1 Příloha tréninkového manuálu PPT_Prezentace S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“. Projekt:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
Zákon o sociálních službách
Právní problematika pitvy
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Lidskoprávní aspekty řízení ve věcech dětí mladších 15 let I Děti v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva Anna Hofschneiderová, Liga lidských práv.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
V ČESKÉ REPUBLICE 1.  chybějící definice diskriminace v hmotném právu  zákaz diskriminace – čl. 3 LZPS  mezinárodní úmluvy  judikatura ESLP (Belgický.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
Ochrana osobních údajů v České republice
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Studijní obor: Sociální činnost
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Všeobecná deklarace lidských práv
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Obecně Lucia Madleňáková
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
XENOFOBIE.
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Subjekty trestního řízení
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Chudoba jako sociální problém
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Násilí z nenávisti Mgr. Klára Kalibová In IUSTITIA, o.s , Jihlava.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Potřeby obětí znásilnění ČR/2017
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Název vzdělávacího materiálu
Stát Definice, funkce, typy.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
GDPR a budoucí redakční praxe
LIDSKÁ PRÁVA y.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

1 Příloha tréninkového manuálu PPT_Prezentace S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“. Projekt:

2 PPT 1.1_Cíle tréninku  Rozpoznat trestný čin z nenávisti a jeho vlastnosti.  Pochopit stupňující se dynamiku od předsudku ke zločinu z nenávisti.  Prozkoumat dopady trestných činů z nenávisti na celou společnost.  Dozvědět se praktické dovednosti pro účinnou reakci a prevenci. S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

3 PPT 2.1_Definice stereotypů Domněnka o osobě nebo skupině lidí, která předpokládá, že všichni v této skupině sdílí určitou vlastnost. S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

4 PPT 3.1_Co je to zločin z nenávisti? Dva prvky : zločin + zaujatá motivace = zločin z nenávisti S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

5 PPT 3.2_Zločin Základní trestný čin v trestním zákoníku. Například :  Vražda  Přepadení  Loupež / Krádež  Vandalismus  Znesvěcení hrobů / náhrobků S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

6 PPT 3.3_Zaujatá motivace  Klíčový prvek trestného činu.  Zločin je spáchán na základě nějaké zaujaté motivace.  Zaujatá motivace je důvodem výběru oběti.  Zaujatost vyčleňuje trestné činy z nenávisti od jiných typů trestné činnosti.  Zaujatost nemusí být jediným důvodem pro trestný čin: Existuje i mnohočetná zaujatá motivace : Např.: bohatství a rasismus. S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 3.4_Cíl Lidé nebo majetek spojený se skupinou, která sdílí chráněné vlastnosti. 7 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 3.5_Asociace-Vnímání Důraz je kladen na zaujatou motivaci pachatele a ne na skutečnou příslušnost k určité skupině. Pachatel rovněž jedná proti těm, kteří podle něj k příslušné skupině patří:  Mylně vykládaná identita není obranou.  Trestné činy z nenávisti platí stejně pro menšiny i většinové skupiny. 8 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

9 PPT 3.6_Chráněné vlastnosti  Základní zásada rovného zacházení.  Neměnné nebo základní vlastnosti.  Patrný sociální a politický kontext.  "Rasa", etnický původ, barva pleti  Národnost  Náboženství  Duševní / tělesná postižení  Sexuální orientace  Pohlaví S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 3.7_Předpojatost vs Nenávist  Trestný čin z nenávisti nevyžaduje, aby pachatel cítil nenávist.  Předpojatost znamená, že osoba trpí předsudky vůči osobě nebo skupině.  Pachatel nemusí mít směrem k oběti žádné pocity. 10 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

