Spotřební daň z cigaret Mgr. Jan Kvaček. Struktura Stručná informace o populaci kuřáků Spotřeba cigaret, dostupnost cigaret Spotřební daň Poptávka po.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Chování spotřebitele a formování poptávky
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Nezaměstnanost.
Agregátní poptávka a nabídka
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Zkušenostní křivka Petr Bouška IŘT 2007/2008.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Elasticity poptávky a nabídky
Teorie poptávky a užitek, chování spotřebitele
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Daňový dopad a přesun „Žádný daňový subjekt netouží být zdaněn a vždy se bude pokoušet přenést daň na někoho jiného.“
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Zadání případové studie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Daňová teorie a politika
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Poptávka a poptávané množství
Trh práce a politika zaměstnanosti
Poptávka Rozhodování za rizika
Trh práce a politika zaměstnanosti
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Snížit nebo nesnížit spotřební daň?. Navzdory zvýšení sazby nedošlo v roce 2010 k zvýšení výnosu SD.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Rizika ohrožující zdraví
Hospodaření obcí v roce 2016
Základní pojmy daňové teorie
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Úvodní seminář Národní hospodářství
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Spotřební daň z cigaret Mgr. Jan Kvaček

Struktura Stručná informace o populaci kuřáků Spotřeba cigaret, dostupnost cigaret Spotřební daň Poptávka po cigaretách a závislosti na ceně Černý trh Spotřební daň a zdravotnictví

Rozdělení kuřáků v populaci Necelá třetina populace v aktivním věku v ČR kouří...

Síla návyku 40 % kuřáků kouří 6 až 10 cigaret denně 20 % 1 až 5 cigaret denně 17 % 11 až 15 cigaret denně 17 % 15 až krabičku denně 6 % více než krabičku denně

Struktura populace kuřáků Populace kuřáků nevymírá – naopak, má velmi silnou základnu

Populační pyramida dle návyku

Kdy kuřák prvně začíná kouřit ?

Základní charakteristiky kuřáků Třetina populace v aktivním věku Většinou mají silný návyk a kouří již mnoho let Ačkoli jsou dobře informovaní o následcích, berou je na lehkou váhu

Základní charakteristiky kuřáků Kuřácká populace je věkově velmi vyrovnaná Přijaté zákony nemají na chování populace téměř žádný vliv Kuřácká populace má velmi silnou základnu v mladých lidech Počet vykouřených cigaret na osobu starší 18 let dlouhodobě osciluje kolem hodnoty 200 ks

Dostupnost cigaret Cigarety zdražují, ale po většinu času pomaleji než ostatní spotřební zboží Průměrná mzda poměrně rychle roste Cigarety jsou dnes dostupnější než dříve

Cigarety se stával y dostupnější, proč tedy nerostla jejich spotřeba? Na tuto otázku jsou dvě možné odpovědi: ▫Pozitivní důchodový a cenový efekt byly vykompenzovány zvyšujícím se uvědoměním rizika ▫Česká populace je co do počtu kuřáků dlouhodobě saturována

Vývoj spotřeby a relativních cen

Vývoj spotřeby a kupní síly mediánové domácnosti

Spotřební daň jako nástroj ke snížení spotřeby + Snížení dostupnosti cigaret dětem a mladistvým => zásah nejcitlivějšího místa kuřácké populace + Zvýšení příjmu státu + Potenciální snížení počtu kuřáků - Přechod kuřáků na levnější a méně kvalitní cigarety - Zvýšení profitability pašování a černé výroby cigaret

Zdanění cigaret v ČR Daň z cigaret má tři složky ▫Daň z přidané hodnoty ve zvýšené sazbě (19 %) ▫Spotřební daň z cigaret  Pevná složka – 1,12 Kč/kus  Procentní část – 28 % Spotřební daň nesmí být po výpočtu nižší než 2,10 Kč/kus Dochází ke dvojímu zdanění – spotřební daň se počítá z ceny zvýšené o DPH

Výnosy ze spotřební daně v posledních letech

Modelace cenové elasticity poptávky po cigaretách v ČR Odhad probíhal na datech ČSÚ o spotřebě českých domácností Otestovány dva konkurenční modely ▫„Model racionální závislosti“ ▫„Krátkozraký model závislosti“ 2 cíle – vypočtení elasticity a ověření racionality

Modelace cenové elasticity poptávky po cigaretách v ČR Cenová elasticita poptávky – -0,2 Na základě dostupných dat byla vyvrácena racionalita spotřebitele Výsledky lze intuitivně interpretovat na údajích dostupných z výběrových šetření o kuřácích

Interpretace výsledků Při zvýšení daně z cigaret by dnes nedošlo ke snížení výnosu, ale: ▫Modelace je vždy platná jen pro blízké okolí ▫Možnost růstu černého trhu ▫Daně z cigaret jsou regresivní – dopadají více na sociálně slabší část populace

Srovnání míry zdanění v EU Česká republika patří k zemím s nízkou mírou zdanění Vztaženo ke kupní síle jsou v ČR cigarety velmi drahé Zajímavý příklad Bulharska a Rumunska...

Problematika černého trhu 3 zdroje nelegálních cigaret ▫Takzvaný „bootleging“, tedy „pašování“ cigaret z ostatních zemí unie ▫Pašování cigaret ze zemí mimo EU – obzvláště z Ukrajiny ▫Černá výroba cigaret přímo na území ČR

Důsledky pro daňovou politiku ČR Podívejme se znovu na Bulharsko a Rumunsko ▫Nejslabší kupní síla v EU ▫V porovnání s kupní silou – nejdražší cigarety v EU ▫Velmi blízko Ukrajině... ▫V roce 2010 zvýšení spotřební daně z tabáku o stovky procent

Důsledky pro daňovou politiku ČR Pokud bude drastické zvýšení daně fungovat v Rumunsku a Bulharsku, fungovalo by v ČR také Příliš krátká doba na hodnocení situace, ale lze konstatovat: ▫V roce 2011 prudký nárůst černého trhu vysoko nad 30 % produkce ▫Na konci roku 2011 ale již opět růst objemu vybrané daně ▫Skrze přísnější legislativu a důslednou spolupráci policie a celní správy v roce 2012 zmenšení černého trhu o 16 %

Spotřební daň a zdravotnictví Směřovat část vybrané daně do systému veřejného zdravotnictví? + Posílení finanční stability rezortu + Kuřáci přispívají do veřejného rozpočtu, ale čerpají ze zdravotnického => narovnání + Zdravotní pojištění je pro celou populaci nadhodnocené o vliv kuřáků - možné narovnání Ale...

Spotřební daň a zdravotnictví Ale... -Státní rozpočet není v situaci, kdy by bylo možné odvádět finance -Zdravotní pojištění je nastaveno tak, že s kuřáky počítá

Děkuji za pozornost