Desatero sociálního státu Martin Potůček. Za prvé: Sociální stát je výsledkem emancipačních a demokratizačních snah mnoha generací – úsilí o osvobození.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Objektivní faktory.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Sociální politika a Welfare State
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Kritéria, pilíře, spravedlnost MARTIN POTŮČEK PREZENTACE NA 4. JEDNÁNÍ ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU PRAHA, MPSV ČR, … a jak dál.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Politika zaměstnanosti Programová konference ČSSD Prof. Martin POTŮČEK Hradec Králové,
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Společenská odpovědnost organizací
Politika zaměstnanosti Programové návrhy ČSSD „Nezaměstnanost je sociální zlo“ Lord Beveridge , Kulturní dům Krakov.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Stáří jako sociální událost
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Chudoba jako sociální problém
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Úvod do problematiky sociální politiky
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Desatero sociálního státu Martin Potůček

Za prvé: Sociální stát je výsledkem emancipačních a demokratizačních snah mnoha generací – úsilí o osvobození lidského jedince i společenství od nejrůznějších forem útlaku a nespravedlnosti, úsilí o uvolnění a uplatnění lidských tvořivých sil. Je zároveň klíčovým nástrojem zajišťujícím legitimitu společenského uspořádání založeného na politické demokracii a tržní ekonomice. Tak je chápán i v Sociální doktríně ČSSD.

Za druhé: Sociální stát není – ani výlučně, ani především - oblastí neproduktivní konečné spotřeby. Má nezastupitelnou roli v posilování produktivních sil ekonomiky. Především zajišťuje dlouhodobé sociální investice do kultivace a uplatnění lidského potenciálu. Má ovšem i legitimní funkce sociálně ochranné, zejména v dětství, v nemoci a ve stáří.

Za třetí: Předpoklad, že na výdaje sociálního státu je třeba nejprve vydělat posílením konkurenceschopnosti ekonomiky, je zavádějící a ve svých důsledcích kontraproduktivní. Snižování daní, nákladů práce a sociálního zabezpečení vede k dalšímu rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými, k oslabování lidských zdrojů a sociálního kapitálu, k poklesu legitimity společenského uspořádání a k politické nestabilitě. Navíc státu vysychají zdroje pro zajišťování sociálních a zdravotních služeb dostupných všem. Dlouhodobé prosperity lze dosáhnout jen obtížným hledáním a nalézáním dynamické rovnováhy mezi všemi hlavními proudy modernizace – modernizací politiky, správy, ekonomiky, sociálního systému, vzdělávacího systému, přístupu k bezpečnosti a k ochraně životního prostředí.

Za čtvrté: Lisabonská strategie Evropské unie vychází z předpokladu vzájemné souvztažnosti a podmíněnosti pěti hlavních strategických tahů podmiňujících udržitelnost rozvoje: zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky; podpora společnosti vědění; dosažení lepší a vyšší zaměstnanosti; podpora sociální soudržnosti, ochrana životního prostředí. Významným nástrojem podpory sociální soudržnosti je uplatnění evropského modelu sociálního státu.

Za páté: I když se globalizací ekonomiky omezuje operační prostor pro uplatnění sociálního státu, disponují politické reprezentace národních států stále mnoha prostředky pro aktivní vyrovnávání se s tímto tlakem, s procesy stárnutí populace a s dalšími civilizačními změnami. Tím více ovšem rostou nároky na dlouhodobých výhledech postavenou, koncepční veřejnou politiku a kvalitní veřejnou správu.

Za šesté: Česká politická reprezentace se při hledání nové podoby sociálního státu odpovídající měnícím se poměrům může opřít o širokou podporu občanů České republiky myšlence a praxi zachování a dalšího rozvíjení obecně dostupných sociálních a zdravotních služeb. Pokud se od této myšlenky a praxe vzdálí, nebude mít naději na trvalý politický úspěch.

Za sedmé: Český sociální stát patří se svými dlouhodobě cca 20% HDP určenými na sociální a zdravotní služby v evropském kontextu k těm spíše liberálně orientovaným a tudíž i méně štědrým. To způsobuje, že některé oblasti těchto služeb jsou chronicky podfinancovávány a kapacitně ani kvalitou služeb neodpovídají potřebám. Jde například (nikoliv však výlučně) o aktivní politiku zaměstnanosti, o podporu rodin s nezaopatřenými dětmi, dále o terénní sociální práci orientovanou na seniory, Romy a bezdomovce. V důsledku nejsou v praxi naplňována některá sociální práva garantovaná Ústavou, například právo všech občanů České republiky na život v lidsky důstojných podmínkách.

Za osmé: Podpora větší a lepší zaměstnanosti je oblastí největšího vzájemného pozitivního posilování cílů ekonomické konkurenceschopnosti a sociální soudržnosti. Sociální stát zde může přispět efektivnější, cílenou a na dispozice jedince orientovanou aktivní politikou zaměstnanosti, slaďováním podmínek zaměstnání a péče o rodinu, zajištěním rovnosti příležitostí pro muže a ženy, posilováním těch prvků sociální ochrany, které motivují uchazeče přijmout zaměstnání, odstraňováním všech prvků diskriminace na trhu práce.

Za deváté: Moderní sociální stát nemůže fungovat bez přerozdělování prostřednictvím daňové soustavy a veřejných rozpočtů. Přerozdělování bude pro občany tím přijatelnější, čím transparentnější a sociálně spravedlivější budou principy, z nichž vychází. V daňovém systému a systému sociálního zabezpečení je třeba odstranit privilegia některých subjektů: nedostatečnou solidaritu bezdětných s rodiči pečujícími o nezaopatřené děti; zvýhodněné postavení OSVČ ve výši zdravotního a sociálního pojištění; nepřehlednou a různými lobbyistickými skupinami zdeformovanou daň z příjmu právnických osob; nedostatečnou progresi daně z příjmu či nulové nebo nepřiměřeně nízké sazby daně dědické; celkově velmi nízkou úroveň daní majetkových. Stejně tak je nezbytné zintenzívnit boj proti negativním ekonomickým jevům – daňovým únikům, práci na černo, korupci aj. Celkovou výši zdanění je nutno odvozovat od rozsahu Ústavou a zákony garantovaných a politickým procesem dále specifikovaných služeb ve veřejném zájmu zajišťujících také sociální práva. V současné době není prostor pro další snižování souhrnné daňové kvóty. S růstem celkového společenského bohatství by se měly jak tato daňová kvóta, tak podíl výdajů na sociální zdravotní služby z HDP naopak zvyšovat – tak, jak to vidíme u našich bohatších západoevropských sousedů.

Za desáté: Český sociální stát má sklon k setrvačnosti, často poskytuje paušálně definované služby nízké kvality, jen pomalu a obtížně se adaptuje na měnící se potřeby a podmínky. Jeho budoucnost tkví ve větší účasti občanů na rozhodování o něm a neziskových organizací na jeho fungování, v rozšiřování prostoru pro individuální volbu, ve zvýšení osobní motivace příjemců služeb na kontrole jejich kvality.

Desatero sociálního státu Děkuji za pozornost… … a těším se na diskusi!