Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 2. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Advertisements

Proč studovat na Vysoké škole Karla Engliše?
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Školský zákon č. 561/2004 sb. V platném znění, řeší vzdělání:  Předškolní  - základní  - střední  - vyšší odborné.
Informace o studiu na KITTV 2011/2012
Úvodní stránka.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
NOVÁ MATURITNÍ ZKOUŠKA
Vzdělávací soustava ČR
VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V ČR
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
Příprava na výkon povolání
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
dotazníkové šetření na vysokých školách
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
2.1 Systém vzdělávání Zásady a cíle vzdělávání
Fakulta zdravotnických studií
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Co a jak po základní škole?
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Evropské jazykové gymnázium s.r.o.
Veřejně správní akademie Vyšší odborná škola, s. r. o. BRNO
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
ŠKOLA – ZÁKLAD ŽIVOTA Mgr. Michal Oblouk. ŠKOLA  slovo řeckého původu – SCHOLÉ = hra, volný čas, zotavení duše  systém českého školství: a)mateřská.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2015
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2016.
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 4 Datum ověření ve výuce: Téma: Vzdělávací soustava ČR Tématický okruh: Člověk a pracovní život.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Odborná způsobilost pečující osoby v dětské skupině
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Organizace předškolního vzdělávání
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Studijní program Ošetřovatelství
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, PÍSEMNÁ A ELEKTR. KOMUNIKACE, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské.
Přírodovědecká fakulta UJEP
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Studijní obor Management sportu
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 2. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková

1. PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ – Mateřské školy – Speciální mateřské školy – Přípravné třídy pro děti se sociálním znevýhodněním DRUHY VZDĚLÁVÁNÍ

 Pro děti 3 – 6 let  Docházka nepovinná, rozhodují o ni rodiče ( První dva roky se platí školné, poslední rok je zdarma )  Doporučuje se, aby dítě absolvovalo předškolní výchovu poslední rok v MŠ před nástupem do ZŠ.  Nenásilnou formou si zde dítě osvojuje vědomosti a návyky důležité pro nástup do školy.

RVP pro předškolní vzdělávání 5 základních oblastí  Dítě a jeho tělo (pohyb, zdraví, bezpečí)  Dítě a jeho psychika (jazyk, řeč, poznávací schopnosti, myšlení, učení, předvídavost, fantazie, sebepojetí, city a vůle)  Dítě a ten druhý (vztahy, komunikace)  Dítě a společnost (lidská společnost, kultura, umění)  Dítě a svět (přírodní, kulturní i technické životní prostředí, změna, vývoj, globální a civilizační problémy)

Struktura v MŠ  Jednotlivé třídy cca po 25 dětech a) homogenní (stejný věk) b) heterogenní (různý věk)

VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI POTŘEBAMI  Postižené děti dochází do běžné MŠ a integrují se mezi dětí zdravé  Speciální třídy v běžné MŠ  Speciální mateřské školy

2. ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ  RVP ZV – zpracoval Výzkumný ústav v Praze (2004). Každá škola si povinně na jeho základě zpracovává svůj ŠVP  Pro děti 6 – 15 let  Povinná školní docházka  9 letá školní docházka – rozdělena na 1. a 2. stupeň

První stupeň (1.-5.třída)  základní vzdělávácí dovednosti a návyky  důraz kladen na mateřský jazyk a matematiku, od 3.tř.cizí jazyk  Prvouka, vlastivěda a přírodověda – základní poznatky o přírodě společnosti  Tělesná, hudební a dramatická výchova přispívají k všestr. harmon.rozvoji jedince Kvalifikovaný učitel (PF – Mgr., obor Učitelství pro 1.st.ZŠ) učí všechny předměty a je zároveň třídním učitelem.

Druhý stupeň (6.-9.třída)  prohlubuje a rozvíjí vědomosti a dovednosti z 1.st.  Soustava společenskovědních a přírodovědných předmětů  Většina předmětů je povinná, další jsou volitelné nebo nepovinné. Cílem základního vzdělávání je, aby se žáci naučili učit a získali předpoklady k celoživotnímu vzdělávání.

 Kvalifikace učitele (PF, či jiná fakulta připravující učitele ve dvouoborových aprobací např.ČJ-Hv)  Tyto předměty učitel vyučuje v různých třídách 2.stupně a v některé třídě je třídním učitelem.  Základní školy zřízuje obec, církev a náboženské organizace nebo soukromé osoby.

