JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ žádostí o grant.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jděte vstříc změnám NSK pomáhá i nabízí šanci * Pracoval jsem v oboru jako obsluha čerpací stanice, ale nemám o tom žádný kvalifikační doklad. * Nyní.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ECVET v Programu celoživotního učení
Návrh národních deskriptorů pro úroveň VOV a Bc studia Seminář Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Michal Karpíšek Praha, 2. prosince.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Analýza a popis pracovního místa
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA ŠKOLE. ANO, NE?
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Národní soustava kvalifikací (NSK). Co je to NSK? Národní soustava kvalifikací (NSK) je pružný a praktický nástroj, který nabízí vedle školní docházky.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Jednotky výsledků učení
Zkušenosti s využitím jednotek výsledků učení při výuce v domácím prostředí SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou.
Zahraniční odborné stáže jako nástroj k implementaci ECVET Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Personální plán pro podnikatelský plán
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
ECVET v projektech mobilit. Společné cíle politiky EU  zvýšit mobilitu a zaměstnatelnost žáků/pracovních sil v EU (6% žáků vyjíždějících na zahraniční.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Cíle programu – profesní a osobní rozvoj Zvýšit kvalitu kvalifikací a dovedností. Zlepšení jazykových kompetencí. Seznámení se zahraničními metodami práce.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Rozvoj výuky cizích jazyků
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
provázanosti NSK na počáteční vzdělávání
Transkript prezentace:

JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ žádostí o grant

Jednotka výsledků učení (JVU) Jednotka výsledků učení (JVU) Co je jednotka výsledků učení? - část kvalifikace - ucelený soubor znalostí, dovedností a kompetencí - jednotlivé JVU lze kombinovat, shromažďovat a je možné si z nich složit celou kvalifikaci - umožňuje hodnotit a validovat výsledky učení

Proč vytvářet JVU Proč vytvářet JVU -jasně definuje obsah stáže -přispívá ke zkvalitnění odborných stáží a projektů mobility Zjednodušuje - komunikaci s přijímající a/nebo zprostředkující organizací - výběr vhodných účastníků mobility -hodnocení získaných výsledků učení a celé stáže Projekty s vytvořenými JVU mají větší šanci na získání finanční podpory v rámci programu Erasmus+.

Části JVU A) název jednotky B) specifikace profesní kvalifikace, k níž se jednotka vztahuje C) stupeň Evropského rámce kvalifikací (EQF) D) očekávané výsledky učení E) způsoby a kritéria hodnocení výsledků učení

Analýza JVU A) Název jednotky výsledků učení konkrétnost jako opak nežádoucí obecnosti Vhodné, tj. konkrétní názvy jednotek: Balení dárků pro klienty, Italské dezerty a zmrzlina, Příjem nakoupeného zboží na sklad, Polyfúzní svařování, atd. Nevhodné, tj. příliš obecné názvy: Odborná praxe, Administrativní činnost, IT, Selling, Ryby, Strojírenství, Telekomunikace,

Analýza JVU B) Specifikace profesní kvalifikace Doporučení: hledat v Národní soustavě kvalifikací kód a název příslušné profesní kvalifikace teprve v případě neúspěšného hledání specifikovat obsah jednotky prostřednictvím kódu a oboru odborného vzdělávání

Analýza JVU C) Stupeň Evropského rámce kvalifikací (EQF) -jednotná stupnice 8 úrovní, do kterých lze zařadit všechny kvalifikace -úroveň naleznete na Europass-dodatku k osvědčení (od na všech certifikátech, dokladech a vysvědčeních) -úroveň je shodná s úrovní odborné způsobilosti uvedené v NSK 6vysokoškolské – bakalářský studijní program, vyšší odborné vzdělání 5programy krátkého cyklu (v ČR se teprve budou vytvářet) 4střední vzdělání s maturitní zkouškou 3střední vzdělání s výučním listem (délka studia 3 roky)

