Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/340618 Šablona: III/2 Sada: 6/2 Výstup: VY_32_INOVACE_6PO218 Ověření ve výuce: Materiály Datum ověření: Třída: 2.TR

2 DÝHY Materiály Předmět: Ročník: 2. Klíčová slova:
Dýha, překližka, lamela, laťovka Jméno autora Ing. Jitka Poláková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Průřezová témata ODS - váží si materiálních a duchovních hodnot, dobrého životního prostředí a snaží se je chránit a zachovat pro budoucí generace CZP - chápe vlastní odpovědnost vůči ochraně přírody a snaží se na ní aktivně podílet CSP - identifikuje a formuluje vlastní priority IKT - pracuje s informacemi, vyhledává je, vyhodnocuje a využívá

4 ANOTACE Cílem je seznámit žáky s materiály, ve kterých se jako konstrukční prvek uplatňuje dýha. Dále je žák seznámen s použitím těchto materiálů v praxi a spolehlivě je identifikuje.

5 DÝHY charakteristika materiálů jejichž konstrukční součástí je dýha

6 Jaké materiály vyrábíme z dýhy?
Materiálům, které byly vyrobeny slepením určitého počtu dýh říkáme překližované materiály. Do této skupiny patří zejména: - překližka - lamela - laťovka Na výrobu těchto materiálů se používají převážně konstrukční dýhy vyrobené loupáním.

7 Co je to překližka ? Překližka je konstrukční deska, která se vyrábí slepením vrstev dýh. Směr vláken sousedních vrstev je 90°. Podle počtu vrstev rozeznáváme překližky: - dvouvrstvé - třívrstvé - pětivrstvé - vícevrstvé

8 Hlavní zásadou pro konstrukci překližek je, že překližovačky (dýhy na povrchu desky) i vložky (dýhy uvnitř desky) ležící souměrně ke středu desky musí mít stejný směr dřevních vláken Překližky se mohou vyrábět z jedné, nebo více dřevin, musí se však zásada, že překližovačka a vložky ležící souměrně ke středu deksy musí být za stejné dřeviny a musí mít stejnou tloušťku.

9 Z jakých dřevin se překližky vyrábějí?
Povrchové vrstvy překližek – překližovačky se nejčastěji vyrábí z buku, topolu, břízy a borovice. Na překližkových středech se nejčastěji uplatňují dýhy z jehličnatých dřevin, hlavně smrku, jedle a borovice, dále pak listnaté dřeviny např. buk, topol a bříza.

10 Jaké je použití překližek při výrobě nábytku?
V minulosti se překližky často používaly jako výplň rámů místo výplní z masivního dřeva. S nástupem aglomerovaných materiálů se toto použití částečně omezilo. V současnosti používáme dýhy nejčastěji na záda skříní, dna zásuvek a při výrobě částí koster čalouněného nábytku. Dále se překližky hojně uplatňují při výrobě sedacího nábytku jako tvarové výlisky sedadel a opěradel.

11 Jsou velmi odolné a dobře se udržují.
S překližkou se setkáváte každý den. Z tvarovaných překližek se vyrábí židle používané ve školách. Jsou velmi odolné a dobře se udržují. obr. 44

12 Jaké je další využití překližek?
Pokud je na slepení jednotlivých vrstev překližky použité lepidlo odolné vůči vodě, získáme vodě odolnou překližku, někdy také nazývanou letecká překližka. Jak již z názvu vypovídá, používají se tyto překližky na výrobu kostry a trupu malých letadel. Dále nalézá překližka bohaté uplatnění při výrobě nejrůznějších obalů – beden.

13 obr. 45 Na fotografii je uveden příklad použití překližky při konstrukci malého letadla. Při tomto uplatnění se využívá především dobrých mechanických vlastností, možnosti tvarování, malé hmotnosti a snadné obrobitelnosti překližek.

14 Dalším oborem, kde se překližky bohatě uplatňují je výroba obalů.
Nejedná se pouze o klasické bedny, ale i o obaly s estetickou hodnotou. obr. 46

15 Co je to lamela? Lamela se stejně jako překližka skládá z vrstev vzájemně slepených dýh. Zásadní rozdíl je ve směru vláken jednotlivých vrstev. Všechny vrstvy lamel mají průběh vláken rovnoběžný. Produkt zhotovený z lamely je velmi pružný o odolný při rázovém namáhání.

16 Kde se lamela využívá? Nejčastěji se s lamelou setkáme v lamelovém roštu, který se vkládá do rámu postelí. Společně s matrací vytváří lamelový rošt kvalitní ložnou plochu. obr. 47

17 Dále se lamela využívá při tvorbě konstrukčních částí křesel.
Tato křesla jsou lehká, snadno se s nimi manipuluje, ale zároveň velice pohodlná, díky pružnosti lamel se individuálně přizpůsobí hmotnosti a velikosti uživatele. obr. 48

18 Co je to laťovka? Laťovka je konstrukční deska, jejíž střed tvoří laťky z jehličnatého řeziva, které jsou oboustranně překlížené dýhou nebo vrstvami dýh. Na povrchové dýhy se používají smrkové, topolové, osikové nebo bukové dýhy. Ve výrobě nábytku se laťovky používají na výrobu dveří a na výrobu mechanicky více namáhaných dílců např. polic, bočnice postelí apod.

19 Jak laťovky rozdělujeme?
Podle konstrukce laťovkového středu se laťovky dělí na dvě základní skupiny: - laťovky se středem motouzovým - laťovky se středem lepeným

20 U laťovek se středem motouzovým je střed vyroben z postranního jehličnatého řeziva, tloušťkově egalizovaného a rozřezaného na laťky. Tyto laťky se k sobě těsně poskládají a napříč se do nich vyřízne zářez. Do tohoto zářezu se vtlačuje motouz, jehož úkolem je fixovat laťky středu v požadované poloze a tím usnadnit manipulaci se středem, která je potřebná pro další operace.

21 U laťovek se středem lepeným jsou jednotlivé laťky středu k sobě přilepené.
Stejně jako u překližek platí i u výroby laťovek zásady symetrie. Vrstvy dýhy lepené přímo na střed mají směr vláken kolmý na laťky. Vrstvy dýh ležících symetricky ke středu musí být vyrobeny ze stejné dřeviny, stejným způsobem a mít stejnou tloušťku a vlastnosti. Při výrobě laťovek se používají převážně močovinoformaldehydová lepidla.

22 Laťovky se vyrábějí nejčastěji s jedním nebo dvěma středy.
Nejvíce jsou ceněny pro svoji vysokou pevnost a tvarovou stálost. obr. 49

23 Použité zdroje ŽÁK, Jaroslav. Materiály. Praha: Informatorium, 1994, ISBN 80- JANÁK, Karel; KRÁL, Pavel. Technologie I. Praha: Informatorium, 2003, ISBN TRÁVNÍK, Arnošt. Výroba dřevěného nábytku část I.. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 1996, ISBN obr. 44 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

24 Použité zdroje obr. 45 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 46 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 47 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 48 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

25 Použité zdroje Obr. 49 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jpg.


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google