11 PPT 3.8_Rozdíl mezi zločiny z nenávisti a souvisejícími pojmy Projevy nenávisti / podněcování k nenávisti  Rozdíl oproti běžnému trestnému činu: Projevy NE VŽDY znamenají trestný čin, pokud nenaznačují zaujatost. Diskriminace  Rozdíl oproti běžnému trestnému činu: Samotné projevy diskriminace (nepřijetí do zaměstnání, ukončení pracovního poměru, atd.) NEZNAMENAJÍ trestný čin, pokud nenaznačují zaujatost. Incident motivovaný nenávistí  Možný rozdíl oproti běžnému trestnému činu: Incidenty, události nebo projevy nesnášenlivosti spáchané s motivem zaujatosti mohou nebo nemusí dosáhnout hranice trestného činu. Genocida  Mimořádná situace : Jde o úmyslné jednání, jehož cílem je zničit, a to zcela nebo zčásti, národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu. S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 3.9_Význam typologie pachatelů  Identifikovat a lokalizovat pachatele.  Pochopit možné motivy zločinu.  Posoudit riziko eskalace, včetně možného zranění nebo škody.  Posoudit vnímání zranitelnosti oběti.  Posoudit možnosti práce s komunitou oběti. 12 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 3.10_Typologie pachatelů #1 Organizované skupiny: Znamení a symboly. Pachatelé toužící po vzrušení: Skupiny teenagerů. Aby získali psychologické nebo sociální vzrušení. Aby byli přijati vrstevníky. Odvetní / reaktivní pachatelé: Jejich chování je reakcí na trestný čin spáchaný na někom, kdo je vnímán jako „jiný“ (jednotlivec nebo skupina sdílející chráněné vlastnosti). 13 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

Defenzivní pachatelé: Mají smysl pro právo týkající se jejich vlastních práv, výsad a způsobu života, který se ale nevztahuje na oběti. Pachatelé plnící misi: Psychotičtí a izolovaní od ostatních lidí. Vnímají skupiny obětí jako zlo, podlidi. 14 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“. PPT 3.11_Typologie pachatelů #2

15 PPT 4.1_Jak právně řešit zločiny z nenávisti? Zvláštní trestní předpisy které se zaměřují na trestné činy z nenávisti / zkreslené motivy:  Hmotněprávní trestné činy.  Mimořádné či upravené tresty: Úprava konkrétního trestu Všeobecná úprava trestů Čím se odlišují?  Důkaz o motivu, nejen úmyslu. S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 4.2_Modely Model nepřátelství: Pachatel spáchal trestný čin z důvodu nenávisti či nepřátelství vůči cílové skupině. Diskriminačně-selektivní model: Pachatel si vybírá oběť na základě její domnělé či skutečné chráněné vlastnosti. Existuje příčinná souvislost mezi jednáním pachatele a obětí trestné činnosti. 16 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 4.3_Smíšené motivy  Právní předpisy mohou výslovně popisovat i smíšené motivy (např. vyžadující "zcela nebo částečně" zkreslenou motivaci).  Právní předpis může být také omezující tvrzením, že zkreslená motivace musí být "podstatný faktor" při spáchání trestného činu. 17 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT4.4_Asociace a vnímání  Některé právní předpisy výslovně popisují asociace nebo domněnky pachatele.  Další právní předpisy, které popisují trestné činy spáchané "z důvodu" nenávisti či zaujatosti proti určité skupině, jsou obecně více otevřené k možným výkladům, a umožňují tak širší aplikaci pojmů. 18 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 4.5_Mezinárodní právní rámec Všeobecná deklarace lidských práv (VDLP). Deklarace OSN o odstranění všech forem nesnášenlivosti a diskriminace na základě vyznání nebo víry. Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem rasové diskriminace (CERD). Rámcové rozhodnutí EU o potírání rasismu a xenofobie (2008). Rozhodnutí Rady ministrů OBSE č.9 / 09_ Boj proti zločinům z nenávisti (politický závazek). 19 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 4.6_Evropský soud pro lidská práva s judikaturou Povinnost vyšetřovat a soudit trestné činy se zkreslenou motivací:  Případ Angelova a Illiev v. Bulharsko (2007)  Případ Šečić v. Chorvatsko (2007)  Mianović v. Srbsko (2010) 20 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 4.7_Práva obětí SMĚRNICE 2012/29 / EU EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (25.října 2012) stanovila minimální rozsah standardů pro práva, podporu a ochranu obětí trestné činnnosti.  nahrazuje Rámcové Rozhodnutí Rady 2001/220/JHA 21 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

