Kontroly dat RÚIAN Kateřina Burešová. 2 Obsah prezentace Praha 19. 5. 2015  Vznik nesouladů  Porovnání a kontroly dat RÚIAN  Kontrola stavebních objektů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Advertisements

Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Změny v poskytování dat územní identifikace
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Editace RÚIAN - nové povinnosti obcí a stavebních úřadů
RÚIAN Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Kontroly dat RÚIAN a jejich opravy
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Novinky v registru RÚIAN Jiří Formánek. Obsah prezentace  Územní identifikace a adresy  Principy sdílení údajů v základních registrech  Novinky v registru.
Základní registr obyvatel
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Současný stav a další vývoj RÚIAN
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
INVENTARIZACE MAJETKU k
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Jiří Formánek Martin Šmejkal
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Vytěžování dat z RÚIAN - VDP, VFR, služby INSPIRE
Příprava datového obsahu adresní části registru územní identifikace, adres a nemovitostí Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky ISSS 2006.
Soubor popisných informací (SPI) ISKN 2
Základní registry ve veřejné správě
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Příprava datového obsahu adresní části registru územní identifikace, adres a nemovitostí Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky ISSS 2007.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Územní identifikace a adresy z pohledu MPSV
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Výstupy z informačních systémů veřejné správy Hradec
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Základní registry.
RÚIAN základní informace
Využití registru sčítacích obvodů ČSÚ pro lokalizaci subjektů na úřadech práce Vedoucí projektu: doc.Dr.Ing. Jiří Horák Konzultant projektu: Ing. Libor.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
identifikačního registru UIR-ADR
Odstranění shodných názvů ulic Město Čelákovice
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci (ROS) na startu ISSS HRADEC KRÁLOVÉ.
Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace Informačního systému katastru nemovitostí ČÚZK (projekt RUIAN) Český.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Aktuální informace - RÚIAN Marika Kopkášová. Obsah 1) novinky RÚIAN/ISÚI/VDP (změny 2015, 2016) 2) připravované změny v legislativě (vazba na RÚIAN) 3)
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN) Ing. Tomáš Holenda, Ing. Jiří Košťál oddělení RÚIAN odboru 24, ČÚZK Konference „Osvěta k základním.
Vznik a fungování základních registrů upravuje zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech Podmínky a harmonogram implementace základních registrů jsou.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o. XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o.
Základní registry Připojení agendových informačních systémů k Základním registrům“ ►§5 (3) Orgán veřejné moci získává údaje vedené v základním registru.
Základní registry Karel Žák Základní registry - praxe Přístup přes datovou schránku Určeno především.
Problémy a dotazy editorů ISÚI, modelové příklady Martina Kohoutová.
Reklamace Provázanost ISÚI a ISKN Hana Gubániová.
Městský úřad Nový Bydžov 7. prosince 2011 Ondřej NEUMAN, Martin KOŘÍNEK Schůzka obcí správního území ORP Nový Bydžov Schůzka obcí správního území ORP Nový.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Zadávání a kontrola přihlášek Tomáš Klein
Seminář k problematice katastru nemovitostí, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2001 Seminář k problematice katastru nemovitostí Ing. Václav Čada, CSc. vedoucí.
Zákon o sdílení dat při výkonu veřejné správy
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Úkoly katastrálních úřadů
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Transkript prezentace:

Kontroly dat RÚIAN Kateřina Burešová

2 Obsah prezentace Praha  Vznik nesouladů  Porovnání a kontroly dat RÚIAN  Kontrola stavebních objektů  Kontrola adresních míst bez definičního bodu  Kontrola ulic  Další kontroly  Shrnutí postupu řešení  Připravované kontroly Seminář pro editory RÚIAN

