SYNDROM VYHOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Školicí materiál Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami CZ.1.07/1.2.39/
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Psychické stavy.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Náročné životní situace
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
VY_32_INOVACE_PSYPS15260ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Seminář Trauma.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_06.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Jak překonat únavu VY_32_INOVACE_16_36.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ 
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
MOTIVACE.
Psychologie v obezitologii
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Temperament, charakter, motivace
Duševní hygiena.
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

SYNDROM VYHOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ února 2014

S YNDROM VYHOŘENÍ  Syndrom vyhoření (burnout) byl poprvé popsán v roce 1975 H. Freudenbergerem, který syndrom burnout definoval jako vyhasnutí motivace a stimulujících podnětů v situaci, kde péče o jedince a neuspokojivý vztah jsou příčinou, že práce nepřináší očekávané výsledky. Syndrom je spojován se stavem psychického i fyzického vyčerpání následujícího po vyčerpávajícím a dlouhotrvajícím stresu.  V USA byl pojem “burnout” používán původně ve spojení s alkoholiky a narkomany v chronickém stadiu, a až později v souvislosti s pracujícími lidmi, kteří projevovali letargii, zoufalství a bezmocnost.

S YNDROM VYHOŘENÍ  Vyhoření se týká zejména oblasti práce a je typické citovým a mentálním vyčerpáním. Často jde o důsledek dlouhodobého stresu a postiženi bývají především lidé, jejichž práce je založena na kontaktu a komunikaci s druhými lidmi.  Od deprese nebo prosté únavy se syndrom vyhoření liší hlavně tím, že se vztahuje výhradně na onu krizovou oblast práce a jeho součástí jsou pochybnosti o smyslu své práce.

D EFINICE SYNDROMU VYHOŘENÍ  Definic syndromu vyhoření je velké množství.  Některé jsou orientovány na konečný stav, tzn. na stav emočního, fyzického a mentálního vyčerpání. Jiné jsou definovány jako proces, který má vlastní vývoj.  Všechny definice se však shodují v několika společných bodech:

D EFINICE SYNDROMU VYHOŘENÍ  jedná se o psychický stav s přítomností negativních emocionálních příznaků jako například deprese, vyčerpání atd.  syndrom vyhoření je nejčastěji spojován s určitými druhy povolání, které jsou uváděny jako rizikovější, zvláště s profesemi obsahujícími práci s lidmi nebo alespoň kontakt s lidmi a závislost na jejich hodnocení  tvoří ho řada symptomů především v oblasti psychické, částečně i fyzické a sociální

D EFINICE SYNDROMU VYHOŘENÍ  hlavní složkou syndromu je emoční vyčerpanost, kognitivní vyčerpání a často i celková únava  menší efektivita práce není spojována se špatnými pracovními schopnostmi a dovednostmi, ale naopak s negativními vytvořenými postoji a z nich vyplývajícího chování  syndrom vyhoření se vyskytuje u jinak psychicky zdravých lidí, nesouvisí nijak s psychickou patologií  všechny hlavní složky syndromu vyhoření vycházejí z chronického stresu

P ŘÍZNAKY SYNDROMU VYHOŘENÍ  Syndrom vyhoření provází celá řada příznaků: člověk se celkově necítí dobře, je emocionálně, duševně i tělesně unavený. Má pocity bezmoci a beznaděje, nemá chuť do práce ani radost ze života.  Základními projevy vyhoření nejčastěji bývají:  Tělesné vyčerpání  Emocionální vyčerpání  Únava  Popudlivost  Nedůvěřivost  Depresivita  Negativní a cynický postoj k vlastní práci a ke klientům (pacientům, občanům, žákům atd.)

