Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dřevovláknité desky. Vyrobeny z dřevěných nebo lignocelulózových rozvlákněných surovin. Spojení je dosaženo uspořádáním vláken a jejich vlastní lepivostí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dřevovláknité desky. Vyrobeny z dřevěných nebo lignocelulózových rozvlákněných surovin. Spojení je dosaženo uspořádáním vláken a jejich vlastní lepivostí."— Transkript prezentace:

1 Dřevovláknité desky. Vyrobeny z dřevěných nebo lignocelulózových rozvlákněných surovin. Spojení je dosaženo uspořádáním vláken a jejich vlastní lepivostí. Někdy se přidává pojivou nebo přísady pro zvýšení odolnosti proti vlhkosti, ohni, hmyzu, houbám apod. Rozdělení podle objemové hmotnosti: - měkké, do 0,35g/cm3, - polotvrdé, od 0,35 do 0,80g/cm3, - tvrdé, nad 0,80g/cm3.

2 Fáze výroby – příprava suroviny, výroba štěpků, rozvlákňování, odvodnění, vytváření vláknitého koberce, sušení, lisování, tepelné zušlechťování, klimatizace a dokončovací práce. K výrobě se používají odřezky jehličnatých dřevin, zbarvené do hněda a zbavené kůry. Štěpky se rozvlákňují mechanicky, tepelně a chemicko-mechanicky. Při suchém způsobu výroby jsou obě strany hladké, při mokrém jedna strana hladká a druhá nese stopy od síta. Použití v nábytkářském průmyslu, obaly, pláště voštinových desek, hladkých dveří.

3 Měkké desky zvuková izolace, výstavnictví apod.
Pro akustické účely se upravují děrováním, vrtáním, řezáním nebo drážkováním.

4 Pilinové a pazderové desky (PAD).
Výroba obdobná jako u DVD. Vyrobeny z pilin jehličnatých dřevin, lněného nebo konopného pazdeří smíšením s lepidlem za tepla a tlaku. Kvalitou se rovnají méně kvalitním třískovým deskám (hostinské stoly). Pevnost se zvyšuje oboustranným dýhováním nebo polepením DVD. OSB desky


Stáhnout ppt "Dřevovláknité desky. Vyrobeny z dřevěných nebo lignocelulózových rozvlákněných surovin. Spojení je dosaženo uspořádáním vláken a jejich vlastní lepivostí."

Podobné prezentace


Reklamy Google