Kontroly údajů  ČÚZK pravidelně provádí kontroly údajů vedených v ISÚI, RÚIAN a ISKN.  V případě, že OVM, který není editorem daného údaje v základním registru, při své činnosti zjistí nesoulad referenčních údajů se skutečným stavem, uvědomí o tom neprodleně editora daného referenčního údaje. (§ 5 odst. 2 zákona č. 111/2009 Sb., ZZR) 3 Praha Seminář pro editory RÚIAN

4 Vznik nesouladů  Prvotní migrace dat do ISÚI  Nesprávný postup při editaci údajů  Absence kontrol pro vyplnění údaje  Zrušení a založení prvku místo změny  Chybné vyplnění údaje (přesmyčka, předčíslí) Praha Zavedeny 5/2013 Seminář pro editory RÚIAN

5 Migrace dat do ISÚI Územně identifikační registr adres Registr sčítacích obvodů Databáze dodacích míst České pošty Registr komunálních symbolů Data o lokalizačních údajích ulic ze ZABAGED Informační systém katastru nemovitostí Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Zákonem stanovené zdroje pro prvotní naplnění: Migrace dat do ISÚI Praha Seminář pro editory RÚIAN

Porovnání a kontroly dat RÚIAN  Provádí se porovnání a kontroly dat s dalšími systémy ISEO, ISKN a RSO.  Typy kontrol:  adresní místa a stavební objekty,  ulice a veřejná prostranství,  referenční vazby,  lokalizace prvků. 6 Kontrolní sestavy umožňují příslušným editorům prověřit a odstranit chyby a nesoulady, které se vyskytují v jejich územní působnosti. Praha Seminář pro editory RÚIAN

Kontroly dat ISÚI/RÚIAN  Kontrola stavebních objektů  Kontrola adresních míst bez definičního bodu  Kontrola ulic  Kontrola ulic bez navázaných adresních míst  Kontrola nenavázaných adresních míst na stavební objekty s vchody  Kontrola stavebních objektů bez vazby na MOMC  Kontrola stejných orientačních čísel v ulici 7 Aktualizace čtvrtletně, kontrolní sestavy a návody na řešení Aktualizace čtvrtletně, kontrolní sestavy a návody na řešení Praha Seminář pro editory RÚIAN

8KontrolaAgendaTypObec St. úřad Kontrola stavebních objektů Zrušené budovy ISKN Duplicitní definiční body Blízké definiční body Přiřazení parcely z ISKN Kontrola ulic Kontrola stavebních objektů bez vazby na MOMC Kontrola adresních míst bez definičního bodu Kontrola ulic bez navázaných adresních míst Kontrola nenavázaných adresních míst na stavební objekty s vchody Kontrola stejných orientačních čísel v ulici

9 Kontrola stavebních objektů Praha Seminář pro editory RÚIAN

Praha Kontrola stavebních objektů 10  Příslib přidělení čísla - předčasné přidělení.  Předčíslí u č.ev. (136 x 1136, 112 x 5112).  Nesprávná editace ve zdrojovém systému:  změna užívání = duplicitní stavební objekty,  záměna č.p. x č.ev.,  stejný SO veden v různých částech obce. Vznik chyb:  Stěžejní kontroly č. 2 a č. 3.  Stavební objekty vypsané na základě polohy definičního bodu. Seminář pro editory RÚIAN

 odstranění duplicitních či neexistujících stavebních objektů,  doplnění (změna) vazby na parcelu KN,  oprava polohy definičních bodů,  soulad údajů vedených o stavebním objektu s aktuálním stavem. Kontrola stavebních objektů 11 Cíl kontroly: Praha Seminář pro editory RÚIAN

12  SO, které mají shodné souřadnice definičních bodů  Sestavy rozčleněné podle vazby stavebních objektů na parcelu KN:  a - oba mají vazbu  b - jeden má vazbu  c - žádný nemá vazbu  Zrušené stavební objekty  Změna užívání např.: č.ev. → č.p.  Stavební objekty vedené v různých částech obce Duplicitní definiční body Praha Seminář pro editory RÚIAN