22 PPT 5.1_Důsledky Zločiny z nenávisti ohrožují stabilitu společnosti. Normalizace: tendence považovat projevy zaujatosti za normální součást každodenní interakce a společenských vztahů může vést k normalizaci nenávisti. Extrémní důsledky: zločiny z pomsty.  Jednotlivé oběti: Druhotná viktimizace.  Cílení na komunity.  Vliv na společenskou stabilitu a bezpečnost. S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

23 PPT 5.2_Bludný kruh nenávisti Pocit nebezpečí ze strany cílové komunity a jiných komunit Více předsudků, zaujatosti, nedůvěry Útoky na osoby nebo majetek S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 6.1_Definice ukazatelů zkreslení Objektivní skutečnosti, okolnosti, nebo znaky související s trestným činem, které stojí samostatně nebo v kombinaci s jinými skutečnostmi nebo okolnostmi, naznačují, že jednání pachatele bylo motivováno celkově nebo částečně nějakou formou předpojatosti. Existují-li takové ukazatele, incident by měl být zaznamenán jako možný zločin z nenávisti, a měla by být zahájena další šetření motivu pro tento trestný čin. 24 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

25 PPT 6.2_Ukazatele zkreslení  Vnímání oběti / svědka.  Komentáře, písemná prohlášení, gesta nebo graffiti;  Etnické, náboženské či kulturní rozdíly mezi pachatelem a obětí.  Předchozí trestná činnost s předpojatým motivem.  Organizované skupiny nenávisti.  Umístění a načasování.  Násilí.  Absence jiných motivů.  Mnohočetné zkreslení. S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 8.1_Překážky vyšetřování  Nedostatky v legislativě.  Nedostatky v hlášení.  Absence zájmu ze strany státních zástupců.  Nedostatek priority.  Nedostatek zdrojů.  Absence školení pro policisty.  Obavy z dopadů hlášení.  Předsudky. 26 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 8.2_Překážky hlášení ze strany obětí #1  Přesvědčení, že se nic nestane.  Nedůvěra nebo strach z policie.  Strach z pomsty.  Neznalost příslušných právních předpisů.  Stud.  Popírání.  Strach z odhalení sexuální orientace. 27 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

 Strach z odhalení jejich etnické, náboženské nebo politické příslušnosti.  Strach z vězení a / nebo deportace.  Zákony o zločinech z nenávisti nepokrývají určité formy diskriminace (např. sexuální orientace).  Oběti mohou být od podání stížnosti odrazovány policií nebo jinými orgány. 28 PPT 8.3_Překážky hlášení ze strany obětí #2 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 8.2 CS_Spolupráce s ohroženými komunitami / zvyšování povědomí většiny  OS oslovují komunity k vytvoření důvěry a pravidelné spolupráci.  OS jsou v lepší pozici, aby včas odhalily varovné příznaky.  OOS tvoří most mezi menšinovými komunitami, většinou, komunitními vůdci a policií.  Networking řeší zločiny z nenávisti účinněji.  OOS zvyšují povědomí většiny obyvatel o důsledcích zločinů z nenávisti na stabilitu společnosti. 29 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 8.4_Reakce policie  Identifikace ukazatelů zkreslení a uvědomění si zvláštních dopadů trestných činů z nenávisti na oběť jsou dva klíčové prvky nutné k vypracování strategií pro vyšetřování trestných činů z nenávisti.  To, co policisté dělají a říkají na místě činu v prvních několika minutách, může mít vliv na zlepšení stavu oběti, vnímání veřejnosti ohledně vládního závazku řešit zločiny z nenávisti, a celý výsledek vyšetřování. 30 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 8.5_Jak vyslýchat oběti, svědky a podezřelé  Jednejte rychle, vysvětlujte a odkazujte se, naslouchejte, ověřujte fakta.  Dělejte si poznámky.  Překonejte jazykovou bariéru: použijte vaše kulturní znalosti.  Získejte důležité údaje: např. co podezřelý řekl, včetně jakýchkoliv urážek nebo nadávek.  V případě, že neexistují žádní svědci, vyslechněte sousedy nebo známé podezřelých. 31 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 9.1_Reakce obětí  Strach a hrůza.  Izolace.  Popírání.  Sebeobviňování.  Úzkost, ztráta naděje a víry.  Zlost, agresivita a násilné chování.  Deprese. 32 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

