikatelé), kteří jsou důležití pro úspěšný proces sociálního začleňování v obci. - strategický plán sociálního začleňování (SPSZ) schválený zastupitelstvem obce, který bude obsahovat soubor konkrétních nových nebo inovovaných stávajících nástrojů (např. služeb, opatření, politik) na řešení identifikovaných problémů sociálního vyloučení v dané obci, včetně potřebných zdrojů na jejich zavedení - projekty do OPZ, OP VVV, IROP Role ASZ: metodologická i praktická pomoc při analýze potřeb (problémů) koordinace, facilitace lokálního partnerství sdílení příkladů dobré praxe identifikace nejvhodnějších nástrojů (opatření) projektové poradenství  

Typy podpory lokalit Vzdálená komplexní podpora – po KPSVL - pro lokality, které prošly KPSVL - spolupráce na lokálních opatřeních sociálního začleňování - vyhodnocování střednědobých efektů a účinnosti navržených a realizovaných opatření - revize a aktualizace Strategického plánu sociálního začleňování - limitovaná podpora při realizaci integračních opatření (motivace realizátorů opatření a hledání zdrojů pro realizaci opatření, zapojování do již vytvořených systémů podpory)

ESIF a sociálně vyloučené lokality IROP OPZ OPVVV

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám – KP SVL Co to vlastně je? Specifický mechanismus intervence strategické plánování v oblasti sociálního začleňování čerpání finančních prostředků z ESIF v období 2014+ Týká se 3 operačních programů: Zaměstnanost - OP Z (2.1.) Výzkum, Vývoj, Vzdělávání - OP VVV (3) Integrovaný operační program – IROP (2.9 a, c, 2.10)

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám – KP SVL V lokalitě vznikne lokální partnerství (samospráva a partneři). Lokální partnerství ve spolupráci s ASZ zmapuje potřebnost v oblasti sociálního vyloučení → Strategický plán sociálního začleňování (SPSZ). Lokální partnerství ve spolupráci s ASZ připraví projektové záměry na řešení dané problematiky. Lokální partnerství ve spolupráci s ASZ stanoví přibližný objem potřebných finančních prostředků pro výzvy z jednotlivých operačních programů. Tři ministerstva (MŠMT, MMR, MPSV) vypíší pro lokality zapojené v KP SVL speciální výzvy, s alokacemi, které budou odpovídat místním potřebám.

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám – KPSVL Jaké jsou výhody KPSVL? Odpovídající alokace finančních prostředků na lokálně definované potřeby (v SPSZ) – OP Z, IROP Koordinace výzev – lepší provázání jednotlivých aktivit Menší konkurence ve srovnání s otevřenými výzvami Podpora ASZ – definování potřeb a vhodných opatření, příprava projektových záměrů a žádostí o dotace  

OPZ - výzvy Prioritní osa 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou Lokality – 1. a 2. vlna Výzva č. 26 a 42 Míra podpory – rozpad zdrojů financování Pro NNO: EU 85 %, státní rozpočet 15 %, žadatel 0% Pro podnikající subjekty: EU 85 %, státní rozpočet 0 %, žadatel 15 % Pro územně samosprávní celky a jejich zřizované organizace: EU 85 %, státní rozpočet 10 %, žadatel 5 % Maximální a minimální výše celkových způsobilých výdajů projektu Pro projekty s aktivitami mimo sociální podnikání: Minimální výše celkových způsobilých výdajů projektu: 1 000 000 Kč Maximální výše celkových způsobilých výdajů projektu: 20 000 000 Kč Pro projekty s aktivitami sociálního podnikání: Minimální výše celkových způsobilých výdajů projektu: 500 000 Kč Maximální výše celkových způsobilých výdajů projektu: 6 000 000 Kč

