DŘEVO. LEPENÉ DŘEVO Vzniká slepením vrstev dřeva v plné ploše. Suroviny pro výrobu lepeného dřeva: dýhy, laťe, desky Výrobky: 1. Překližka 2. Laťovka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zajišťování venkovních a štítových zdí.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 25 AnotaceSeznámení.
Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 02 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 01 Anotace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_06-10 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Anotace Tento materiál je součástí tematického celku, který odpovídá ŠVP předmětu Materiály 3. ročníku oboru E/01 Tesařské práce. Slouží pro výuku.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
VÝROBA JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U PŘÍKLADY VÝROBY JADER Malá jednoduchá jádra se zhotovují v jednodílných jadernicích (formách), z nichž se vyjmou.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch plochých střech.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje popis tesařské zárubně.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-08 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_18.
Technologie – zabývá se způsobem zpracování materiálů na konečné výrobky s uplatněním vědeckých poznatků při zdokonalování výrobních postupů. Též výrobní,
Ekologické stavby Vypracoval: Martin Poledníček
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název školy příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technologie výroby laťovek
Dřevo VY_32_INOVACE_25_495 Dřevo
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
DŘEVO jako materiál.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Svislé zděné konstrukce
Vlastnosti stavebních materiálů
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Dětské skupiny HZS PK Jana Juristová.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
TECHNICKÉ KRESLENÍ ŘEZ A PRŮŘEZ
VY_32_INOVACE_AUT1_17 Rámy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Stropy VY_32_INOVACE_02_021 Projekt.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Ing. Renata Segmüllerová
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Nekovové materiály vypracovala: Ing
Mikroskopická stavba dřeva a kůry VY_32_INOVACE_28_557
Základy plošné CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_05
Přírodní tepelně - akustická izolace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zemní práce a zakládání staveb
Vlastnosti dřeva jako lepeného materiálu
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Dřevovláknité desky. Vyrobeny z dřevěných nebo lignocelulózových rozvlákněných surovin. Spojení je dosaženo uspořádáním vláken a jejich vlastní lepivostí.
Ing. Tereza Pavlů, Ph.D Bc. Jan Pešta
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
Stavba dřeva VY_32_INOVACE_28_555
ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT.
Transkript prezentace:

DŘEVO

LEPENÉ DŘEVO Vzniká slepením vrstev dřeva v plné ploše. Suroviny pro výrobu lepeného dřeva: dýhy, laťe, desky Výrobky: 1. Překližka 2. Laťovka 3. Lepené konstrukční dřevo

Překližka Vzniká slepením lichého počtu dýh, ukládají se na sebe tak, aby směr vláken dřeva sousedních dýh byl vzájemně kolmý

Laťovka Střed tvoří laťky nebo destičky srovnané vedle sebe a slepené. Oboustranně je laťovka překlížena dýhovým pláštěm.

Lepené konstrukční dřevo Vzniká slepením dvou nebo více vrstev desek. Desky se k sobě lepí tak, aby směr vláken ve všech vrstvách byl rovnoběžný. Lepené konstrukční dřevo má větších pevnost než nelepené dřevo stejného průřezu. Ve stavebnictví výroba lepených nosníků (průřezy I, T, U).

Aglomerované dřevo Je konstrukční hmota, vyráběná z odpadů zdravého dřeva (odřezky, hobliny, piliny), které se drtí poté se přidávají minerální nebo pryskyřičná pojiva a přísady zlepšující vlastnosti. Takto vzniklá hmota se suší nebo lisuje.

Dřevovláknité desky Vyrábějí se z dřevěného vlákna sušením nebo lisováním za tepla ● Hobra – dobré tepelně a zvukově izolační vlastnosti ● Sololit – tvrdší, použití při výrobě nábytku a jako konstrukční materiál při výrobě lepených nosníků

Dřevotřískové desky Vyrábí se z třísek jehličnatých i listnatých stromů Použití: dělící příčky, sendvičové konstrukce, obklady stěn a stropů, stavba provizorních objektů, podlahy Dřevotříska s dýhou Výroba OSB desky (dřevotřísková deska) OSB deska

Dřevocementové desky ● HERAKLIT – vyrábí se lisováním dřevěné vlny, napouští se cementovým mlékem a spojují portlandským cementem. Mají dobré tepelně a zvukově izolační vlastnosti. Odolávají teplotám přes 600 °C.

Stěpkocementové desky Vyrábí se z dřevěných štěpků, cementu, vodního skla a vody. Mají velkou pevnost v ohybu, jsou odolné proti vlhkosti, hnilobě i hlodavcům. Lze je dobře opracovávat. Jsou základem stavebního systému VELOX. Stavební prvek Konstrukce stěny Betonáž

Werzalit Směs polypropylenu (PP) a pilin Široká škála použití: terasy, parapety, fasády ….

Zajímavosti Spojování několika silných vrstev dřeva dohromady se poprvé objevilo u Egypťanů kolem roku 3500 př. n. l. Důvodem k tomu bylo to, že jednak chtěli získat silnou vrstvu a jednak ušetřit drahé dřevo. Proto vrstvy méně kvalitního dřeva obkládali dobrým dřevem. Překližku v dnešním slova smyslu vymyslel Emmanuel Nobel, otec Alfreda Nobela, známého vynálezce dynamitu a zakladatele Nobelovy ceny. Emmanuel zjistil, že několik slabších vrstev dřeva spojených dohromady může být pevnější než jedno dřevo stejné tloušťky. Jeho nápad se velmi brzy ujal a rychle rozšířil. Překližky zhotovené z různého počtu vrstev se dnes používají v mnoha odvětvích. Zhotovují se z nich podlahy, používají se na konstrukci střech. Jsou potřeba ve stavebnictví (bednění), stejně jako v nábytkářském průmyslu. K jejich oblibě přispělo zejména zavedení kvalitních lepidel na bázi epoxidových pryskyřic. V takových případech pak lze na principu překližek vyrábět i tak velice namáhané konstrukční součásti jako jsou vrtule letadel.

Dřevo má mnoho využití