VDP Rozdílové sestavy Duplicitní definiční body Nahlížení do KN

Seminář pro editory RÚIAN 14  SO, které mají souřadnice definičních bodů ve vzdálenosti ≤ 2 m.  Nemusí být vždy chybou - řadové garáže, SO ve svahu. vzdálenost mezi DB 0,99 m Blízké definiční body Praha

Rozdílové sestavy Blízké definiční body VDP Nahlížení do KN

Stavební objekt vedený v RÚIAN odpovídá budově, která byla v minulosti evidována v KN. Rozdílové sestavy VDP Zrušené budovy ISKN Nahlížení do KN

SO bez vazby na parcelu, které odpovídá v KN budova. Pokud má SO existovat, doplnění vazby na parcelu. Rozdílové sestavy Parcela ISKN s SO VDP Nahlížení do KN

Kontrola stavebních objektů 18 Kontroly KP před zápisem budovy do KN:  Soulad dat v obou systémech - pro nově zapsané objekty.  Snižování počtu duplicitních stavebních objektů se shodným DB. Nárůst chyb v počtu duplicitních stavebních objektů v sestavě Blízké DB s vazbou na stejnou parcelu. Praha Seminář pro editory RÚIAN

 Zrušení SO a změna druhého SO → doplnění údajů.  Pokud mají existovat oba - kontrola polohy definičních bodů a jejich změna.  Ověření existence SO - bylo přiděleno číslo? Kontrola stavebních objektů 19 Postup řešení: V RÚIAN vedeno cca 20 tisíc duplicitních stavebních objektů! Praha Seminář pro editory RÚIAN

20 Adresní místa bez definičního bodu www 20 Praha Seminář pro editory RÚIAN

Kontrola adresních míst bez definičního bodu Existence a správná poloha definičního bodu adresního místa je podstatná z hlediska:  správné lokalizace i pro potřeby integrovaného záchranného systému,  správného přiřazení PSČ,  vytvoření správné vazby na volební okrsek. 21 Adresním místem je takové místo v terénu, kterému lze ve vztahu ke stavebnímu objektu jednoznačně přiřadit adresu. Praha Seminář pro editory RÚIAN

 správná lokalizace adresního místa přes definiční bod,  odstranění neexistujících adresních míst. Kontrola adresních míst bez definičního bodu Cíl kontroly: 22  dostupný v aplikaci ISÚI  bez ohledu na územní působnost  Výstup rozšířený o navázané subjekty na této adrese (trvalý pobyt, sídlo, provozovna) z ROS a ROB.  Standardní výstup Praha Seminář pro editory RÚIAN

Praha Seminář pro editory RÚIAN Kontrola adresních míst bez definičního bodu

24 Adresní místo nemá existovat Zrušení adresního místa, jestliže se jedná o jedno adresní místo stavebního objektu, je třeba zrušit i stavební objekt. Adresní místo má existovat Doplnění definičního bodu - změna adresního místa, případně DB stavebního objektu (zadání parcely). Kontrola adresních míst bez definičního bodu Postup řešení:  Kontrola adresních míst ve vztahu s ostatními prvky územní identifikace (stavební objekt, část obce…).  Kontrola definičních bodů adresních míst. Praha Seminář pro editory RÚIAN

25 Kontrola adresních míst bez definičního bodu  Adresní místa bez lokalizace nejsou zařazena do volebního okrsku.  Doplnění definičního bodu = automatické přiřazení volebního okrsku. Povinnost vedení volebních okrsků v RÚIAN: Výrazné snížení počtu adresních míst bez lokalizace. Praha Seminář pro editory RÚIAN