Analýza JVU Analýza JVU D) Očekáváné výsledky učení Existují dvě možnosti, jak formulovat JVU: 1. klasifikovat je do tří kategorií na znalosti, dovednosti a kompetence 2. popsat je prostřednictvím činností oba způsoby jsou možné rozlišení mezi dovednostmi a kompetencemi je ale velmi obtížné na tvorbě JVU by se měla podílet i přijímající organizace

Formulace výsledků učení Výsledky učení musí být: konkrétní, jasné a srozumitelné (nejen pro vzdělávací instituce, ale i pro zástupce zaměstnavatelů) jednoznačně ohodnotitelné a měřitelné definované pomocí 3. osoby nebo infinitivu aktivního slovesa

Časté chyby při formulování JVU přílišná vágnost použití podstatných jmen (např. obsluha frézy, řezání, orientace v technických normách) popis obecných kompetencí a dovedností, které se přímo netýkají rozvoje dané odbornosti (např. komunikační dovednosti, zlepšení si jazykových dovedností, práce v mezinárodním týmu)

Časté chyby při formulování JVU kopírování obecných dovedností ze školních vzdělávacích programů nebo všech způsobilostí z profesních kvalifikací z NSK příliš mnoho nebo málo očekávaných výsledků učení (minimálně 5 odborných dovedností v rámci jednotky s ohledem na jejich náročnost a znalosti účastníků mobility)

Příklady formulací JVU Vhodné formulace: zná software hotelové recepce, dovede pracovat s lepicí pistolí, dovede posoudit zdravotní stav mléčné žlázy dojnic, dovede zvolit a umístit typ písma v textové části prospektu, umí si organizovat práci a pracovat s výkresovou dokumentací apod. Nevhodné formulace: dodržování bezpečnosti práce, orientuje se v základních druzích středomořské kuchyně, provádí administrativně organizační práce, zná organizaci práce v oblasti cestovního ruchu, seznámí se s podnikem jako celkem, zadané úkoly plní a odevzdává v odpovídající kvalitě, ovládá propagaci firmy, výrobku nebo služby apod.

Zdroje a inspirace Europass-dodatek k osvědčení (dostupné na Národní soustava kvalifikací (dostupné na Slovník dovedností a kompetencí DISCO (dostupné na tools.eu/disco2_portal/) tools.eu/disco2_portal/ Vždy pouze jako inspirace pro rozpracování jednotky, která se týká konkrétní odborné stáže.

Analýza JVU E) Hodnocení získaných výsledků učení Provádí vždy pouze zástupce přijímající organizace přímo na pracovišti na základě jasně definovaného hodnoticího úkolu a kritérií pro hodnocení (průměrný počet výsledků učení asi 12, průměrný počet způsobů ověření 8 a 9)

Analýza JVU Příklady vhodných formulací: Hodnocení získaných výsledků učení - výměna oleje – praktické předvedení, slovní vyjádření - správnost výběru účesu k dané příležitosti a typu zákazníka – ústní a praktické předvedení - předvede broušení motorové pily Hodnoticí kritéria - při výměně oleje žák dodržuje zásady práce s nebezpečným dopadem - kvalita vytvořeného účesu - všechny zadané úkoly byly splněny samostatně a včas

Analýza JVU Příklady nevhodných formulací: -provádí odbornou činnost -předvede praktický úkol -stupeň estetického cítění -hodnocení obsahové stránky semestrální práce -předat výstup z PC o vyrobených sortimentech

Analýza JVU Obecné (průřezové, klíčové) dovednosti např.: získá povědomí o jiném kulturním prostředí a zvyklostech; komunikuje v cizím jazyce naučí se pracovat v mezinárodním týmu; umí myslet kriticky – dokáže posoudit věrohodnost informací, nenechává se manipulovat, tvoří si vlastní úsudek, samostatnost, schopnost nést odpovědnost, rozhodnout se apod. -nejsou součástí JVU (jejich hodnocení není jednoznačně meřitelné a není možné jej provádět na pracovišti zástupcem zaměstnavatele) -mohou být součástí přihlášky/závěrečné zprávy projektu -jsou hodnoceny po návratu vysílající organizací