Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, předměty běžného užívání Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Dokumentace k zajištění BOZP
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Veřejné zdraví a chemické látky a přípravky v pracovním prostředí Legislativa – aktuální stav a výhled MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Závadné látky – prioritní
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Porovnání české a slovenské legislativy z pohledu chemických látek
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
HACCP.
Informace o aktuální a připravované legislativě týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek a chemických přípravků Ing.
ZÁKON č. 356/2003 Sb. AKTUÁLNÍ STAV
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Návrh nařízení EP a Rady (ES) o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice č. 67/548/EHS a nařízení ES č. 1907/2006 Návrh nařízení.
Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích Ústí nad Labem 3/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Specifické zákony chemických látek a přípravků Ústí nad Labem 10/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Nebezpečné chemické látky a přípravky
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Přehled hlavních právních s chemickými látkami a směsmi
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, předměty běžného užívání Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta

Základní ustanovení Působnost zákona - zapracovává příslušné předpisy ES - práva a povinnosti osob v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví - působnost a pravomoc orgánů veřejného zdraví - další úkoly orgánů veřejného zdraví Základní pojmy - veřejné zdraví: zdravotní stav obyvatelstva a je určován souhrnem přírodních, životních, pracovních podmínek a způsobem života - ochrana a podpora zdraví: opatření k vytváření zdravých podmínek - uvedení na trh: i výrobky vyrobené pro vlastní potřebu

Péče o životní a pracovní podmínky Vymezuje požadavky na výrobky přicházející do přímého styku s vodou, chemické přípravky, úprava vody Vymezuje hygienické požadavky na předměty běžného užívání - PBU Nakládání s nebezpečnými CHLP Přesun zodpovědnosti na výrobce/dovozce

Hygienické požadavky na vodu Jakost pitné vody na základě hygienických limitů (i na balenou vodu, ne na minerální vody), výjimky z limitů a jejich povolení, jakost teplé vody Povinnosti při kontrole pitné vody (akreditace, autorizace, SLP) Vyhláška č. 252/2004 Sb. pro pitnou a teplou vodu (směrnice Rady 98/83/ES) – hygienické požadavky, četnost a rozsah kontrol (Příloha č. 1 Mikrobiologické, biologické, fyzikální, chemické, a organoleptické ukazatele pitné vody a jejich hygienické limity) Radiologické ukazatele vyhláška č. 307/2002 Sb., resp. 499/2005 Sb.) Normy ČSN EN ISO ( Jakost vod, odběr vzorků, návod pro konzervaci a manipulaci se vzorky)

Limity pro pitnou vodu podle vyhlášky č. 252/2004 Sb. (293/2006 Sb.) Fyzikální, chemické a organoleptické ukazatele - NH+0,5 mg/lMezní objem. aktivita - As10 μg/l300 Bq/l - benzen 1 μg/l - TOC5 mg/lpH 6,5 – 9,5 - NO3-50 mg/l - NO2-0,5 mg/l - CHSK3 mg/l - Pb10 μg/l (25 do r 2013) - O350 μg/l - Hg1 μg/l - Fe0,2 mg/l

Požadavky na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody Vyhláška 409/2005 Sb. (zrušena 37/2001Sb.) - složení a značení výrobků a CHLP - způsob ověřování - výrobky vyrobeny v souladu se SVP - označení „ pro trvalý/krátkodobý styk s pitnou vodou“ - povrchová úprava výrobků (Sn, Cr, plasty) - výrobky z kovových materiálů (nerez ocele, Cu, mosaz) - plasty jen podle vyhl. č. 38/2001 Sb.

Vyhláška č. 409/2005 Sb. – CHLP určené k úpravě vody Příloha č. 1 - výluhové zkoušky Příloha č. 2 – požadavky na čistotu CHLP - Koagulanty na bázi Al, Fe - CHLP na úpravu pH - CHLP k úpravě vody (HCl: Hg 0,5 mg/kg HCl, H2SO4/NaOH: Hg-0,1 mg/kg, - Aktivní uhlí - Dezinfekční a oxidační prostředky (Cl2: Hg-0,1 mg/kg, Br–450 mg/kg, NaOCl: Hg-3,5 mg/kg akt. Cl2, dále As, Cd, Cr, Ni, Pb, Sb, Se, bromičnany) - Inhibitory koroze Příloha č. 4 Způsob ověřování dezinfekčních účinků

Hygienické požadavky na předměty běžného užívání – PBU/1 PBU - materiály a předměty určené pro styk s potravinami -hračky - kosmetické přípravky - výrobky pro děti do 3 let Povinnosti výrobce/dovozce - nezpůsobit poškození zdraví a ovlivnění potravin - vyhovovat stanoveným hygienickým požadavkům na složení - bezpečně baleny - vybaveny písemným prohlášením (návod k použití, k obsluze apod.)