Podporované aktivity – výzva OP Z č.42 (KPSVL) Podpora sociálního začleňování osob a skupin osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím sociálních služeb. Podporovány budou tyto druhy a formy sociálních služeb poskytované podle zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů: - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, - terénní programy, - nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (pouze osoby ve věku 15 až 26 let), - odborné sociální poradenství, - sociální rehabilitace – pouze terénní a ambulantní forma, - azylové domy, - domy na půl cesty

Podporované aktivity – výzva OP Z č.42 (KPSVL) Podpora komunitní sociální práce, podpora specifických nástrojů k prevenci a řešení problémů v sociálně vyloučených lokalitách, zejména komunitní práce včetně podpory koordinační role obcí v této oblasti; zapojování osob ohrožených sociálním vyloučením nebo sociálně vyloučených do prevence a do rozhodovacích procesů na místní úrovni, podpora a rozvoj participativních metod práce s cílovou skupinou.

Podporované aktivity – výzva OP Z č.42 (KPSVL) Propojování podpory v oblasti bydlení, zaměstnání, sociální práce a zdravotní péče prostřednictvím činnosti sociálního pracovníka při práci s cílovou skupinou; podpora partnerských projektů v sociální oblasti propojující různé úrovně veřejné správy a další instituce; posilování informovanosti a efektivní komunikace o problematice sociálního vyloučení u všech relevantních aktérů; vznik a rozvoj nástrojů na podporu sociálního začleňování jako prevence prostorového vyloučení, vzniku sociálně vyloučených lokalit a bezdomovectví.

Podporované aktivity – výzva OP Z č.42 (KPSVL) Podpora profesionální realizace sociální práce jako aktivity zaměřené na pomoc jednotlivcům, skupinám či komunitám zlepšit nebo obnovit jejich schopnost sociálního fungování v jejich přirozeném prostředí (podpora využití specifických metod a technik sociální práce a individualizovaného přístupu, podpora výkonu sociální práce se zaměřením na identifikaci potřeb osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených na úrovni odborných postupů při případové práci, metodické činnosti a koordinaci nástrojů pomoci, apod.)

Podporované aktivity – výzva OP Z č.42 (KPSVL) Aktivizační, asistenční a motivační programy (na podporu rodičovských kompetencí, získávání základních sociálních a profesních dovedností, uplatnění se na trhu práce, apod.), které přispívají k sociálnímu začleňování nebo prevenci sociálního vyloučení.

Podporované aktivity – výzva OP Z č.42 (KPSVL) Aktivity směřující k podpoře mladým lidem ze sociálně znevýhodněného prostředí při vstupu do samostatného života po ukončení nebo i v průběhu jejich vzdělávání (zejména pokud pocházejí ze sociálně znevýhodněného prostředí, náhradní rodinné péče nebo ústavní péče, tj. školských zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, popř. jiných zařízení pro péči o děti a mládež).

Podporované aktivity – výzva OP Z č.42 (KPSVL) Aktivity a programy sekundární a terciární prevence pro osoby ohrožené závislostmi nebo osoby závislé na návykových látkách.

Podporované aktivity – výzva OP Z č.42 (KPSVL) Programy právní a finanční gramotnosti a na prevenci a řešení zadluženosti a předluženosti (včetně poradenství), aktivity zaměřené na předcházení ekonomické nestability osob z cílové skupiny.

Podporované aktivity – výzva OP Z č.42 (KPSVL) Aktivity přispívající k boji s diskriminací (např. vzdělávací aktivity zaměřené na destigmatizaci cílové skupiny, na informování o příčinách, formách diskriminace a způsobech prevence a odstraňování diskriminace, poskytování poradenství cílovým skupinám týkající se nediskriminace a rozvoj různých forem služeb pro oběti diskriminace).

Příklad plánovaných intervencí – SPSZ Moravský Beroun

lokální konzultant pro Jesenicko a Moravský Beroun Děkuji za pozornost. Mgr. Břetislav Fiala lokální konzultant pro Jesenicko a Moravský Beroun +420 702 087 866 fiala.bretislav@vlada.cz