26 Seminář pro editory RÚIAN Praha Kontrola ulic

 Duplicitní názvy ulic- při sloučení obcí, měly být přejmenovány do  Názvy nedokládá rozhodnutí zastupitelstva; pomístní názvy. (Chaty, Zahrádkářská kolonie, Průmyslový areál,...) Kontrola ulic 27 Pojmenování ulice a jiného veřejného prostranství musí být jednoznačné v rámci obce. (§ 29, odst. 1, zákona č.128/2000 Sb., o obcích) Vznik chyb: Problémy v orientaci a v doručování. Praha Seminář pro editory RÚIAN

Kontrola ulic Praha  odstranění neexistujících ulic,  oprava/doplnění průběhu ulice,  oprava chybně zadané vazby na ulici. Cíl kontroly: Postup řešení:  Kontrola ulic ve vztahu s ostatními prvky (adresní místa, části obce…).  Porovnání průběhu ulic (definiční čára ulice). Seminář pro editory RÚIAN

Jaroměř Palackého ČelákoviceDělnická Vysoké MýtoMasarykovo náměstí KladnoČSD-strážní domek

30 Další kontroly Praha Seminář pro editory RÚIAN

Ulice má existovat - dohledání rozhodnutí zastupitelstva obce (rady města). Chybná lokalizace - na ČÚZK zaslat sdělení o průběhu DCU (IDDS: uuaaatg). Nemusí být vždy chybou: názvy mostů, tunelů, parků nová zástavba Ověření existence, kontrola lokalizace. Kontrola ulic bez navázaných adresních míst 31 Ulice nemá existovat - zrušení v ISÚI. Praha Seminář pro editory RÚIAN

Praha Kontrola nenavázaných adresních míst na stavební objekty s vchody Praha Každý vchod SO musí mít přiřazeno adresní místo. Kontrola v ISÚI → chyby nově nevznikají. Seminář pro editory RÚIAN Adresní místo nemá existovat = zrušení. Adresní místo má existovat = navázání na vchod.

Kontrola stavebních objektů bez vazby na MOMC 33  SO bez definičního bodu = otázka existence.  Zadání vazby je povinné pro číslované i nečíslované SO. Kontrola v ISÚI → chyby nově nevznikají.  Pouze členěná statutární města. Praha Seminář pro editory RÚIAN

34 Seminář pro editory RÚIAN Kontrola stejných orientačních čísel v ulici 34  Nejnovější kontrola, týká se obcí s uliční sítí.  Orientační čísla slouží k orientaci v rámci ulice nebo veřejného prostranství. Praha Orientační číslo může být použito pouze jednou. Sokolská 551/50, Olomouc Sokolská 1190/50, Olomouc

Shrnutí postupu řešení Rozhodnutí o správnosti vedeného údaje: Co je třeba zrušit a co změnit? Editace údaje (prvku) v ISÚI: Založení, změna = doplnění údaje, zrušení. V případě rušení adresního místa: Vhodné ověřit trvalé pobyty a firmy- např.: obchodní rejstřík. 35 Osoby na dané adrese nesmí být překážkou pro zrušení neexistujícího údaje! Zjištění oprávněnosti daného údaje: Dokumentace, doklady o přidělení čísel, rozhodnutí zastupitelstva. Praha Seminář pro editory RÚIAN

Připravované kontroly 36  Aplikace pro vyhledání chyb v obci nebo pro konkrétní OVM.  Kontrola výskytu více SO na jedné parcele.  Příslušnost polohy AM do obce.  Porovnání způsobu využití v RÚIAN x ISKN. Praha Seminář pro editory RÚIAN

Statistika oprav chyb za období 1 roku 37 Opraveno chyb [%] Zbývá chyb Kontrola stavebních objektů Duplicitní definiční body8, Blízké definiční body5, Kontrola stavebních objektů bez vazby na MOMC 1,1374 Kontrola adresních míst bez definičního bodu 13, Kontrola nenavázaných adresních míst na stavební objekty s vchody 62,524 Pozn.: Některé chyby se vyskytují ve více skupinách kontrol. Praha Seminář pro editory RÚIAN

Děkuji za pozornost. Ing. Kateřina Burešová