Hygienické požadavky na předměty běžného užívání – PBU/2 Povinnosti dovozce (povinnosti zkoušek) Povinnosti distributora (značení, balení) Povinnosti výrobce/dovozce před uvedením kosmetických přípravků na trh (oznámení identifikačních údajů, údaje k dispozici veřejnosti, neuvedení ingredience, SVP, odborná způsobilost, hodnocení bezpečnosti/specifické zhodnocení bezpečnosti) Povolení látek v kosmetických přípravcích neuvedených v prováděcím předpisu Povinnosti výrobce/dovozce u hraček (sledování migrace látek)

Požadavky na materiály a předměty určené pro styk s potravinami/1 Vyhláška č. 38/2001 Sb. (551/2006 Sb.) o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami, směrnice 2002/72/ES týkající se plastů pro styk s potravinami (2008/39/ES) Nařízení EP a Rady (ES) 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami: - nesmí ohrožovat zdraví lidí, složení potravin a zhoršit organoleptické vlastnosti potravin Požadavky na výrobky z jednotlivých materiálů - výroba v souladu se správnou výrobní praxi (Nařízení 2023/2006/ES) - písemné prohlášení, že jsou v souladu s Nařízením č. 1935/2004 Sb. - splňovat hygienické limity

Požadavky na materiály a předměty určené pro styk s potravinami/2 Požadavky na výrobky z plastů (vyhláška č. 38/2001Sb., směrnice 2002/72/ES, resp. 2005/79/ ES) - pouze z monomerů, výchozích látek a přísad uvedených v příloze vyhlášky, limit celkové migrace 10 mg/dcm2 - Seznam povolených monomerů a jiných výchozích látek (REF, CAS, Název, Omezení – SML v mg/kg) - simulanty potravin (voda, kyselina octová, ethanol, olivový olej) - stanovení VCM v PVC (při 60 0C, max. 0,003 mg/kg potraviny)

Nařízení EP a Rady č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami Základní předpis pro ochranu zdraví a spotřebitele Obecné požadavky (neohrozit zdraví, zamezit změně složení a organoleptických vlastností, inteligentní a aktivní materiály) Seznam skupin materiálů na které se mohou vztahovat zvláštní opatření (plasty, silikony, pryskyřice, laky) – složení, čistota, podmínky používání, migrační limity Konzultace s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin Systém povolování nových látek

Hygienické požadavky na hračky Vyhláška č. 84/2001 Sb. (521/2005 Sb.) – obecné požadavky na hračky a výrobky pro děti do 3 let - hračky pro vkládání do úst - hračky které mohou přicházet do styku s potravinami - hračky pro děti do 3 let schopné vkládat do úst - hračky pro děti do 3 let Výrobky z měkčeného plastu max. 0,1 % esterů KF Písemné prohlášení o plnění hygienických požadavků Přílohy k vyhlášce (hygienické limity vyluhovacích zkoušek, požadavky na čistotu)

Vyhláška č. 84/2001 Sb. o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do věku 3 let Nesmí obsahovat patogenní mikroorganismy, jen charakteristický pach materiálu, nedráždit kůži a sliznici, ne Ni K barvení a potisku ne látky CMR Příloha č. 1 – Zkoušky odolnosti vůči potu/slinám Příloha č. 2 – Seznam rizikových aromatických aminů, vznikající rozkladem azobarviv Příloha č. 3 Seznam zakázaných barviv Yellow 1-3 Příloha č. 6 – Seznam esterů KF Příloha č. 7 – Hygienické limity vyluhovacích zkoušek, migrace kovů

Problematika zákazu ftalátů v hračkách Rozhodnutí Komise 1999/815/ES – dočasné opatření k zákazu DINP, DEHP, DNOP, DIDP, BBP, DBP pro hračky do 3 let (do úst) vyrobené z měkčeného PVC – postupné prodlužování platnosti Směrnice 2005/84/ES – konečné znění Nařízení Rady 793/93/EHS (zrušeno k ) rozlišilo nebezpečnost pro děti DEHP, DBP, BBP – TOR kategorie 2 od nad 0,1 % ne v hračkách DINP, DIDP, DNOP nad 0,1 % ne v hračkách vkládaných do úst Do přehodnocení, alternativní plastifikátory (ATBC) Zákaz použití organocíničitých stabilizátorů

NV č. 171/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na hračky Požadavky zákona č. 22/1997 Sb. Používání do 14 let dítěte Základní požadavky dané harmonizovanými technickými normami – posouzení shody autorizovanou osobou (přezkoušení typu, vydání certifikátu) Příloha č. 1 – Výrobky, které nejsou považovány za hračky (ozdoby, bižutérie šidítka apod.) Příloha č. 2. Základní a zvláštní požadavky na hračky (chemické vlastnosti – biologická dostupnost) Příloha č. 3 Upozornění na nebezpečí a návody k používání