Do základního vzdělávání zařazujeme: a) VÍCELETÁ GYMNÁZIA – určeny pro nadané děti 6-ti leté (po ukončení 7.ročníku ZŠ) 8-mi leté (po ukončení 5.ročníku ZŠ) b) KONZERVATOŘE – určeny pohybově a hudebně nadaným dětem 8-leté (po ukončení 5. ročníku ZŠ)

3. STŘEDNÍ VZDĚLÁVÁNÍ  Střední školy poskytují všeobecné a odborné vzdělávání  Soustavně připravují mládež pro výkon povolání  Připravují k dalšímu studiu na vyšších odborných školách či vysokých školách

Střední školy dělí se na 3 typy:  Gymnázia  střední odborné školy a konzervatoře  střední odborná učiliště

a) Gymnázia  zakončené maturitou  4letá gymnázia navazující na ZŠ  víceletá gymnázia (8letá a 6letá) b) Střední odborné školy  jsou nejméně 4leté a jsou zakončeny maturitou.  příprava žáků na výkon odborných činností (technických, zemědělských, ekonomických, zdravotnických, padagogických, uměleckých atp.)  po maturitě může absolvent pokračovat v dalším studiu

Konzervatoře  zde se připravují interpreti v oblasti hudebního, dramatického a tenečního umění  Vzdělávání je zakončeno absolutoriem  Vyšší úroveň maturitního vzdělání poskytují lycea ( technická, zdravotní, pedagogická).

c) Střední odborná učiliště  střední odborné vzdělávání ukončené závěrečnou zkouškou (výuční list)  střední odborná učiliště (3-letá, 2-letá) - SOU, OU Absolventi 3-letých učebních oborů mohou dále studovat nástavbové studium, které je ukončeno maturitní zkouškou.

Maturitní zkouška 2 části 1) společná část skládá se ze 3 zkoušek a) český jazyk (písemná a ústní část) b) cizí jazyk(písemná a ústní část) c) volitelná zkouška (např.matematika, zsv) (písemně)

2) profilová část skládá se ze 3 zkoušek Buďto:  vypracování maturitní práce a její obhajoba Nebo:  ústní zkouška  písemná zkouška  praktická zkouška Možná je i kombinace dvou nebo více uvedených forem. Závisí na řediteli školy.

Mezi střední a vysokou školou existují ještě: VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY (VOŠ)  Jsou určeny absolventům středních škol, kteří vykonali maturitní zkoušku a nechtějí pokračovat ve studiu na VŠ  Studium je 2 leté až 3 a půl leté, je ukončeno absolutoriem a studenti získávají titul DiS, psaný za jménem (znamená diplomovaný specialista)

3. VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Studium na VŠ začíná zápisem – imatrikulací a končí získáním titulu – promocí.

STUDIJNÍ PROGRAMY a) nižší úroveň – bakalářské - 3leté studium. Absolvent získá titul Bc.- psaný před jménem. b) vyšší úroveň – magisterské - 4leté nebo 5leté studium – možno studovat po bakalářském studiu nebo samostatně. Absolvent získá titul podle zaměření školy buď Mgr.nebo Ing. - psaný před jménem. c) nejvyšší úroveň – doktorské – Navazuje na ukončené magisterské vysokoškolské vzdělání. Trvá 3 roky. Po ukončení studenti získávají akademicko-vědecký titul „doktor“ - PhD. (psaný za jménem). d) programy celoživotního vzdělávání

DĚLENÍ VŠ  Univerzitní – všechny typy studijních programů Univerzita – v čele univerzity je rektor. Univerzita se člení na fakulty – v čele fakulty je děkan.  Neuniverzitní - kladou důraz na aplikaci teorie do praxe. Zaměřují se zpravidla na jeden obor. Např.Vysoká škola psychosociálních studií....

podle zřizovatele školy dělíme na:  veřejné – UK (1348 – Karel IV.) Univerzita Palackého v Olomouci, Jihočeská univerzita v Č.Budějovicích, UJEP v Ústí nad Labem, Univerzita v Hradci Králové a Západočeská univerzita v Plzni  soukromé – UJAK – platí se školné  státní – školy vojenské a policejní – Univerzita obrany v Brně, Policejní akademie ČR v Praze.

FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Žáci středních a vysokých škol mohou studovat:  denní/prezenční  večerní  distanční  kombinované

Zaměření VŠ a) Společensko – vědní  filozofická fakulta  matematicko – fyzikální fakulta  lékařská fakulta  právnická fakulta  pedagogická fakulta  teologická fakulta

2) Umělecké zaměření  AMU – Akademie múzických umění  DAMU – Divadelní akademie múzických umění  FAMU – Filmová akademie múzických umění  VŠUP – Vysoká škola umělecko - průmyslová

Univerzity v České republice Univerzita Karlova (1348) – Praha Univerzita F. Palackého – Olomouc Univerzita T. G. Masaryka – Brno Univerzita J. E. Purkyně – Ústí nad Labem Západočeská univerzita – Č.Budějovice ČVUT – strojní, stavební, geologické

Informační zdroje: h ttp://

cps.ujak.cz/l