FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ OSOB. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční gramotnost: Hospodaření s penězi. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 06 Hospodaření s penězi „Peníze Vás neudělají šťastnými, umožní Vám však být nešťastnými.
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETKOVÉ POJIŠTĚNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Kooperativa Perspektiva Kombinuje v sobě původní podstatu životního pojištění (zabezpečení sebe a svých nejbližších pro případ nepříznivých životních situací)
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : květen.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Finanční gramotnost: Rizika a jak se proti nim zabezpečit.
Ing.Lenka bombera piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_EKO40 Název školy.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Odvětví pojištění - přehled Petr Mrkývka. Odvětví pojištění Odvětví životních pojištění Odvětví neživotních pojištění viz příloha zákona o pojišťovnictví.
FINANČNÍ GRAMOTNOST CENA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1802_ŽIVOTNÍ P. Téma: Pojem F. G._ Životní pojištění Číslo projektu:
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ - ÚVOD. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2301_STAV FINANCÍ Téma: Pojem F. G._ ZJIŠTĚNÍ STAVU FINANCÍ.
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace, srovnání se životním pojištěním Zpracovali: Málek Petr Mikušová Kateřina.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_23 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 13 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Právo sociálního zabezpečení Pojistné na SZ Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření.
Úvod do databází MS Access (1).
EU_62_A_sada 2_18_M_Termínovaný vklad_Duch
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Pracovně právní vztahy
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Digitální učební materiál
Správa sociálního zabezpečení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příjmy z kapitálového majetku
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Vznik pracovního poměru
Odměňování zaměstnanců
Právo sociálního zabezpečení
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Správa sociálního zabezpečení
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Hlavatý 4.B – Cestovní ruch
1.
Zrušena možnost platit složenkou
Právo sociálního zabezpečení
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Seminář o stavebním spoření
Druhy pojištění BPP114C – Bankovní a pojišťovací právo
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rozpočet a druhy rozpočtu (prezentace)
Transkript prezentace:

FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ OSOB

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Ing. Jan Sláma Předmět:Finanční gramotnost

Obsah Úvodní obrázek1 Pojištění osob - úvod2 Pojištění pro případ smrti3 Pojištění pro případ smrti a dožití4 Kapitálové životní pojištění5 Investiční životní pojištění6 Variabilní životní pojištění7 Důchodové pojištění8 Důchodové pojištění - druhy9 10

Obsah Úrazové pojištění11 Pojištění léčebných výloh12 Pojištění léčebných výloh13 Pojištění příjmů v době PN14 Pojištění příjmů v době PN15 Pojištění příjmů v době PN16 Pojištění osob – další možnosti17 Pojištění osob – další možnosti18 Pojištění osob - zvláštnosti19 Pojištění osob, obrázek na závěr20

Pojištění osob - úvod 1

Rizika krytá pojištěním osob: Životní pojištění (pro případ smrti, dožití..) Důchodová pojištění Úrazová pojištění Pojištění léčebných výloh Pojištění příjmů v době trvání pracovní neschopnosti Pojištění osob - úvod 2

Dočasné pojištění pro případ smrti sjednává se na určité období (5,10,20,25let) nebo se vymezí věkem (do 60, 70 let) Za nízké pojistné pozůstalým nebo obmyšlené osobě bude vyplacena vysoká částka Pokud pojištěný tuto dobu přežije pojistné plnění se nevyplácí Pojištění pro případ smrti 3

Trvalé pojištění pro případ smrti Je „doživotním“ pojištěním. Oprávněné osobě je vyplacena sjednaná částka Pojistění pro případ dožití v případě, že se pojištěný dožije věku uvedeného v pojistné smlouvě bude mu vyplacena pojistná částka Poj. pro případ smrti a dožití 4

kapitálové životní pojištění kombinované pojištění pro případ smrti nebo dožití (dožití se určitého věku či doby od sjednání pojištění) Pojistné částky jsou vysoké, vysoké je i pojistné. U tohoto pojištění je garantována minimální výše pojistného plnění. Riziko ztráty nese pojišťovna Životní pojištění - kapitálové 5

Investiční životní pojištění Obdoba kapitálového, ale bez garance. Někdy označované jako příliš drahé spoření. Při nevhodném investování shromážděných prostředků pojistné plnění nemusí dosáhnout výše vložených financí. Riziko ztráty nese pojištěný. Životní pojištění - investiční 6

Variabilní (flexibilní) životní pojištění Je obdobou kapitálového či investičního ŽP, zahrnuje ale také rizikovou složku. Flexibilita je v tom, že si sami volíme poměr mezi rizikovou a rezervotvornou složkou, i to kolik peněz budeme do tohoto produktu kdy vkládat. Životní pojištění - variabilní 7

Je alternativou k penzijnímu připojištění provozovanému penzijními fondy. Od dohodnutého konce pojištění pojišťovna klientovi, podle rozsahu pojistné smlouvy, začne vyplácet „důchod“ ve výši sjednané v pojistné smlouvě Důchodové pojištění 8

základní důchod vyplácený doživotně určitou částkou měsíčně, nebo jednorázově sjednanou částku dočasný důchod pro případ plné invalidity, vyplácený po dobu jejího trvání Důchodové pojištění - druhy 9

důchod pro pozůstalé vyplácený po určitou dobu i po smrti pojištěného Při vzniku plné invalidity dochází obvykle ke zproštění od placení pojistného při zachování veškerých nároků z pojištění Důchodové pojištění - druhy 10

nejčastější v pojištění osob, zahrnuje tato rizika: odškodnění samotného úrazu (dle doby nezbytného léčení) riziko smrti v důsledku úrazu odškodnění trvalých následků úrazu. Úrazové pojištění 11

Pojištění léčebných výloh při cestách do zahraničí kryje: náklady na ošetření u lékaře nezbytné lékařské zákroky náklady na převoz do ČR, případně i s nezbytným doprovodem. Pojištění léčebných výloh 12

Toto pojištění provozují především zdravotní pojišťovny – pro své klienty obvykle za zvýhodněné pojistné. Je účelné si je sjednat i při cestách po EU, kde máme garantováno ošetření na základě vzájemných smluv zdravotních pojišťoven po předložení průkazky. Pojištění léčebných výloh 13

Pojištění příjmů v době trvání pracovní neschopnosti Jedná se o připojištění k nemocenským dávkám vypláceným OSSZ Dávky nemocenského pojištění jsou nízké a navíc limitované. Pojištění příjmů v době PN 14

Pojištění příjmů v době trvání pracovní neschopnosti Sjednává se na výplatu dohodnuté denní částky při dlouhotrvajících pracovních neschopnostech. Obvykle počínaje 5. týdnem trvání PN Pojištění příjmů v době PN 15

Pojištění příjmů v době trvání pracovní neschopnosti Výše denní dávky nezávisí na výdělku. Pojištění je zaměřeno na klienty s vysokými příjmy. Tomu odpovídá i pojistné Pojištění příjmů v době PN 16

Sjednat lze i tzv. skupinové pojištění (zaměstnavatel pro své zaměstnance) rodinné pojištění pojištění pro případ onemocnění vážnými chorobami (rakovina, infarkt, mozková mrtvice..) Pojištění osob – další možnosti 17

Pojistitel u těchto rizik vyžaduje před uzavřením pojištění přešetření zdravotního stavu smluvním lékařem pojišťovny Stejně postupuje i v případě životních pojištění Některé pojišťovny, zejména na západ od našich hranic, pojistí i hlas zpěvákovi, nohy modelce či fotbalistovi … Pojištění osob – další možnosti 18

Životní a důchodová pojištění se sjednávají na pojistnou částku tj. nezávisle na majetkové situaci klienta. Úrazová pojištění lze sjednávat na násobky pojistných částek uvedených u daných druhů pojištění – to vedlo k diferenciaci klientů do rizikových skupin a rozdílů v základním pojistném Pojištění osob – zvláštnosti 19

Pojištění osob, obrázek na závěr 20

Klínský P., Munch O., Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy, 1 - 4, nakl. EDUKO Použité zdroje

Použité zdroje - obrázky