Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ESF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
OP VVV Ostrava,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR září 2008.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Metodický výklad výzvy
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ERDF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Seminář pro žadatele Výzva 02_16_041 VOŠ
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Místní plán inkluze + OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
OP VVV.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ESF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016

Metodický výklad výzvy 2

Obsah I.Klíčové aktivity a jejich specifikace II.Žadatelé, partneři III.Cílové skupiny IV.Monitorovací indikátory – příloha č. 1 výzvy 3

Specifický cíl: SC 1 – Zvýšení kvality vzdělávání na vysokých školách a jeho relevance pro potřeby trhu práce SC 2 - Zvýšení účasti studentů se specifickými potřebami, ze socio-ekonomicky znevýhodněných skupin a z etnických minorit na vysokoškolském vzdělávání, a snížení studijní neúspěšnosti studentů SC 4 - Nastavení a rozvoj systému hodnocení a zabezpečení kvality a strategického řízení vysokých škol 4

Podporované aktivity Žadatel musí zvolit minimálně jednu z aktivit č. 2 až 9. Některé níže uvedené povinně volitelné aktivity nebo jejich části jsou aktivitami podpůrnými k aktivitám ostatním a nenavazují na ně příslušné výstupové a výsledkové indikátory – takovouto aktivitou je aktivita č. 4. 1) Řízení projektu 2) Zkvalitnění vzdělávací činnosti a moderní výukové trendy – zvýšení (myšleno kvalitativně) personálních kapacit akademických pracovníků a jejich kompetencí pro práci s heterogenními skupinami, podpora nových metod výuky, zvýšení počtu předmětů vyučovaných v cizím jazyce, modernizace softwarového vybavení, podpora distančního vzdělávání, podpora podnikavosti, zvýšení kvalifikace a pedagogické kompetence pedagogů (obecně pro výuku). 5

3) Tvorba nových a úprava obsahu stávajících bakalářských a magisterských studijních programů/oborů zohledňujících potřeby trhu práce, nebo potřeby praxe, vedoucí k získání akreditace – úpravy obsahu v souladu s potřebami trhu práce, rozvoj oborů zaměřených na praxi a spolupráce s praxí, zvýšení počtu, kvality a délky praxí studentů a akademických pracovníků v aplikační sféře, zapojení odborníků z praxe a zahraničí ve výuce. v programech/oborech, které VŠ považuje za stěžejní a úpravy jejich obsahu se jeví jako strategické z pohledu celé instituce je možnost vytvořit v rámci aktivity č. 3 studijní program/obor zcela nový „úprava obsahu studijního programu“ a „programy/obory zaměřené na praxi“ definovány ve sPŽP 6

4) Zavádění a inovace systémů monitoringu potřeb trhu práce pro absolventy studijních programů/oborů, zkoumání schopnosti adaptace absolventů na trhu práce, posilování vazeb mezi vysokou školou a jejich absolventy. může týkat také dalších studijních programů/oborů, které nejsou předmětem aktivity č. 3 5) Posílení internacionalizace - rozvoj mezinárodní spolupráce a mezinárodního partnerství, internacionalizace vysokoškolského prostředí, mobility studentů a pracovníků vysokých škol, podpora programu Erasmus+, podpora zahraničních vyučujících, rozvoj vztahů se zahraničními institucemi v rámci Graduate school formou joint a multiple degrees programů. podpora programu Erasmus+: poradenství a aktivity Buddy systému (asistence zahraničním studentům poskytovaná studenty), zahraniční cesty pro dojednání smlouvy se zahraniční institucí, překlady interních dokumentů do AJ, tvorba webových stránek v AJ 7

