OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Advertisements

Obchodní společnosti.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Ustavení a vznik.
Komanditní společnost
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Společnost s ručením omezeným
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Obchodní společnosti II.
Akciová společnost.
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Vklad, vkladova povinnost, předmět vkladu, správce vkladu
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. Obchodný zákonník do upravoval tzv. „německý model hlavní akcionáři jsou zastoupení v dozorčí radě a ne v představenstvu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Obecná úprava obchodních společností a družstev
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST
Veřejná obchodní společnost
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právní postavení společníků
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Obchodní právo I. Akciová společnost
Působnost valné hromady
Další vnitrostátní předpisy
Postup při zřizování obchodní společnosti
Akciová společnost Výuková prezentace.
Transkript prezentace:

OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ

STRUKTURA PŘEDMĚTU 1.Pojem a prameny obchodního práva 2.Smluvní právo 3.Korporátní právo 4.Insolvenční právo

KORPORÁTNÍ PRÁVO

PRAMENY KORPORÁTNÍHO PRÁVA zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích zákon č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních

OBCHODNÍ KORPORACE obchodní společnosti osobní – veřejná obchodní společnost, komanditní společnost kapitálové – společnost s ručením omezeným, akciová společnost družstva evropské formy: evropská společnost, evropské hospodářské zájmové sdružení, evropská družstevní společnost

OSOBNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI staví na individuálních osobnostech společníků stojí na vzájemné důvěře společníků členství vázáno na individuální osoby, nepřenosné na jiného a nedělitelné bez ostatních členů osobní účast společníků na obchodním vedení společnosti a jejich spolupráce osobní ručení společníka celým jeho majetkem za závazky společnosti

KAPITÁLOVÉ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI vazba mezi společníky a společností se uvolňuje ve prospěch autonomní existence společnosti podíly společníků i členství ve společnosti je zásadně volně převoditelné vedení společnosti je svěřeno orgánům společnosti charakteristický je pevně stanovený základní kapitál společníci obecně neručí za závazky kapitálové obchodní korporace

PŘEDBĚŽNÁ SPOLEČNOST jednání za společnost již před jejím vznikem - kdo jedná, je zavázán sám (více osob společně a nerozdílně) společnost může účinky těchto jednání pro sebe převzít (do 3 měsíců od vzniku) – pak platí, že je společnost z těchto jednání oprávněna a zavázána od počátku pokud společnost jednání učiněná jejím jménem před jejím vznikem nepřijme, zůstávají z nich i po jejím vzniku oprávněny a zavázány osoby, které takovým způsobem jednaly

ZALOŽENÍ A VZNIK založení – uzavření společenské smlouvy budoucími společníky (u kapitálových spol. nutná forma veřejné listiny) osoba může být společníkem s neomezeným ručením jen v jedné obchodní korporaci u kapitálových společností může být i jediný zakladatel – zakladatelská listina vznik obchodní korporace – zápis společnosti do obchodního rejstříku – návrh na zápis do 6 měsíců od zal.

VKLAD A ZÁKLADNÍ KAPITÁL základní kapitál – souhrn všech vkladů vklad - peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu předmět vkladu – věc, která je do společnosti vložena vkladová povinnost – peněžitý vklad nebo nepeněžitý vklad společník nemá právo na vrácení předmětu vkladu

PODÍL kvalitativní a kvantitativní stránka podílu účast společníka v obchodní korporaci a práva a povinnosti z této účasti plynoucí v kapitálových obchodních společnostech může být představován cenným papírem může být ve spoluvlastnictví

PRÁVA SPOLEČNÍKŮ majetková práva společníka - podíl na zisku obchodní korporace - právo na vypořádací podíl - podíl na likvidačním zůstatku nemajetková práva společníka -hlasovací právo na valné hromadě -právo na Informace, právo žádat vysvětlení - právo kontrolovat doklady předložené korporací

