22.9.2016 Pohled nezávislého obchodníka s elektřinou a plynem na fungování energetických trhů v ČR a EU Jaromír Fajman United Energy Trading, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Pohled nezávislého obchodníka s elektřinou a plynem na vývoj energetických trhů v ČR a EU Ing. Jaromír Fajman ředitel obchodování s plynem Fungování energetických.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Pohled nezávislého obchodníka s elektřinou a plynem na fungování energetických trhů v ČR a EU Jaromír Fajman United Energy Trading, a.s.

www.uet.cz2 Agenda  Představení UET, a.s.  Změny v legislativním prostředí 2010 a dále  Směřování a fungování energetických trhů v EU a ČR  Příklad trhu s plynem  Co dál?

www.uet.cz3 Představení UET, a.s.  Významný dodavatel elektřiny, zemního plynu v České a Slovenské republice  UET je součástí Energetického a průmyslového holdingu :  2. největší producent elektrické energie v ČR (5,4 TWh, 1200 MWe) – elektrárna Opatovice, Energotrans, United Energy, Plzeňská energetika  Největší producent tepla v ČR (Pražská teplárenská, United Energy)  7. největší společnost v ČR (bez zahrnutí finančních institucí)  Holding je přítomen v celém hodnotovém řetězci (od těžby přes výrobu po dodávku, distribuci)  Konsolidovaný provozní zisk EBITDA Energetického a průmyslového holdingu přesahuje dosahuje 9 mld. Kč, 6000 zaměstnanců  Nově se holding zaměřuje i na uhlí - díky úspěšné akvizici dolu MIBRAG v Německu, KWK Silesia v Polsku  Investice do OZE pouze omezeně – cca 4 MW FVE  Plánované investice do výroby e.e. – Plzeňská energetika, United Energy, Chemko Strážske  Plánované nové akvizice za 1 mld. EUR  Vzhledem k výše uvedeným dlouhodobým investicím je klíčová stabilita podnikatelského a regulačního prostředí

www.uet.cz4 UET jako dodavatel elektřiny  Elektřina ČR  cca GWh  více než 250 firemních zákazníků z VN a VVN  více než odběrných míst na úrovni VVN, VN a NN  2,5 % trhu (segment VO)  Dodávky elektřiny domácnostem

www.uet.cz5 UET jako dodavatel plynu  Jeden z největších nezávislých dovozců plynu do ČR  Významný hráč velkoobchodního trhu  Odlišný princip funkce oproti tradičním velkým dodavatelům  V současnosti má UET plyn na všech třech vstupních bodech do ČR  Diverzifikace dodávek - nejlepší nástroj k zajištění bezpečných dodávek pro zákazníky  Dodávky konečným zákazníkům přes 1,6 TWh, na velkoobchodním trhu 4- 5 TWh

www.uet.cz6 Dva základní směry vytváření (legislativního) prostředí  Nejasné směřování evropské a české legislativy  Srovnání dvou základních přístupů  Je jednoduché podporovat tradicionalistický přístup = podpora dominantních subjektů, vytváření atmosféry strachu (nebudou dodávky, volatilita světových cen atd.)  Bez modernistického přístupu je omezená udržitelnost průmyslu – ten musí být navázaný na světové ceny, protože ty platí i konkurence

www.uet.cz7 Změny v tržním prostředí 2010 a dále  Protržní změny na počátku roku 2010 zejména u trhu s plynem  Rok 2010 lze nazvat rokem FVE  Existuje celá řada důležitějších a dlouhodobějších témat v energetice než jsou FVE – neřešena, pouze „boj“ o ceny elektřiny od  Solární elektrárny  Je nezpochybnitelné, že problém vznikl selháním regulace výše podpory na výrobu v FVE  Opravdu se nedalo předpokládat snížení ceny výstavby FVE (vždyť to byl hlavní cíl podpor)?  Odpovědnost je nejen na ERÚ, ale i na MŽP, MPO, zákonodárců – nikdo však nepřizná chybu  Investoři do FVE nejsou „zloději“, pouze logicky se chovající investoři  Příspěvek k zaměstnanosti  Výnosy z FVE versus výnosy z regulovaných činností