SMĚRNICE EU 2012/29: “… Zacházet s oběťmi citlivě a profesionálně, bez jakékoliv diskriminace na základě rasy, barvy pleti, etnického nebo sociálního původu, genetických rysů, jazyku, náboženského vyznání nebo přesvědčení, politických názorů či jakýchkoli jiných názorů, příslušnosti k národnostní menšině, majetku, rodu, zdravotního postižení, věku, pohlaví, vyjádření pohlaví, pohlavní identity, sexuální orientace, pobytového statutu nebo zdraví”. 33 PPT 9.2_Práva obětí S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 9.1CS_Osvědčené postupy OS na podporu obětí  Správné informace.  Informovaný souhlas.  Přístup zaměřený na oběť.  Pomoc v nouzi.  Lékařská / psychologická pomoc.  Právní zastoupení.  Amicus curiae u ESLP.  Podpora komunity.  Obhajoba za účelem odškodnění a sociálních služeb k vytvoření prostředí důvěry. 34 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 10.1_Spolupráce OS s policií Podpora ze strany policie může být motivována tím, že lze vidět, jak mohou donucovací orgány těžit ze spolupráce s OS při :  Budování důvěry mezi policií a komunitami  Zvýšení znalostí policie o kulturních faktorech.  Zvýšení povědomí komunit o práci policie. Navázat spolupráci s policií někdy trvá déle a často začíná spoluprací s jedním citlivějším policistou/ policistkou. 35 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 11.1_ Využití získaných dat  Identifikace trendů a přijetí opatření.  Poskytnutí klíčových informací zákonodárcům pro rozvoj efektivní strategie odpovídající specifickým potřebám dané země.  Pomoc vládě dostát svým právním závazkům.  Poskytnutí včasného varování o nárůstu trestných činů z nenávisti zaměřených na určité skupiny.  Zvýšení povědomí veřejnosti o tom, že se jedná o závažné trestné činy, proti kterým mohou být přijata účinná opatření. 36 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 11.1 CS_Metody pozorování  Systematické a důsledné sledování poskytuje argumenty potřebné pro tlak na orgány, organizace mohou sledovat i občanské společnosti.  Celkový výskyt trestných činů z nenávisti.  Oficiální reakce na konkrétní případy pro posouzení účinnosti a přiměřenosti reakce ze strany orgánů.  Některé nebo všechny aspekty konkrétního případu, včetně policejního vyšetřování, stíhání, poskytování služeb obětem a odrazu v tisku. 37 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 11.2CS_Zdroje sběru dat  Publikované údaje, pro zajištění důvěryhodnosti je nezbytné zjistit zdroje citovaných informací.  Rozhovory s oběťmi, jejich rodinami a komunitou: je třeba brát v úvahu některé zvláštní ohledy.  Hromadné rozhovory s cílovou skupinou. Malá skupina, ve které jsou lidé požádáni o vyjádření názoru na konkrétní dotazy.  Průzkumy (také ve formě internetových dotazníků). 38 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.

PPT 11.3_Využití sebraných dat  Informovat veřejnost, pomáhat při analýze, lobovat u vlád, aby přijaly opatření.  Shromáždit užitečné informace týkající se konkrétních skupin v ohrožení.  Vyzývat vlády ke zlepšení právních předpisů nebo postupů týkajících se reakce na trestnou činnost z nenávisti.  Pomáhat vládám dostát svým právním závazkům.  Získat údaje, které mohou být použity v právních úkonech ve prospěch obětí trestných činů z nenávisti. 39 S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“.