POVINNOSTI SPOLEČNÍKŮ majetkové povinnosti společníka - vkladová povinnost - ručení za dluhy společnosti - příplatková povinnost u s.r.o. nemajetkové povinnosti společníka - zákaz konkurenčního jednání - další povinnosti stanovené společenskou smlouvou

PODÍL NA ZISKU stanoví se na základě řádné nebo mimořádné účetní závěrky schválené nejvyšším orgánem obchodní spol. o tom jestli bude podíl na zisku společníkům vůbec vyplacen rozhoduje nejvyšší orgán obchodní korporace je možné rozdělit pouze mezi společníky obchodní korporace, ledaže společenská smlouva určí jinak podíl na zisku se nevrací, ledaže osoba které byl podíl na zisku vyplacen, věděla, že při vyplacení byly porušeny podmínky stanovené zákonem či společenskou smlouvou

PRÁVO NA VYPOŘÁDACÍ PODÍL při zániku účasti společníka v obchodní korporaci za jejího trvání jinak než převodem podílu výše se stanoví ke dni zániku účasti společníka v obchodní korporaci z vlastního kapitálu obchodní korporace zjištěného účetní závěrky sestavené ke dni zániku účasti určí se poměrem podílů společníků u jednotlivých forem obchodních korporací a vyplácí se v penězích bez zbytečného odkladu poté co bylo zjištěna jeho výše

PRÁVO NA PODÍL NA LIKVIDAČNÍM ZŮSTATKU při zrušení obchodní korporace s likvidací likvidační zůstatek se rozdělí mezi společníky do výše, v jaké splnili svou vkladovou povinnost. zbytek likvidačního zůstatku se rozdělí mezi společníky rovným dílem a u kapitálových společností a družstev podle jejich podílů neměl-li žádný ze společníků vkladovou povinnost rozdělí se likvidační zůstatek mezi společníky rovným dílem

ZRUŠENÍ A ZÁNIK zrušení – právní skutečnost, která vede k ukončení existence korporace – dohoda společníků nebo rozhodnutí soudu s likvidací bez likvidace – přeměna obchodní společnosti – fúzí, rozdělením, převodem jmění na společníka, změnou právní formy zánik – výmaz z obchodního rejstříku

VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST alespoň dvě osoby přímá účast na podnikání ručení za dluhy společně a nerozdílně statutární orgán – společníci Obchodní vedení - společníci zisk a ztráta mezi společníky rovným dílem není poplatníkem daní z příjmů

společenská smlouva – písemná forma, podpisy společníků úředně ověřeny, obsah: firma, sídlo, určení společníků, předmět podnikání zákaz konkurence – nemožnost podnikat nebo být statutárem u společnosti se stejným předmětem podnikání zrušení společnosti - výpovědí společníka, smrtí společníka (nepřipouští-li společenská smlouva dědění podílu), zánikem společníka - právnické osoby, nepřipouští-li společenská smlouva přechod podílu na právního nástupce, nebo insolvence, překážka v provozování živnosti či ztráta bezúhonnosti, vyloučení společníka soudem převod podílu není možný

KOMANDITNÍ SPOLEČNOST alespoň dvě osoby komanditista – ručí za závazky omezeně (do výše nesplaceného vkladu, nebo komanditní suma – nesmí být nižší) komplementář – ručí za závazky celým svým majetkem společenská smlouva - obchodní jméno a sídlo společnosti, určení společníků (kdo z nich je v postavení komanditisty a kdo komplementáře), výše vkladu komanditistů, předmět činnosti

obchodní vedení – komplementáři, jinak rozhodují komplementáři a komanditisté společně většinou hlasů zisk a ztráta se dělí mezi komanditisty a komplementáře na polovinu, komanditisté si ji rozdělí v poměru podílů, komplementáři rovným dílem statutárním orgánem – komplementáři nepříliš oblíbená forma společnosti

SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM za společnost ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v jaké nesplnili vkladové povinnosti podle stavu zapsaného v obchodním rejstříku v době, kdy byli věřitelem vyzvání k plnění různé druhy podílů ve společnosti (základní podíl – žádná zvláštní práva) společník může vlastnit více podílů, a to i různého druhu

