DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
TUKY (LIPIDY).
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.07
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: Praktická škola dvouletá
SEMINÁRNÍ PRÁCE DO KARDIOLOGIE LIPIDY A VÝŽIVA
Také si myslíte, že to děláte správně?
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Strava při zánětu jater
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Studené pokrmy.
Ivana Francová, SOU LIběchov
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TUKY (LIPIDY).
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
DUM - Digitální Učební Materiál
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Název projektu: Moderní škola
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DUM - Digitální Učební Materiál
Název projektu: Moderní škola
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
DUM - Digitální Učební Materiál
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_55 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ

DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Redukční dieta, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:

Dieta č.8 - REDUKČNÍ dieta, jejímž cílem je snížení tělesné hmotnosti úbytek hmotnosti by se měl pohybovat okolo 2 až 4 kilogramů za měsíc velkou pozornost je třeba věnovat výběru potravin - s nízkou energetickou hodnotou nebo s vysokým objemem, jako je zelenina a luštěniny důležité je dodržování pitného režimu a pravidelného cvičení důležité je jíst pravidelně a nedojídat se mezi jídly, např. u televize je určena pro nemocné s nadměrnou tělesnou hmotností, u nichž je žádoucí hubnutí

vhodná úprava jídla: vaření, dušení, pečení a grilování nevhodná úprava jídla smažení, fritování, zahušťování vhodné potraviny: maso libové druhy – drůbež, ryby, libové hovězí, vepřové a telecí uzeniny - co nejméně pro velký obsah tuků mléčné výrobky: s co nejmenším obsahem tuků mléko nízkotučné a polotučné, podmáslí, netučné jogurty do 2 % tuku, netučný tvaroh, sýry tavené s nízkým obsahem tuku

tuky: jen rostlinného původu kvalitní oleje – slunečnicový, olivový, sójový rostlinná másla – Rama, Perla, Flora ovoce a zelenina: má být každodenní součástí stravy alespoň 2× denně zeleninové saláty nevhodné potraviny: masa tučná masa (tučné hovězí a vepřové, husa, kachna), vnitřnosti (játra, ledvinky, mozeček) uzeniny – tučné salámy, špekáčky, slanina, paštiky, zabíjačkové pochutiny mléčné výrobky šlehačka, zakysaná smetana, tučné sýry, smetanové jogurty

vejce majonézy, smažená vejce, více než 2 kusy vajec za týden tuky máslo a sádlo – obsahují mnoho cholesterolu ovoce sušené ovoce, rozinky, všechno ovoce snědené nad rámec diety relativně nevhodné – banány, hroznové víno, broskve

polévky co nejméně nebo vůbec příliš husté a tučné polévky, polévky zahuštěné jíškou příkrmy knedlíky houskové, bramborové, smažené brambory nejhorší je zařazování hranolků, kroket do diety nápoje slazené nápoje cukrem nebo medem, sladké limonády, sirupy, džusy, alkoholické nápoje

Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na 3) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] 4) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] 5) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] 6) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] 7) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN