Mgr. Marika Kropíková.  Řešení záškoláctví je složitý proces, při kterém jsou zainteresovaní pedagogové, zaměstnanci státní správy a orgány činné v péči.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
rizikové chování Škola:
Advertisements

Systém včasné intervence ve Svitavách
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Etopedie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Diagnostika. Hodnotíme:  Závažnost, dlouhodobé přetrvávání  Poruchy chování ve vztahu k rodině  Poruchy chování vázané na činnost v partě  Poruchy.
DŮVOD SDĚLENÍ  Vyskytují se nesprávné postupy při řešení absence žáků ve vyučování  Základní školy vznesly opakovaně požadavek na zpracování postupu.
Školní poradenské pracoviště
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sociálně patologické jevy
Sociální patologie SCPT SCPA
Klasifikace poruch chování
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Sociální patologie SCPT SCPA
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Specifické metody SP LS 2014
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Seminář Trauma.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
SPLBP_ZSE ZÁKLADY SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY ETOPEDIE Projevy dítěte s PCHE.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Sociální patologie SCPT SCPA 3. přednáška Dělení poruch chování Příčiny poruch chování Doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D. FPE ZČU v Plzni.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Název vzdělávacího materiálu
Mgr. Kateřina Lojdová 6. lekce: Problémový žák Mgr. Kateřina Lojdová
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Záškoláctví
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
číslo: VY_32_INOVACE_14_11 Název: Kriminalita mládeže
Školská sociální práce
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
Mgr. Et Mgr. Veronika Boussag, dipl. um.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Záškoláctví.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Mgr. Marika Kropíková

 Řešení záškoláctví je složitý proces, při kterém jsou zainteresovaní pedagogové, zaměstnanci státní správy a orgány činné v péči o dítě nebo v trestním řízení.

 Metodický pokyn MŠMT  Školský zákon  Trestní zákoník  Občanský zákoník  Vyhláška 48/2005 Sb.  Zákon o sociálně právní ochraně dětí  Zákon o Policii České republiky  Zákon o Obecní policii

 Záškoláctví je komplex obranného chování únikového charakteru.  Záškoláctví je úmyslné zanedbávání školního vyučování.  Záškoláctví je antisociální porucha chování.  Záškoláctví je porucha chování.  Záškoláctví je neomluvená nepřítomnost ve škole a vyhýbání se škole.

 Impulsivní záškoláctví  Plánované záškoláctví

 Strach z konkrétní situace.  Intepersonální vztahy.  Separační úzkost.  Trávení volného času.

 Pravé záškoláctví.  Záškoláctví s vědomím rodičů.  Záškoláctví s klamáním rodičů.  Záškoláctví s podporou rodičů.  Útěky ze školy.  Odmítání školy.

 Záškoláctví jako porušení sociální normy  Záškoláctví jako reaktivní akt.  Záškoláctví jako výbuch.  Záškoláctví jako zábava.  Záškoláctví u dětí z rizikového prostředí.  Záškoláctví u celkově problematických dětí.  Záškoláctví jako motiv prožít něco příjemného.  Záškoláctví jako individualizující úzkost.  Záškoláctví jako porucha chování.

 Diagnóza F91.  Poruchy chování se vyznačují opakovaným a přetrvávajícím agresivním, asociálním nebo vzdorovitým chováním, kdy se dítě chová takovým způsobem, který překračuje hranici jeho vývojového stupně a zároveň jsou projevy tohoto chování delší než šest měsíců.

 Diagnóza F91.2.  Jedná se o trvalé disociální a agresivní chování, které splňuje podmínky F91 a vyskytuje se u jedinců integrovaných do vrstevnických skupin.

 Diagnóza F  Objevuje se jako reakce na významnou životní změnu či traumatizující stresovou událost.

 Mírně sociální a výchovně anormativní chování pohybující se na hranici normy a většinou přechodného rázu.

 Závažnější odchylky chování od sociálních, etických a pedagogických norem, které nemají ráz trestné činnosti.  Záškoláctví, alkoholismus, toxikomanie, demonstrativní sebepoškozování, nikotinismus, gamblerství.

 Protispolečenské a protiprávní, nezákonné chování, které má ráz vážných přestupků a trestné činnosti.  Krádeže, vandalismus, loupeže, sexuální delikty, zabití, vražda.

 Úzkostná porucha vyznačující se bezdůvodným strachem z věcí, lidí či situací.  Psychoneurotická porucha.  Úzkost, strach, které jsou spojeny s chozením do školy.  Chorobný strach ze školy.

Školní fobiePravé záškoláctví Te ̌ žký emocionální stres be ̌ hem školní docházky (vztek, úzkost, deprese atd.) Nedostatek nadme ̌ rné úzkosti nebo strachu chodit do školy. Rodic ̌ e c ̌ asto ve ̌ dí o nepr ̌ ítomnosti svých de ̌ tí ve škole. De ̌ ti se snaží pr ̌ ed rodic ̌ i absenci utajit. Chybí antisociální chování, jako je kriminalita mladistvých. C ̌ asté antisociální chování (napr ̌. lhaní, krádeže), c ̌ asto ve spolec ̌ nosti asociálních vrstevníku ̊. V dobe ̌, kdy je za školou, zu ̊ stává doma, protože to považuje za bezpec ̌ né prostr ̌ edí. Be ̌ hem školních hodin nezu ̊ stává doma. Vyjadr ̌ uje ochotu de ̌ lat školní práci, což souvisí i s dokonc ̌ ením práce doma. Nedostatek zájmu o školní práci a neochota pr ̌ izpu ̊ sobit své chování školnímu oc ̌ ekávání.

 Osobnostní faktory.  Vliv školního prostředí.  Vliv rodinného prostředí.  Další důvody.

 dítě motivovat  odstranit příčiny možného záškoláctví  učit dítě žádoucím způsobům chování, včetně asertivity  zvyšovat odolnost dítěte vůči zátěži, potlačit jeho strach a úzkost  ocenit dítě při snaze o překonání překážek  zvyšovat v rodině citově stabilní atmosféru  zvažovat v rodině výchovné cíle a využívané výchovné postupy  rodič by měl zvažovat vlastní chování  s dítětem analyzovat jeho nežádoucí chování  s dítětem nacvičovat adekvátní chování a reakce  vnímat podezřelé signály  požadavky na školní výkon dítěte přizpůsobit jeho možnostem  včas vyhledat odborníky

 Napomenutí.  Dohled.  Omezení.  Odborná poradenská pomoc.

 Sledování docházky  Školní strategie pro boj se záškoláctvím  Kontakt prvního dne  Kontrola docházky na zac ̌ átku hodiny  Zavedení fyzicky pr ̌ íjemného školního prostr ̌ edí  Zavedení spolec ̌ ensky pr ̌ íjemného školního prostr ̌ edí  Podpora pr ̌ i studijních potížích  Pr ̌ ístup k pr ̌ íslušným osnovám a učivo odpovídající potřebám žáků  Nápravná opatr ̌ ení ve smyslu individuálního přístupu  Nabídka alternativního pracovního prostr ̌ edí  Ranní a odpolední družiny  Studijní poradci  Využití obliby ne ̌ kterých pr ̌ edme ̌ tu ̊  Odme ̌ na za dobrou docházku  Dozor nad záškoláky a horké linky.