ZALOŽENÍ společenskou smlouva, jediná osoba - zakladatelská listina náležitosti – firma, sídlo, určení společníků, předmětu činnosti, výše základního kapitálu, výše vkladů včetně lhůty a způsobu splácení, určení jednatelů a způsob jednání za společnost, členy dozorčí rady, určení správce vkladů, určení druhu podílů a práva a povinností s nimi spojených. podíl – obchodovatelnost, dědičnost

KMENOVÝ LIST možnost vydat kmenový list představuje podíl společníka cenný papír na řad obsahuje: identifikaci společnosti, výše vkladu, identifikace společníka, označení podílu, označení kmenového listu, jeho číslo a podpis statutárního orgánu hromadný kmenový list

SEZNAM SPOLEČNÍKŮ společnost vede povinně obsah: jméno a bydliště, popř. název a sídlo společníka, podíl společníka, označení podílu a jemu odpovídající výši vkladu, počet hlasů náležejících k podílu, příplatkovou povinnost, tj. povinnost přispět na vytvoření vlastního kapitálu společnosti peněžními prostředky nad společníkův vklad, je-li určena, den zápisu do seznamu společníků

POVINNOSTI SPOLEČNÍKŮ vkladová povinnost – min. 1 Kč, splní v určené lhůtě, nejpozději do 5 let od vzniku společnosti nebo od převzetí vkladové povinnosti (jinak musí odevzdat kmenový list a může být vyloučen) povinnost odevzdat kmenový list – za účelem výměny, označení nové výše vkladu, zničení příplatkovou povinnost – usnese-li se tak valná hromada v poměru podílů (lze stanovit jinak), společník, který pro ni nehlasoval, může vystoupit ze společnosti do 1 měsíce

PRÁVA SPOLEČNÍKŮ právo na informace – o společnosti od jednatelů, nahlížet do dokladů, kontrolovat údaje v dokladech právo na podání žaloby za společnost pro: náhradu újmy proti jednateli, členu dozorčí rady, vlivné osobě splnění vkladové povinnosti proti jinému společníkovi vyloučení společníka pro neplnění vkladové povinnosti

právo na podíl na zisku: zisk určený valnou hromadou k rozdělení mezi společníky rozdělí se v poměru podílu, nestanoví-li společenská smlouva jinak s některými podíly spojen pevný podíl na zisku (usnesení valné hromady není třeba) nesmí překročit výši hospodářského výsledku zvýšenou o nerozdělený zisk a sníženou o ztráty z předchozích období a o příděly do rezervních a jiných fondů

ORGÁNY valná hromada –nejvyšší orgánem shromáždění společníků schvaluje účetní uzávěrky, změny stanov a společenské smlouvy, zvýšení nebo o snížení základního kapitálu, prokuru apod. usnášeníschopnost – polovina hlasů (1 hlas = 1 Kč vkladu) rozhoduje většinou hlasů (u závažných rozhodnutích 2/3 nebo 3/4)

jednatel – výkonný orgán – obchodní vedení statutární orgán i více jednatelů – k rozhodnutí souhlas většiny z nich, jménem společnosti každý jedná samostatně (společenská smlouva může určit jinak) uzavírá se společností smlouvu o výkonu funkce nesmí vykonávat funkce v jiných společnostech bez souhlasu společníků dozorčí rada – nepovinně zřizovaný kontrolní orgán, členy (alespoň 3)jmenuje valná hromada

ZÁNIK ÚČASTI SPOLEČNÍKA vystoupení – jestliže nesouhlasí se zásadním rozhodnutím valné hromady dohoda o ukončení účasti vyloučení – soudem pro hrubé porušení povinností zrušení účasti soudem - návrh soudu, aby zrušil účast ve společnosti v případě, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby ve společnosti setrval další způsoby (insolvence, výkon rozhodnutí)

