Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26. 4. 2012, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Transformace v DDS Litvínov CZ.1.04/3.1.03/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Stanislava Správková
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Členění území naší vlasti
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Závěrečná konference k projektu
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Členění území naší vlasti
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
„Zvyšování kvality života uživatelů soc. služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji“ Luhačovice Projekt Zvyšování kvality života uživatelů.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Členění území naší vlasti
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha

Projekt Podpora transformace sociálních služeb Projekt MPSV z ESF, OP Lidské zdroje a zaměstnanost návaznost na: –Koncepci podpory transformace sociálních služeb … –dosavadní aktivity v oblasti deinstitucionalizace, které vykonávaly nestátní organizace

Účastníci projektu 32 organizací (27 pracuje přímo na tom, aby se jejich uživatelé mohli přestěhovat z ústavního do běžného prostředí) všechny organizace směřují ke zlepšení svých služeb tak, aby zajišťovaly podporu podle individuálních potřeb konkrétního člověka projekt se přímo dotýká cca 1100 lidí se zdravotním postižením schváleno 19 transformačních plánů 17 zařízení

Situace v České Republice celkem 220 domovů pro osoby se zdravotním postižením žije v nich cca lidí

Transformace je výrazná změna transformace představuje velkou změnu a její příprava je náročná MPSV zajišťuje zařízením v projektu podporu prostřednictvím Národního centra podpory transformace sociálních služeb

Vzdělávání Kurz Řízení transformace pobytových sociálních služeb v každém kraji (80 hodin, akreditovaný) účastní se zástupci krajů, management služeb vyškolení odborníci = pokračovatelé v transformaci na úrovni kraje

Vzdělávání Kurz pro pracovníky přímé péče 40 hodin, akreditovaný probíhá v zařízeních zapojených do projektu bude vyškoleno min. 700 osob Kurz k individuálnímu posuzování klientů 50 hodin, akreditovaný proběhl: vyškoleno cca 100 osob

Další podpora zařízením v projektu „workshopy na míru“ podpora externích konzultantů supervize regionálních transformačních týmů supervize v zařízeních

Analýzy pro potřeby procesu deinstitucionalizace na úrovni krajů začínají se zpracovávat cílem analýz je podrobně zjistit stav pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením

Analýzy a metodiky před dokončením Analýza rizik procesu transformace od května bude k dispozici registr rizik transformace a systém řízení rizik (manažerský postup, v němž budou zájemci zaškoleni)

Zjišťování změn v životě uživatele před dokončením od června bude k dispozici nástroj ke zjišťování změn v životě uživatele sociální služby v průběhu transformace změny budou zjišťovány opakovaně

Opatrovnictví Připravuje se: Analýza pro poskytovatele a opatrovníky Manuál dobré praxe v oblasti opatrovnictví Analýza a manuál dobré praxe oblasti ústavní výchovy v sociálních službách Workshopy k tématu opatrovnictví – jak to bude s účinností nového občanského zákoníku v oblasti způsobilosti a opatrovnictví

PR kulaté stoly – nabídka pro kraje a zařízení uspořádat pro širokou veřejnost, zástupce obcí, např. v místech budoucího umístění nových sociálních služeb proběhlo již v Ústeckém, v Libereckém, Pardubickém kraji a Královehradeckém kraji (další se připravují)

Propagační kampaň články pro širokou a odbornou veřejnost spoty výstavy logo Náměty či celé články –

Výstavy Ostrava, Jihlava – již proběhly Pardubice – květen 2012 Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Plzeň, Jindřichův Hradec, Brno, Zlín, Olomouc, Hradec Králové, Liberec, Mladá Boleslav – březen

Transformace Transformace služeb pro lidi s postižením ovlivňuje život v obcích a dotýká se jich v rovině administrativně organizační: zajištění veřejného opatrovnictví financování sociálních služeb komunitní plánování - nástroj pro financování

Transformace přináší obcím z dlouhodobého hlediska změny, které transformace znamená v oblasti mezilidských vztahů a soužití v jednotlivých obcích přispívá ke zlepšení kvality života a k odbourávání předsudků rozvoj a zajištění dostupnosti komunitních služeb v obci

Transformace Transformace napravuje historickou chybu, která se stala v přístupu k lidem s postižením. Díky spolupráci všech, kdo se na ní podílejí, se daří vracet věci do stavu, v jakém mají být – kdy lidé s postižením žijí v běžném prostředí, způsobem života, který je běžný pro jejich vrstevníky

Děkuji Vám za pozornost. Ing. Daniela Lusková Národní centrum podpory transformace sociálních služeb 3P Consulting, s. r. o. Římská 12, Praha 2 Součást individuálního projektu MPSV Podpora transformace sociálních služeb.