P ŘÍZNAKY NA PSYCHICKÉ ÚROVNI  Sklíčenost, uzavřenost, frustrace  Negativismus (vše je viděno v černých barvách, vše je špatně, nic se nepodaří)  Neochota, lhostejnost, vyhýbání se druhým  Vztek (může se projevit utrhováním se na druhé, vulgaritou, agresí)  Sebelítost, prožitek nedostatku uznání  Nesnášenlivost (pohrdání všemi a vším)

P ŘÍZNAKY NA ÚROVNI SOCIÁLNÍCH VZTAHŮ  Omezení kontaktů s kolegy  Vyhýbání se klientům, lhostejný a špatný (neprofesionální, cynický či neosobní) přístup k nim.  Neangažovanost, mechanické vykonávání práce  Nárůst konfliktů na pracovišti, ale i ve společnosti a soukromí, jízlivost  Otevřená nenávist k určitým lidem, vedoucímu či k instituci  Naschvály, pomsty

P ŘÍZNAKY NA ÚROVNI PRACOVNÍHO VÝKONU  Nesoustředěnost, nechuť k práci, chaotické plnění úkolů  Stále větší četnost chyb (v krajních případech i úmyslných)  Zpomalený nebo zrychlený (zmatené pobíhání) rytmus práce  Ztráta nadšení, aktivity a schopnosti inovace, nižší produktivita práce  Neschopnost organizace práce, vyhýbání se některým úkonům  Snížená zodpovědnost

P ŘÍZNAKY NA ÚROVNI FYZICKÉ  Vyčerpanost, stálá únava, apatie, ochablost  Nechuť k jídlu nebo naopak překotné přejídání  Obtížné usínání a nekvalitní spánek  Svalové napětí, bolesti hlavy  Náchylnost k nemocem  Obtíže s dechem, srdeční arytmie, vysoký krevní tlak  Deprese, myšlenky na vlastní smrt  Zvýšené riziko vzniku závislostí všeho druhu

R IZIKOVÉ PROFESE PRO VZNIK SYNDROMU  Jako první bylo popisováno vyhoření u personálu „alternativních“ léčebných zařízení, existující mimo etablované léčebny a závislé na obětavé pomoci dobrovolníků. Brzy se ukázalo, že tento koncept lze uplatnit i u dobře placeného personálu ve vyšších pozicích, u lékařů, psychiatrů, zdravotních sester, učitelů i sociálních pracovníků.  Syndrom vyhoření se objevuje především u „angažovaných pomahačů“, tedy u lidí, pro které je mezilidský kontakt pro výkon profese nezbytný.  Riziko se ještě zvyšuje tam, kde se jedinec setkává s problémy druhých, snaží se je emočně podpořit.

R IZIKOVÉ PROFESE PRO VZNIK SYNDROMU  Syndrom vyhoření nevyhnutelně patří k pomáhajícím profesím. Téměř u každého pracovníka se projeví po určité době některé z charakteristických projevů.  Syndrom vyhoření bývá označován jako „fenomén prvních let v zaměstnání“, kdy po vysokých očekáváních, entuziasmu a „profesní mytologii“ nastává zklamání, frustrace, bezmoc a rezignace.  Nejčastěji ohrožené profese jsou: pracovníci ve zdravotnictví, učitelé, psychologové, právníci, sociální pracovníci, policisté, pracovníci věznic, úředníci v bankách a v oblasti státní správy, duchovní a řádové sestry.

F ÁZE SYNDROMU VYHOŘENÍ  U syndromu vyhoření se jedná o dlouhodobý plynulý proces, při kterém lze popsat pět typických fází:  Fáze nadšení je spojena s prvotním nadšením, vysokým očekáváním a zaujetím pro danou práci kdy pracující zpočátku překypuje elánem a energií  Fáze stagnace, která je typická tím, že počáteční nadšení opadá a jedinec začíná zjišťovat, že ne vše je tak ideální, jak si původně myslel.