AKCIOVÁ SPOLEČNOST společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií společníci = akcionáři, neručí za závazky podíl = akcie (cenný papír) již není simultánní a sukcesivní založení založení - přijetí stanov a složení základního kapitálu v minimální výši 2 mil. Kč stanovy – forma veřejné listiny

STANOVY A.S. obsah: firma, předmět podnikání, výše základního kapitálu, základní údaje o akciích a počet hlasů z nich spojených, systém vnitřní struktury společnosti b při založení společnosti navíc: kolik akcií který zakladatel upisuje a za jaký emisní kurs, způsob splacení emisního kursu, určení ceny nepeněžitých vkladů, výši nákladů, které v souvislosti se založením společnosti vzniknou

AKCIE cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře podílet se na řízení, zisku a na likvidačním zůstatku obsah: označení, že jde o akcii, identifikace společnosti, jmenovitá hodnota, forma akcie, u akcie na jméno identifikaci akcionáře, druh akcie listinné nebo zaknihované forma akcie: akcie na jméno – cenný papír na řad akcie na majitele – cenný papír na doručitele

POVINNOSTI A PRÁVA AKCIONÁŘŮ vkladová povinnost – splatit emisní kurs v určené lhůtě nejpozději do 1 roku od vzniku, v případě prodlení, může být vyloučen hlasovací právo – účast na valné hromadě a hlasování na ní právo požadovat vysvětlení na valné hromadě – možnost odmítnout vysvětlení právo uplatňovat návrhy a protinávrhy právo na podíl na zisku – dividenda, ale i tantiéma

kvalifikovaný akcionář –jmenovitá hodnota akcií minimálně 1% základního kapitálu (vyšší než 500 mil. Kč), 3 % (pokud je vyšší než 100 mil. Kč), nebo 5% (pokud je nižší než 100 mil. Kč) práva kvalifikovaných akcionářů: svolání valné hromady, podání akcionářské žaloby hlavní akcionář – akcie, jejichž jmenovitá hodnota je alespoň 90 % základního kapitálu – může požadovat vykoupení zbytku akcií minoritní akcionáři mohou naopak požadovat, aby od nich hlavní akcionář akcie odkoupil

ORGÁNY A.S. dualistický systém – představenstvo a dozorčí rada, před byl toto jediný možný model monistický systém – správní rada a statutární ředitel v případě pochybností, platí domněnka, že byl zvolen systém dualistický v obou systémech je nejvyšším orgánem valná hromada

DUALISTICKÝ SYSTÉM představenstvo – statutární orgán, obchodní vedení, tříčlenné (lze i jinak), členové volí a odvolávají předsedu, člen fyzická i právnická osoba, zákaz konkurence dozorčí rada – dohled nad představenstvem, tříčlenná (lze i jinak), členové volí a odvolávají předsedu, fyzické i právnické osoby, zákaz konkurence

MONISTICKÝ SYSTÉM správní rada – tříčlenná (lze i jinak), na její jednání vždy přizván statutární ředitel, určuje zaměření obchodního vedení a dohlíží na jeho řádný výkon, členové volí a odvolávají předsedu (jen fyzická osoba, může být zároveň statutárním ředitelem) statutární ředitel – statutární orgán, jmenuje ho a odvolává správní rada, jen fyzická osoba, která splňuje zákonné podmínky, obchodní vedení, péče řádného hospodáře

VALNÁ HROMADA plenární orgán – všichni akcionáři svolávána alespoň jednou za zúčtovací období (do 6 měsíců od konce účetního období) pozvánka 30 dnů před dnem konání usnášeníschopnost – přítomni akcionáři, jejichž jmenovitá hodnota přesahuje 30 % základního kapitálu (jinak náhradní) rozhoduje většinou hlasů přítomných akcionářů, závažná usnesení 2/3 hlasů

působnost: změna stanov, výše základního kapitálu volba a odvolání členů orgánů schválení účetní závěrky rozhodnutí o rozdělení zisku nebo o úhradě ztráty rozhodnutí o zrušení společnosti s likvidací jmenování a odvolání likvidátora další rozhodnutí, která stanovy svěřují do působnosti valné hromady