www.uet.cz8 Řešení solárního problému  Navržené řešení je však zcela nekoncepční a ohrožuje jakoukoliv právní jistotu podnikání v ČR!  Urychlené zavedení bez projednání  Směřování pouze na FVE  Retroaktivní opatření  Snížení podpory zavedením 26 % srážkové daně (krachy projektů, arbitráže, banky)  Zvýšení poplatků za vynětí půdy ze ZPF (? průmyslové zóny?)  Zavedení darovací daně na povolenky , zrušení bezplatných povolenek po 2013  Nesouvisí s FVE, snižuje objem investic do energetiky  Při výběru typu zařízení (investice) se pracovalo s touto podporou investic do efektivity (?financování ?)  Darovací daň je procento z fixní částky – 385 Kč/povolenku  Stojí 11,7 mld. Kč/rok za tato rizika? Nezaplatíme nakonec více?  Proč je takový zájem o změnu ceny elektřiny, když funguje konkurence?  Proč nebyla zvolena jiná řešení (Německo)?

www.uet.cz9 Kam směřuje tržní prostředí z pohledu zákazníků?  Tržní prostředí v ČR v zákaznickém segmentu je vysoce konkurenční – úspěch liberalizace zejména v plynu (odhad úspor mld. Kč/rok!!!)  Snahy o omezování trhu jsou válcovány dostatečnou konkurencí nezávislých obchodníků  Dramatická změna stanovování ceny plynu  Ve vývoji a v konkurenci u zákazníků překonal plyn elektřinu  Vytváření legislativního prostředí je pozadu za rychlými změnami  Je nutné odstranit poslední prvky pokřivující trh (staré tranzitní smlouvy, rozdílný přístup pro tranzitéry a ostatní hráče)  S některými problematickými částmi si trh poradil sám (nedostatek přístupu k zásobníkům v ČR již není aktuální)  Nestíhá reagovat ERÚ ani MPO – přílišné ohledy na původní obchodníky a provozovatele soustav = nedochází k vytváření jednoduchého tržního prostředí  Nejasné zavedení 3. balíčku a možné přínosy nejsou téměř projednávány s obchodníky  EU si neumí vynutit vznik konkurence na jiných trzích přetrvávají nesmyslné překážky chránící jednotlivé trhy  Nutnost skladovat plyn na území SR v případě dodávky zákazníkům – přitom již existuje dostatečné přepravní kapacita z obou směrů (jak z Ruska, tak z ČR a Rakouska) – Skrytá podpora dominantního obchodníka  PGNiG (Polsko) uzavřelo nový kontrakt na dodávku plynu od Gazpromu na 10 let - mimo současnou tržní realitu

www.uet.cz10 Regulace v ČR a její vliv na konečné ceny  Podíl regulovaných složek ceny se zvyšuje  Termín zveřejnění cen je pouze 30 dní před změnou ceny – není možno adekvátně reagovat, nepředvídatelné změny ve struktuře cen, zpoplatnění odchylek  Stanovení regulovaných cen podléhá velmi malé kontrole mimo cenový orgán  Nejsou regulované činnosti výnosnější byznys než FVE (a státem garantovaný) ?  Funguje regulační období na 5 let (již třetí s obdobnými principy) – špatně zafixované principy jsou v podstatě neměnné  V rámci regulace v ČR je velká část regulovaných poplatků jednotná pro všechny zákazníky v Kč/MWh – zatěžuje relativně více průmysl a velké spotřebitele. (týká se plateb na OZE, poplatků za OTE, kogeneraci apod.) - nebyla zvážena možnost přesunout do výnosů distribuce a do distribučních modelů

www.uet.cz11 Příklad trhu s plynem – ČR a EU  Pokles ceny pro zákazníky lze považovat za úspěšnou liberalizaci (25-35%), jsou však státy v EU, kde tyto nižší ceny nejsou  Hlavním zdrojem poklesu ceny plynu je jeho přebytek ve světě a „shale gas“, který může zcela změnit podobu energetiky ve světě  Noví dodavatelé plynu přinášení tyto úspory zákazníkům  Problém však mají stávající hráči:  Dlouhodobé kontrakty na 10, 20, 30 let cenou vázané na cenu ropy, nyní o % dražší než tržní ceny  Problém připomíná FVE – rovněž se dalo předpokládat, že plynu je více než ropy  Ztráty tržních podílů  Častá kritika nízkých marží a cen od nezávislých hráčů, bezpečnost dodávek  Nejsou však větším nebezpečím z dnešního pohledu nevýhodné dlouhodobé kontrakty, neohrožují stabilitu firem vlastnících přepravní a distribuční aktiva?

