Jurta - tureckého původu = obydlí Ger (gher) – mongolsky Kabitka - rusky Kherga – afgánsky „ Jurta patří bezpochyby mezi největší vynálezy, které Asie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otvory v nosných stěnách
Advertisements

Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Design části dopravního prostředku vlak pro studenty.
Život na venkově.
Kontrola TDI – laminátové podlahy
18. Deformace pevného tělesa
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
 Vítejte u prezentace o Lidové architektuře.. Roubená stavba je stavba, jejíž stěny jsou zbudovány technikou roubení. Trámy, kladené vodorovně na sebe,
STAVEBNĚ – TECHNICKÝ AUDIT
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Tato prezentace byla vytvořena
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
U z l o v á n í.
Koš snů- domácnost Jednotlivé části jsou vyklápěcí – snadná výměna pytlů na odpad. Odpad se vhazuje výklopnými dvířky. Uvnitř jednotlivých částí by měly.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Anotace: Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ .
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Konvektory
Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Pokládka Nářadí a materiál. Pokládka Nářadí a materiál.
ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02.
Velkoplošné aglomerované materiály.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Stavitelství 7 Zastřešení budov
Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře.
SLOVANÉ.
Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové.
STROJÍRENSTVÍ Stavba a provoz strojů Spoje a spojovací součásti (ST22)
Obsahy základních obrazců
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Otvory v nosných stěnách
Mechanické vlastnosti dřeva
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
STŘEDNÍ ASIE.
Jehličnany.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Hydroizolace plochých střech použitím střešních fólií - Sikaplan
Výroba fujary z PVC trubky
Stávajíc stav: Dům (velmi malý) starý cca 60 let. Základy kameno-hliněné. Lokalita - Bernartice u Tábora. Vykopaná podlaha do hloubky cca 30 cm Místnosti.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_UPEVŇOVACÍ PRVKY_Z2
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů materiálů, vodorovné.
HLAVNÍ ZMĚNY U NOVÝCH SPORÁKŮ Nová mřížka STABIL PLUS Nová sjednocená grafika (panel, sklokera. deska) Nová 3D rukojeť Nové lesklé sklo dvířek.
Podnebí, podnebné pásy.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
 Strojová šicí jehla a ústrojí pohybu  Ústrojí pro zachycení smyčky  Ústrojí podávání šicího materiálu a napínací ústrojí vrchní nitě  Ústrojí pro.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy povlakových podlah.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie zateplování staveb a povrchových.
Rozhledny na Slovácku. Rozhledna Travičná Rozhledna leží v nadmořské výšce 380 m.n.m. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 33,6m nad zemí. Z Tvarožné.
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Osazování oken
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Prezentace Téma: stereo reproduktory. Prezentace Téma: stereo reproduktory.
Otáčení Země kolem své osy
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Naše země v dávných dobách.
Transkript prezentace:

Jurta - tureckého původu = obydlí Ger (gher) – mongolsky Kabitka - rusky Kherga – afgánsky „ Jurta patří bezpochyby mezi největší vynálezy, které Asie stvořila “ (Gustav Krist)

od Kaspického moře - přes jižní státy bývalé SSSR přes Mongolsko až na Sibiř stepi – nízké srážky, velké bouřky, mrazivé zimy Kyrgyzstán

Přednosti jurty Nejvyšší možný vnitřní prostor Aerodynamická konstrukce Rám stanu drží sám o sobě Venku nepotřebuje kotvení V zimě - vnitřek teplý X v létě - stálý chladivý průvan – vyhrnuta plátěná stěna Jurtu možno složit – lze s ní cestovat – asi 3 zvířata Snadná manipulace, posouvání bez skládání

Stavba jurty Dřevěná struktura jurty Měkké části a potahy Silná a slabá, různě dlouhá lana a provazy – slouží k upevnění Díly jurty mají přesné pořadí skládání

Dřevěná konstrukce jurty „geriin mod“ 1. Chana – stěny 2. Chaalga – dveře 3. Toono – okno 4. Bagana – vzpěry 5. Uni – střešní tyče 6. Šal – podlaha Měkké potahy jurty 7. Cavag – plátěný potah 8. Deever – střecha 9. Tuurga – plachta na stěny 10. Gerijn gadur cagan bures – vnější bílá plachta jurty 11. Örch – Kryt na toono

Podlaha V minulosti – jurty bez podlah - tradice zacházení s domácími zvířaty - mláďata na suchém zvířecím trusu; boční stěny byly utěsněny - v jurtě teplo i v chladných obdobích Později ze dřeva nebo dřevu podobných materiálů – přesahuje stěny jurty o cm Teplé období – podlaha s mezerou od země – chládek; zimní období – zakopává se do země Povrch plochy pod jurtou musí být rovný; podklad bývá zryt, aby byl měkký