6) Zlepšení dostupnosti poradenských a asistenčních služeb – vznik a rozvoj poradenských center, zvyšování kompetencí pracovníků poradenských center a zvyšování kompetencí akademických pracovníků a THP při výuce studentů se specifickými potřebami (pouze jako podpůrná aktivita pro aktivity zaměřené na SSP), sdílení zkušeností s jinými vysokými školami, usnadnění přechodu žáků ze středních/vyšších odborných škol na vysokou školu, podpora motivace ke studiu a kariérové poradenství. 7) Adaptace studijního prostředí – tvorba motivačních programů, opatření ke snižování studijní neúspěšnosti studentů na úrovni instituce nebo jejích částí, revize systémů přijímacího řízení, analýzy bariér v přístupu ke studiu, tvorba a implementace vyrovnávacích kurzů, zlepšení dostupnosti a zkvalitňování studijních materiálů. aktivity zaměřeny primárně na SSP +..., dále se týkají i všech ostatních studentů a zájemců o studium na VŠ „SSP“ definováni ve sPŽP 8

8) Tvorba systémů vnitřního zajišťování kvality a provádění vnějších hodnocení pro zlepšení kvality – rozvoj lidských zdrojů pro zajišťování kvality na vysoké škole, podpora přípravných procesů pro získání akreditací, nastavení systematického monitoringu kvality na vysoké škole, evaluace systému zajišťování kvality externím subjektem. 9) Zavádění a rozvoj efektivních principů řízení včetně rozvoje kapacit a znalostí řídících a dalších pracovníků v oblasti řízení vysokých škol – zavedení komplexního systému hodnocení a odměňování akademických pracovníků, zkvalitňování strategického a projektového řízení. „vnější hodnocením kvality VŠ“ definováno ve sPŽP 9

Všechny aktivity uvedené v žádosti o podporu musí být v souladu se strategickým dokumentem vysoké školy. Každý projekt je povinen realizací projektových aktivit konkrétního specifického cíle naplňovat minimálně jeden výstupový a jeden výsledkový indikátor tohoto specifického cíle. Projekty, u nichž žadatel neplánuje doplnění aktivit komplementárními aktivitami projektů ERDF výzvy pro VŠ, mohou zahájit realizaci pouze v případě, že dojde k zajištění nezbytných infrastrukturních potřeb, pokud jsou k realizaci ESF aktivit potřebné, z jiných zdrojů příjemce. 10

osobní výdaje související s hrazením výuky v akreditovaných studijních programech, výdaje související s výzkumnými aktivitami, výdaje související s volnočasovými aktivitami bez vazby na vzdělávání, posilování přenositelných kompetencí nebo internacionalizaci, výdaje spojené s volnočasovými aktivitami, které neorganizuje instituce příjemce a volnočasové aktivity, kterých se neúčastní studenti nebo pracovníci instituce příjemce, případně osoby z cílové skupiny, výdaje související s aktivitami zaměřenými na mimořádně nadané studenty, výdaje spojené s pořizováním staveb, dobudováním, rekonstrukcí, upgradem infrastruktury nebo úpravou prostor, výdaje spojené s úpravami obsahu a tvorbou doktorských studijních programů. 11 Vyloučené aktivity:

Vysoké školy podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů Partneři Vysoké školy podle zákona č. 111/1998 Sb…, subjekty splňující definici organizace pro výzkum a šíření znalostí dle Sdělení Komise (EU) Rámec pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (2014/C 198/01), školy a školská zařízení v oblasti středního vzdělávání, zájmového, středního uměleckého vzdělávání a VOŠ. Ostatní subjekty je možné do projektu zapojit formou výběru v otevřené soutěži, jako dodavatele služeb. 12 Žadatelé

Studenti vysokých škol, akademičtí a ostatní pracovníci vysokých škol. V rámci SC 2 navíc: žáci a studenti, u kterých společenské a osobní faktory, jako jsou socio-ekonomický status, zdravotní stav, etnický původ nebo rodinné a kulturní zázemí, představují překážky pro přístup a úspěšné dokončení vysokoškolského vzdělání a následného uplatnění na trhu práce, žáci středních škol a zájemci o studium na vysoké škole. 13 Cílové skupiny

Monitorovací indikátory 14