www.uet.cz12 Příklad trhu s plynem – ČR a EU (2)  Přesto však na velkoobchodním trhu s plynem vidíme problémy  Proč jsou ceny ropy globální a ceny plynu nejsou  O kolik více a jak dlouho bude Evropa platit vyšší ceny  Co odráží ceny plynu v USA  Jaký to má význam na palivový mix  Může být špatná energetická koncepce brzdou rozvoje ČR(Evropy)?  Existuje v EU opravdu tržní prostředí i na úrovni mezinárodního trhu?  Kolik je významných cenotvorných hráčů na trhu s elektřinou a plynem v EU?  Kolik jsou za kterou komoditu zákazníci ochotní platit (proč odchází průmysl?)

www.uet.cz13 Náklady na dopravu zvyšují ceny  Velké státy si prosadí výjimky z přístupu třetích stran (Nord Stream)  Z pohledu nezávislého obchodníka jsou tyto infrastrukturní projekty zbytečné a zdraží dodávku plynu do Evropy  Velcí hráči díky výjimce mohou zablokovat dosud funkční lokální trhy – pokud díky výjimce omezí kapacitu i na existujících bodech (může hrozit i ČR)  Zbytečná podpora infrastrukturních projektů i ze strany EU  Projekt Nabucco nepřinese z pohledu zvýšení konkurence nic významného, pouze zvýší utopené náklady v infrastruktuře,které bude muset zákazník zaplatit  Vysoká cena za regulované služby (nebo služby přirozených monopolů) v Evropě (cena za distribuci, cena za přepravu) – vede k dodatečným nákladům na energie pro průmysl  Nedokonale unbundlované společnosti může podporovat svého „spřízněného“ obchodníka vytvářením tržních bariér  Změny a výjimky vytváří dojem, že několik málo velkých společností si vytváří evropské tržní prostředí pro sebe, ovlivňuje evropské předpisy a z původně protržních konceptů se stává další nástroj pro omezení konkurence na několik velkých evropských společností (oligopolní trh)  Jedinou správnou cenou je podporovat vznik nezávislých LNG terminálů s dostatečným intraevropským propojením (sever/jih) bez výjimek z přístupu třetích stran

www.uet.cz14 Kde lze hledat řešení pro konkurenci na trzích s elektřinou a plynem  Podpora vzniku nezávislých LNG terminálů s dostatečným intraevropským propojením (sever/jih) bez výjimek z přístupu třetích stran  Není nutné podporovat projekty typu NordStream nebo Nabucco  Nutno omezit vliv několika dominantních hráčů v přístupu k LNG terminálům a okolní infrastruktuře  Podpořit projekty, které omezí vznik lokálních trhů (Itálie, Polsko apod.)  Maximální tlak na snížení regulovaných cen za přepravu a distribuci  Je současný unbundling dostatečný?  Jaká je výnosnost přepravy a distribuce ve srovnání s jiným bezrizikovým podnikáním?  Okamžité zpřístupnění nevyužívaných kapacit na denní/týdenní bázi za minimální poplatky (náklady provozovatelů jsou již uhrazeny) jak u LNG terminálů, tak přepravních/přenosových kapacit  Týdenní/denní nominace dominantních hráčů – v případě nevyužívání možno nabídnout v aukci ostatním, minimální cena 0  Jasné principy napříč celou EU

www.uet.cz15 Co je nutné zlepšit  Stanovit povinnou míru liberalizace pro členské státy, kdo nesplní, bude trestán tím, že pokud existuje dominantní subjekt na domácím trhu, bude mu znemožněno aktivně působit na jiných trzích  Vyšší míru kontroly (a zejména rychlost) dodržování soutěžního práva na jednotlivých trzích – tvrdé sankce za zneužívání dominantního postavení a spojení s provozovateli  Co nejrychlejší provedení vlastnického unbundlingu jak na úrovni přenosu a přepravy, tak na úrovni velkých distributorů  Maximální míra virtualizace oblastí jak v elektřině, tak v plynárenství bez omezení na hranice jednotlivých států  Omezení role velkých států na rozhodování o evropské legislativě  Minimum výjimek z přístupu třetích stran  Stabilitu legislativního prostředí

Děkuji Vám za pozornost Jaromír Fajman