Hygienické požadavky na kosmetické přípravky Směrnice 76/768/ES (2008/14/ES, 2008/42, 2008/88, 2008/123), vyhláška č. 26/2001 Sb., směrnice 80/1336/EHS (analytika), rozhodnutí 96/335/ES (nomenklatura přísad) Velký rozsah kosmetických přípravků Značení kosmetických přípravků (firma, množství, datum minimální trvanlivosti, účel, přítomnost ingrediencí) Archivace údajů výrobků a surovin, doklady o SVP, zhodnocení nebezpečnosti, zodpovědná osoba, důkazy o účincích) Žádost o povolení jiných látek Požadavky na vzdělání odpovědné osoby

Vyhláška č. 26/2001 Sb. (99/2009 Sb.) o hygienických požadavcích na kosmetické přípravky Příloha č. 1 – Výčet kosmetických přípravků Příloha č. 2 – Seznam látek, které nesmí být součástí složení KP Přílohy č. 3 - Seznam látek povolených s omezením, povolených dočasně, přípustné koncentrace, podmínky použití Příloha č. 4 - Seznam povolených barviv a jejich koncentrace Příloha č. 5 – Látky vyloučené z působnosti vyhlášky Příloha č. 6 – Seznam konzervačních přísad Příloha č. 7 Seznam UV filtrů

Nakládání s nebezpečnými CHLP Nakládání - výroba, dovoz, vývoz, prodej, používání, skladování, balení, označování a vnitropodniková přeprava Základní povinnost při nakládání - každý je povinen chránit zdraví lidí a ŽP, řídit se výstražnými symboly nebezpečnosti, R a S-větami

Omezení při nakládání s CHLP T+ se nesmí prodávat, darovat, poskytovat, nejsou-li osoby oprávněny k nakládání s nimi (jen OOZ) T a C se nesmí prodávat, darovat, poskytovat mladším 18 let a zbaveným právním úkonům T+, T, C neprodávat v automatech a do přinesených nádob T a C jen v rámci přípravy na povolání pro osoby 15 – 18 let a pod dohledem OOZ T+ nutno skladovat jen v uzamykatelných prostorách, zabezpečené proti vloupání a vstupu nepovolaných a musí být vyloučena záměna a vzájemné škodlivé působení T+ se musí vést evidence

Povinnosti při nakládání s nebezpečnými CHLP Nakládání s T+ musí být zabezpečeno OOZ nebo osoba touto OOZ prokazatelně zaškolenou (1 x ročně, archivace 3 roky) T+, T, C karcinogenní (R45, 49), mutagenní (R46) a TOR (R60, 61): musí být osoby prokazatelně seznámeny s jejich nebezpečnými vlastnostmi, zásadami ochrany zdraví a ŽP a zásadami předlékařské pomoci T+, T, C karcinogen. (R45, 49), mutagen. (R46) a TOR (R60, 61): vydat pro pracoviště písemná pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně ŽP, musí být volně dostupná (klasifikaci, pokyny pro bezpečnost, ochranu zdraví a ŽP, první pomoc a musí být projednána s orgány ochrany veřejného zdraví

Údaje uváděné v BL (příklad) 15.3Právní předpisy: Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích Vyhláška č. 232/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně zákona, týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek a chemických přípravků Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů – s ohledem na klasifikaci „Přípravku“ musí být podle tohoto zákona osoby, nakládající s tímto výrobkem, prokazatelně seznámeny s jeho nebezpečnými vlastnostmi, zásadami ochrany zdraví a životního prostředí před jejich škodlivými účinky a se zásadami první předlékařské pomoci a pro příslušné pracoviště musí být vydána písemná pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci (§44a, odst 9 a 10). Nařízení vlády č. 178/2001 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci, ve znění pozdějších předpisů

Odborná způsobilost - OOZ Absolventi VŠ - lékařství, farmacie, veterinární, chemie - učitelské obory se zaměřením chemie - speciální příprava, obor toxikologie - rostlinolékařský obor Ostatní - zkouška odborné způsobilosti (vyhláška č. 428/2004 Sb., o získání odborné způsobilosti k nakládání s T+) - autorizované osoby pro CHLP

NV č. 178/2001 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci (NV 361/2007 Sb. od ) Stanoví rizikové faktory pracovních podmínek Hygienické limity, hygienické požadavky na pracovní prostředí Opatření k ochraně zdravotních rizik Ochrana před chemickými karcinogeny, mutageny, TOR Příloha č. 2 Přípustné expoziční limity (PEL) a nejvyšší přípustné koncentrace (NPK-P) v mg/m3 LátkaCASPEL NPK-P NH Aceton AsH ,10,2 Benzen C2H5OH HF ,52,5

Směrnice Komise 2000/39/ES o stanovení prvního seznamu směrných limitních hodnot expozice na pracovišti Provedení směrnice Rady 98/24/ES o bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců před riziky spojenými s chemickými činiteli používaný i při práci Limitní expoziční hodnoty na pracovišti v mg/m3 LátkaCAS8hodin Krátkodobá doba NH Aceton HF ,52,5