Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA 15. 6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
„Zelená energie“ Skupiny ČEZ
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Výroba a distribuce elektrické energie
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Rozvodny a transformovny 1. část
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Výroba elektrické energie - obecná část
Rozvodná elektrická síť
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
& KDO? PROČ? Studium Co po škole? PRÁCE VŠICHNI CHTĚJÍ PRAXI.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Výroba elektrické energie - obecná část
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Rozvodny a transformovny 1. část
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Strategický investiční plán ČEPS
Chytré sítě Smart grids.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Elektrárny v ČR.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Kritické situace v PS ČR
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
POTENCIÁL ČR Z HLEDISKA POSKYTOVÁNÍ PpS ZZ30
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
Problémy provozovatelů přenosových soustav v Evropě 10. září 2003 Ing. Ludmila Petráňová.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Výroba elektrické energie - obecná část
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Bezpečný a spolehlivý partner Novinky v přípravě provozu pro rok 2008 Jaroslav JANIŠ ČEPS,a.s. Seminář SVSE-ČEPS
Co je to BLACKOUT? Totální výpadek dodávky elektrické energie z přenosové nebo distribuční soustavy nebo rozsáhlé systémové poruchy těchto soustav. Důsledkem.
Praha, Závěry z cvičení HMP Blackout 2014 – energetická část.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Kompresní stanice Jirkov
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Výroba elektrické energie - obecná část
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Energetická maturita úsek Síťové služby útvar měření
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Fyzika 2.D 12.hodina 23:35:26.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Výroba elektrické energie - obecná část
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA zpracovali: Ing. Milan Hampl, předseda představenstva a ředitel Ing. Jiří Hradecký, vedoucí sekce Řízení sítí PREdistribuce, a. s.

Schéma sítí 110 kV Zápatí 2

Napájení z přenosové soustavy – uzlové oblasti 3

Rozmístění rozvoden TR 110/22 kV na území hl. m. Prahy 4

Vybrané technické ukazatele 5 Ukazatel Rok 2014 Dosažené technické maximum1 149 MW Distribuce celkem (opatřená) GWh Délka sítě VVN207 km Délka sítě VN3 854 km Délka sítě NN7 945 km Počet stanic VVN/VN22/24 ks Počet stanic VN/NN celkem4 835 ks Počet odběrných míst MO Počet odběrných míst VO 2 002

Nejvyšší dosažené roční zatížení (MW) v letech

Výpadek dodávky elektřiny vers. blackout 7 Výpadek dodávky elektřiny = přerušení dodávky el. energie z důvodu selhání přenosové soustavy při výpadku jednotlivých rozvoden je distribuční soustava dle kritéria N-1 schopna provozu omezení dodávky elektřiny lze počítat na desítky minut až jednotky hodin Blackout = velký výpadek proudu Příčiny: přebytek elektřiny způsobený vlivem OZE nemožnost společnosti ČEPS uregulovat bilanci havárie důležitého prvku přenosové soustavy s dominovým efektem zasažení elektrizační soustavy teroristy, resp. hackery

Princip kritéria n-1 na úrovni uzlových oblastí 8

Priority obnovy napájení po blackoutu dle Provozních instrukcí ČEPS 9  vlastní spotřeba jaderných elektráren – Temelín a Dukovany  vlastní spotřeba systémových klasických elektráren – Tušimice, Prunéřov, Mělník, Chvaletice…  hlavní město Praha  ostatní velké aglomerace – Brno, Ostrava, Plzeň, Olomouc, Ústí nad Labem, České Budějovice, Hradec Králové…  ostatní spotřebitelé

Krizový ostrovní provoz (KOP) Praha 10 Ostrovní provoz = režim, kdy výrobna zajišťuje napájení vydělené oblasti po rozpadu el. soustavy. -KOP Praha by zajišťoval základní dodávky elektřiny pro fungování orgánů krizového řízení a infrastruktury a objektů zabezpečujících základní životní potřeby obyvatel -z výsledků analýzy spotřeby elektřiny vyplývá, že minimální výkon pro zajištění chodu důležitých objektů činí cca 300 MW (což je cca třetina celkového průměrného denního zatížení Prahy) -z pohledu blízkosti hlavních napájecích uzlů a možného situování zdrojů s výkonem cca 100 MW se jako optimální jeví umístění v: o TR Chodov o TR Západ o TR Sever -vhodnou lokalitou pro nový zdroj by mohla být plocha v blízkosti čtvrtého předávacího místa PS/DS na severu Prahy, ČEPS připravuje tento uzel k roku 2023

Rozvodna 400/110 kV Praha - Sever 11

Nevýhody KOP Praha 12 -na území hl. m. Prahy jsou rozptýlené zdroje elektrické energie o celkovém instalovaném výkonu 160 MW, žádný z těchto zdrojů ale nemá společnou schopnost „startu ze tmy“ a „ostrovního provozu“ -nelze se plně spoléhat na využití el. energie mimo území hl. m. Prahy (elektřina z Vltavské kaskády, elektrárna Mělník nebo teplárna Alpiq Kladno), protože je pravděpodobné, že blackout by postihl nejen samotnou Prahu, ale i její okolí a zmíněné zdroje -PREdistribuce nemá vliv na provoz výroben -chybí kompetence a legislativní nástroje, které by upřednostňovaly dodávku elektřiny pro hl. m. Prahu

Závěrečná shrnutí ke KOP 13 Varianty řešení: A)Zachování stávajícího stavu - plná důvěra v ČEPS B)Legislativní podpora s následným technickým a finančním řešením: konstruktivní komunikace mezi PRE/PREdi, Magistrátem hlavního města Prahy, Ministerstvem průmyslu a obchodu (dále MPO), Ministerstvem vnitra a představiteli krizové infrastruktury legislativní úprava mezi energetickým a krizovým zákonem souhlasné stanovisko MPO k vytvoření KOP Praha jako prvku kritické infrastruktury vyřešení otázky finančního zajištění

Děkuji Vám za Vaši pozornost.