F ÁZE SYNDROMU VYHOŘENÍ  Fáze frustrace nastává ve chvíli, kdy jedinec začne pochybovat nad smyslem své práce. Tyto pochybnosti jsou nejčastěji založeny na špatných zkušenostech s nespolupracujícím klientem nebo nadřízenými.  Fáze apatie přichází po delší době frustrace a je přirozeným východiskem z pocitu frustrace. V této fázi se začíná měnit profesionální chování, vytrácí se zájem o klienta. Objevuje se podrážděnost, střídaná se skleslostí, dostavuje se ztráta sebedůvěry a pocit vnitřní prázdnoty.  Fáze vyhoření je posledním stádiem a u pracujícího jsou již viditelné příznaky syndromu vyhoření. Převažuje totální vyčerpání, negativismus, nezájem a lhostejnost.

F ÁZE SYNDROMU VYHOŘENÍ  Vyhoření se projevuje jako plíživé psychické vyčerpání způsobené dlouhodobým působením stresujících podnětů. Důsledky se dostavují postupně. Počáteční nadšení pro práci, uspokojení z prvních úspěchů, nadšení ze seberealizace v povolání se postupně vytrácí.  Často dochází ke střetu s realitou, která bývá zcela odlišná od představ, se kterými daný  jedinec do práce nastoupil  Vyhoření je tedy důsledek nerovnováhy mezi profesním očekáváním a profesní realitou, mezi ideály a skutečností.  V první fázi problémy většinou odezní s odchodem z práce domů, později s rozvázáním pracovního poměru.

L ÉČBA SYNDROMU VYHOŘENÍ  Konkrétní podoba léčebného programu tak vždy závisí na stupni obtíží. Čím dříve se s problémy začne něco dělat, tím snadnější léčba bude.  Dobré je tak začít celou situaci řešit již ve fázi stagnace, kdy jsou vyhlídky na zbavení všech problémů vůbec nejlepší.  Většinou se však potřebné kroky začnou podnikat až během fáze frustrace nebo apatie. A pak je často nezbytná léčba pobytem v nemocnici s následnou ambulantní léčbou včetně psychoterapie, která má při zvládání syndromu vyhoření nezastupitelnou funkci.

L ÉČBA SYNDROMU VYHOŘENÍ  Obvyklá a doporučovaná je poté změna zaměstnání.  Je nutno počítat s měsíci relativně klidového režimu.  Je dobré změnit společnost. Přátele, zákazníky, kolegy. Vyhledávat lidi, kteří přinášejí pozitivní náhled a inspiraci. Rovněž je dobré si všímat svých pocitů při styku s lidmi a respektovat své pocity.  Pro prevenci je dobré si stanovit a ujasnit priority, hranice vnitřní pohody a tyto hranice nepřekračovat.  Zvolnit životní styl, ústup od materiálních hodnot obecně zvýší kvalitu života jako procesu.

P REVENCE SYNDROMU VYHOŘENÍ  Snížit příliš vysoké nároky  Nebýt zodpovědní za všechny a za všechno.  Naučit se říkat NE.  Stanovit si priority ve svých aktivitách.  Dobré plánování a rovnoměrné rozdělení úkolů  Dělat si přestávky.  Vyjadřovat otevřeně své pocity.  Hledat emocionální podporu (přátelé, partner).

P REVENCE SYNDROMU VYHOŘENÍ  Hledat věcnou podporou. Všechny problémy nemůžete vyřešit sami  Myslet pozitivně. Radujte se z toho, co umíte a dokážete.  Předcházet komunikačním problémům.  V kritických okamžicích zachovat rozvahu.  Doplňovat energii. Vyrovnávat pracovní zátěž potřebnou mírou odpočinku.  Být otevřený novým zkušenostem, dále se učit a vzdělávat.

PRAMENY  KEBZA,Vladimír a Iva Šolcová. Syndrom vyhoření. Vyd. 2. Praha: SZÚ, 2003, 23 s. ISBN  Syndrom vyhoření [online]. [cit ]. Dostupné z: vyhoreni.cz/