DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_55 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ
DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Redukční dieta, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:
Dieta č.8 - REDUKČNÍ dieta, jejímž cílem je snížení tělesné hmotnosti úbytek hmotnosti by se měl pohybovat okolo 2 až 4 kilogramů za měsíc velkou pozornost je třeba věnovat výběru potravin - s nízkou energetickou hodnotou nebo s vysokým objemem, jako je zelenina a luštěniny důležité je dodržování pitného režimu a pravidelného cvičení důležité je jíst pravidelně a nedojídat se mezi jídly, např. u televize je určena pro nemocné s nadměrnou tělesnou hmotností, u nichž je žádoucí hubnutí
vhodná úprava jídla: vaření, dušení, pečení a grilování nevhodná úprava jídla smažení, fritování, zahušťování vhodné potraviny: maso libové druhy – drůbež, ryby, libové hovězí, vepřové a telecí uzeniny - co nejméně pro velký obsah tuků mléčné výrobky: s co nejmenším obsahem tuků mléko nízkotučné a polotučné, podmáslí, netučné jogurty do 2 % tuku, netučný tvaroh, sýry tavené s nízkým obsahem tuku
tuky: jen rostlinného původu kvalitní oleje – slunečnicový, olivový, sójový rostlinná másla – Rama, Perla, Flora ovoce a zelenina: má být každodenní součástí stravy alespoň 2× denně zeleninové saláty nevhodné potraviny: masa tučná masa (tučné hovězí a vepřové, husa, kachna), vnitřnosti (játra, ledvinky, mozeček) uzeniny – tučné salámy, špekáčky, slanina, paštiky, zabíjačkové pochutiny mléčné výrobky šlehačka, zakysaná smetana, tučné sýry, smetanové jogurty
vejce majonézy, smažená vejce, více než 2 kusy vajec za týden tuky máslo a sádlo – obsahují mnoho cholesterolu ovoce sušené ovoce, rozinky, všechno ovoce snědené nad rámec diety relativně nevhodné – banány, hroznové víno, broskve
polévky co nejméně nebo vůbec příliš husté a tučné polévky, polévky zahuštěné jíškou příkrmy knedlíky houskové, bramborové, smažené brambory nejhorší je zařazování hranolků, kroket do diety nápoje slazené nápoje cukrem nebo medem, sladké limonády, sirupy, džusy, alkoholické nápoje
Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na 3) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] 4) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] 5) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] 6) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] 7) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ] Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN