Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.18 Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Český jazyk ( sloh) - 8. ročník
DOMOV ADRESA oslovení jméno a příjmení ulice a číslo domu obec, město
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje zásady pro psaní dopisu. Vysvětluje rozdíly mezi dopisem osobním a úředním.V závěru je slohové.
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ JAZYK
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český – 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_16.
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM20 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Dopis – úřední Dopis - osobní
Píšeme Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Věty přací VY_32_INOVACE_04 Sada 22 Základní škola T. G. Masaryka,
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
Obchodní korespondence
10 RŮŽÍ JEN PRO TEBE !.
A Nový rok se pousmál, maličkou ručkou mu zamával a děl : „Jak rád bych všechna lidská přání vyslyšel, na to jsem ale příliš malý pán a nezvládnu to všechno.
94.1 Dopis, adresa Jaké dopisy vidíš na obrázcích? Kdo je odeslal?
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Hodně štěstí Jiřinko, protože je krásné, hodně zdraví, protože je vzácné, hodně lásky, protože je jí stále málo. To vše Ti přeje K narozeninám František.
Hodně štěstí Jiřinko, protože je krásné, hodně zdraví, protože je vzácné, hodně lásky, protože je jí stále málo. To vše Ti přeje K narozeninám František.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present simple, present continuous II. Název sady: Project.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_209_ČJ 2 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vlastní jména NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.4 Rostliny - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města ČR - opakování I. Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.1 Podstatná jména – vzory rodu středního a skloňování Název sady:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.2 Slova jednozna č ná a mnohozna č ná Název sady: Č eský jazyk 4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.1 Ekosystémy České republiky Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Dopis 6. ročník Michaela Hantková. Charakteristika osobního dopisu Písemná zpráva osobě blízké Psán vlastní rukou Speciální papír – dopisní, obálka Odesílá.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.3 Slova souzna č ná a protikladná Název sady: Č eský jazyk 4. ro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.1 Hlásková podoba slova Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11 _Moje rodina TÉMA:
Proveďte korekturu textu Dobrý den, radi by sme Vás pozvali na konferenci doktorandů, která se bude konat v Ostravě pod záštitou Katedry historie.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.4 Slova spisovná a nespisovná Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména – pád, číslo, rod Název sady: Český jazyk 4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.9 Předložky a předpony Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Evropa Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova - souhrn Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova – P, S, V, Z Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.5 Podstatná jména – vzory rodu mužského a skloňování – 2. část Název.
VY_32_Inovace_ Opakování sčítání s přechodem přes 10,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana Český jazyk 4. ročník
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Podstatná jména Výkladová prezentace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Psaní pohlednice VY_32_INOVACE_1B_17
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Slova souznačná a protikladná
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Opakování I.- sousední státy ČR Česká republika jako součást Evropy
VY_32_Inovace_2.3.5 Sčítání do 20 s přechodem přes 10 s číslem 5
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_Inovace_4.3.8 Násobení a dělení 8 Matematika 3. ročník
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ. DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ.
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen pro žáky 4. třídy k zopakování a procvičení znalostí při psaní dopisu. Po výkladu žáci plní zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

PSANÍ DOPISU SLOH

PSANÍ DOPISU Dopis je písemná forma sdělení, která má svého adresáta. Rozlišujeme dva základní druhy dopisů: dopis soukromý a dopis úřední. Soukromý dopis je nejčastěji adresován důvěrně známé osobě. Úřední dopis bývá adresován nějaké instituci. V soukromém dopise můžeme použít i hovorové výrazy, v dopise úředním se vyjadřujeme pouze spisovnou češtinou. Dopis by měl obsahovat: 1.Datum a místo odeslání 2.Oslovení 3.Sdělení 4.Přání nebo poděkování 5.Rozloučení a podpis Jako projev úcty k osobě, které je dopis určen, píšeme v zájmenech velké počáteční písmeno. děkuji Ti, zdravím Tě, žádáme Vás

1. PŘEČTI SI DOPIS A VYHLEDEJ V NĚM OSLOVENÍ, ZÁVĚREČNÉ PŘÁNÍ, ROZLOUČENÍ A PODPIS. V Písku Milá Barunko, začal listopad a já si vzpomněla, že jsem Ti ještě neposlala slíbené fotky z podzimních prázdnin, které jsi strávila u nás. Dnes tedy vše napravuji a fotky posílám. Moc nám to na nich v kostýmech sluší., jak vidíš! Moc na Tebe vzpomínám a doufám, že zas brzy přijedeš. Zdraví Tě kamarádkaJaruška

2. DOKÁŽEŠ SPRÁVNĚ VYPLNIT ADRESU A DOPSAT POZDRAV? Mil_ __________, rád_ bych __ popřál_ krásné _________, hodně štěstí, ______ a _______do ______ roku. Měj se hezky a brzy přijeď. _______ ________

3. NAPIŠ PODLE OSNOVY DOPIS. Představ si, že si s tebou chce dopisovat stejně starý neznámý chlapec či dívka. Napiš o sobě tedy základní informace podle osnovy. Znáš jen jméno, věk a adresu kamaráda. OSNOVA : 1.Představení: jméno, věk, škola, údaje o rodině. 2.Základní údaje o obci, v níž žiješ. 3.Záliby, místo jejich provozování. 4.Otázky, které bys chtěl od kamaráda zodpovědět. 5.Rozloučení, adresa. ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ Slečna Kamila Tichá U kolejí 16 Nymburk

ŘEŠENÍ 2. DOKÁŽEŠ SPRÁVNĚ VYPLNIT ADRESU A DOPSAT POZDRAV? Milý dědečku, ráda bych Ti popřála krásné Vánoce, hodně štěstí, zdraví a lásky do Nového roku. Měj se hezky a brzy přijeď. Tvoje vnučka Jana Pan Jaroslav Švejda Kostelní Lhota 271 Sadská

ŘEŠENÍ 3. NAPIŠ PODLE OSNOVY DOPIS. Představ si, že si s tebou chce dopisovat stejně starý neznámý chlapec či dívka. Napiš o sobě tedy základní informace podle osnovy. Znáš jen jméno, věk a adresu kamaráda. OSNOVA : 1.Představení: jméno, věk, škola, údaje o rodině. 2.Základní údaje o obci, v níž žiješ. 3.Záliby, místo jejich provozování. 4.Otázky, které bys chtěl od kamaráda zodpovědět. 5.Rozloučení, adresa. Milá Kamilko, V Sadské jmenuji se Jana a je mi jako Tobě 9 let. Chodím do třídy 4.A. Bydlím se svými rodiči a mladším bráškou Péťou v Sadské. Sadská je malé město ležící ve středočeském kraji u řeky Labe. Moc ráda tancuju, čtu a hraju vybíjenou. Chodím do místní taneč- ní školy. Máš také nějaké sourozence? Co ty ráda děláš ve volném čase? Už se moc těším na Tvou odpověď. Měj se krásně a brzy mi napiš. Jana Slečna Kamila Tichá U kolejí 16 Nymburk

POUŽITÁ LITERATURA JANÁČKOVÁ Zita, MŰHLHAUSEROVÁ Hana, PŘÍBORSKÁ Olga, ZBOŘILOVÁ Jitka. Český jazyk 4: učebnice pro 4. ročník. Brno: Nová škola, 2011, ISBN Obrázky z galerie klipart