Stěnový kruh Před zahájením stavby stěn - všechny velké díly dovnitř Přenášeno velké zatížení vrchní části jurty Dřevěné laťky mříže spojeny dobytčí kůží - stěna skládací Na horních koncích stěnových latěk jsou upevněny tyče střechy Velikost a tvar jurty závisí na počtu stěn

Dveře Plstěný závěs (otvírán vytahováním) X dřevěné dveře Jsou považovány za nejtěžší dřevěný díl jurty Různě zdobeny - ornamenty, malby nebo rytiny

Střešní otvor (okno) Nejvyšší bod jurty, obklopený a podepřený podpěrami a střešními tyčemi Prosvětlující prvek, odvod kouře Průměr je čtvrtinou průměru jurty Vyrovnávací šňůry na čtyřech stranách - slouží k vystředění a vyrovnání, pro svázání se střešními tyčemi; svázáno s horní částí vzpěr

Střešní tyče Dřevěné tyče, hlavy zasunuty do otvorů v okně, spodní konec tyčí spojen se stěnami Tyče podpírají střechu - přenáší jejich váhu do stěn Části tyčí poblíž okna jsou čtvercové (asi třicet procent délky) - zdobeny ornamenty Smyčka tyčí musí být zavěšena na vnitřní stranu vrchu stěnových latěk – zajišťuje střechu proti tlakům a tahům, proti uvolnění spojů

Měkké potahy Umístěna plachta na stěny – upevněna na vhodných místech Balíky střešní plsti pokládány pomocí dlouhé tyče Vnější bílý potah připevněn k vrchní části dveřního otvoru, napnut bez záhybů a spojen na zadní straně ve středu jurty Vnější pásy - zajišťují jurtě stabilitu, pevnost a pěkný vzhled

Uvnitř jurty Za velice neslušné se považuje při vstupu do jurty šlápnout na práh nebo se dotknout některého z provazů jurty V létě je na zemi rozložen tenký filcový koberec V zimě je na zemi nejprve vrstva plsti – asi 10 cm sena - rozvinuty filcové koberce V současnosti v Mongolsku upřednostňovány dřevěné podlahy ale i ty pokryty filcovými koberci Uprostřed jurty je místo určené ohništi - tam bývá železná trojnožka na vaření - někde se topí dřevěným uhlím X většinou sušenou mrvou Vstup bývá směřován na jih nebo jihovýchod - na opačnou stranu než odkud vane většinou vítr Na stěnách jsou zavěšeny skřínky a rozvinuté koberce U stěn postaveny dřevěné bedny, kožené pytle a vaky Z horní části jurty visí kusy látek - v případě potřeby užívány k oddělení prostoru v jurtě

Řád věcí v jurtě V jurtě má každá osoba i věc přesně určené místo Východní část jurty je část ženská X západní půlka zase mužská Čestné místo je přímo u ohniště resp. kamen Omladina sedí společně s čerstvě narozenými domácími zvířaty u dveří Jurtu staví většinou ženy

Druhy jurt  Mongolská – Kalmycká  Kyrgyzská – Turkmenská Mongolská jurtaKyrgyzská jurta

Mongolsko-Kalm y cká jurta střešní tyče rovné – kuželovitý tvar střechy Mongolsko Altaj Burjatsko Tataři Kalmycko průměr 5,5-7,5 m (rodinné jurty)

Kyrgyzsko-Turkmenská jurta U kmenů hovořící turecky a osidlující západní část území - Kyrgyzové, Kazachové, Uzbekové a Turkmeni Střešní tyče prohnuté - střecha tvar kopule Kazachstán Kyrgyzstán Uzbekistán Turkmenistán průměr od 3 m (chudé rodiny) životnost let

Jurta dnes Jurta se stále běžně užívá X jiné stany V Mongolsku v ní žilo 3/4 obyvatel (1979) dnes cca 1/2 Mnohé z jurt jsou sériové výroby Jurta přijde místního obyvatele na 2 až 3 měsíční průměrné platy Většina mongolských jurt má kamna, dřevěnou podlahu, přípoj na elektrickou síť Kamna stojí uprostřed - na místě původního ohniště, roura komínu vede k původnímu odvodu kouře - ke koruně - nyní překryta průhlednou folií (denní světlo dovnitř ano, zima ne)

Zdroje staveni-jurty-v-mongolsku staveni-jurty-v-mongolsku ku= ku=