Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Civilizační choroby a výživa
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu
Také si myslíte, že to děláte správně?
Bc.Marieta Baliková Vrchní nutriční terapeutka FN v Motole
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Potraviny rostlinného původu
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Houba Lion's Mane.
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Úloha výživy v nemocnici Dietní systém
VÝZNAM DIETNÍHO STRAVOVÁNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Nutriční strategie v prevenci DM
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Diferencované stravování
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Výživa.
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slide 1 Modul č.13 Potraviny a zdraví Přehled základních diet

Slide 2…atd Základní dietní systém rozlišuje následující druhy diet:  Dieta č. 0 (tekutá)  Dieta č. 1 (kašovitá)  Dieta č. 2 (šetřící)  Dieta č. 3 (racionální)  Dieta č. 4 (s omezením tuků)  Dieta č. 5 (bezezbytková, s omezením zbytků)

Slide 2…atd  Dieta č. 6 (nízkobílkovinová, s omezením bílkovin)  Dieta č. 7 (nízkocholesterolová)  Dieta č. 8 (redukční)  Dieta č. 9 (diabetická)  Dieta č. 10 (neslaná)  Dieta č. 11 (výživná)  Dieta č. 12 (batolecí)  Dieta č. 13 (strava větších dětí)  Dieta č. 14 (výběrová)

Slide 2…atd Dieta č. 0 (tekutá)  většinou se předepisuje na kratší čas, ojediněle se ale podává i delší dobu.  nejčastěji se podává v prvních dnech po operaci ústní dutiny, odstranění krčních mandlí, nemoci hltanu (ztížené polykání)  podává se sondou (ústní, nosní)  připravuje se krupicová kaše, omáčky, masové vývary, glukopur

Slide 2…atd Dieta č. 1 (kašovitá)  podává se při vředech žaludku a dvanáctníku, při poleptání jícnu, karcinomu jícnu.  základem diety je nenadýmavá strava, která je vždy uvedena do formy kašovité

Slide 2…atd Dieta č. 2 (šetřící)  podává se při chronické gastritidě, žaludečních a dvanáctníkových vředech, při chorobách jater, zánětu tlustého střeva atd.  strava by měla být měkká, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek, lehce stravitelná.  nevhodné potraviny: tučná masa, vnitřnosti, uzeniny, smažené potraviny, luštěniny, česnek, zelí, kapusta, čerstvé pečivo, alkohol, ostré koření

Slide 2…atd Dieta č. 3 (racionální)  podává se pacientům, u kterých není potřeba žádné dietní omezení (není léčen trávicí trakt nebo metabolická funkce organismu)  úprava pokrmů odpovídá správné výživě, u ležících pacientů se snižuje energetická hodnota stravy

Slide 2…atd Dieta č. 4 (s omezením tuků)  podává se pacientům, u kterých odeznívá akutní onemocnění slinivky břišní, onemocnění jater, žlučníku a po rekonvalescenci žloutenky.  dieta je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku  nevhodné potraviny: tučná masa, uzeniny, šlehačka, čokoláda, kakao, alkohol, droždí

Slide 2…atd Dieta č. 5 (bezezbytková)  podává se pacientům při střevních vředech, při zánětu tlustého střeva, Crohnově chorobě.  dieta je plnohodnotná, nenadýmavá, velmi omezený výběr ovoce a zeleniny (kvůli vláknině) – vhodný pouze květák a špenát  nevhodné potraviny: syrová zeleniny a ovoce, celozrnné pečivo, houby, luštěniny, mléko

Slide 2…atd Dieta č. 6 (nízkobílkovinová, s omezením bílkovin)  podává se pacientům při onemocnění ledvin, pacientům s močovými kameny a pacientům při dně  snižuje se příjem bílkovin na polovinu, výživa je neslaná, vhodná jsou sladká jídla  nevhodné potraviny: potraviny, které obsahují puriny (hlavně maso a vnitřnosti), špenát, červená řepa, meruňky (obsahují kyselinu šťavelovou, která může tvořit kameny)

Slide 2…atd Dieta č. 7 (nízkocholesterolová)  podává se pacientům se zvýšenou hladinou lipoproteinů, při ateroskleróze, při angině pectoris, po infarktu myokardu a po mozkové cévní příhodě.  Klade důraz na pravidelný příjem potravy, zvyšuje množství vlákniny, nepoužívá smažení (olej dáváme až do hotových pokrmů)  Nevhodné potraviny: uzeniny, slanina, sádlo, vnitřnosti, vepřové a hovězí maso, majonézy, žlotky, cukrovinky a cukrářské výrobky, tučné mléčné výrobky  Dieta č. 8 (redukční)   podává se pacientům, kteří jsou obézní  vylučují se potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (cukr, med, čokoláda), omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (mouka, knedlíky, ovesné vločky, krupice), vylučují se volné tuky a tzv. skryté tuky.  nevhodné potraviny: tučná masa, uzeniny, šlehačka, čokoláda, kakao, alkohol, pivo, med, sladkosti, bílé pečivo.   Dieta č. 9 (diabetická)   podává se pacientům s onemocněním diabetes mellitus (cukrovka)  strava je plnohodnotná a pestrá, důležité je správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel (jídlo je rozloženo do pěti až šesti dávek denně, abychom zabezpečili rovnoměrný příjem sacharidů), dieta je určena k trvalému užívání, dávky potravin se odvažují  omezují se potraviny, které obsahují polysacharidy (škrob, mouka) a sacharidy (med, džem, čokoláda)  důležitá je tzv. druhá večeře u diabetiků   Dieta č. 10 (neslaná)¨   podává se pacientům při chorobách srdce a cév, všem pacientům, u kterých dochází k zadržování tekutin v těle (např. v těhotenství, při hypertenzi – vysoký krevní tlak).  v této dietě je zakázáno používat a zařazovat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (uzeniny, konzervy, šunka). Neslanou chuť zastíráme použitím vhodného koření.  Nevhodné potraviny: uzeniny, šunka, slané pečivo, kypřící prášky do pečiva, minerální vody, instantní polévky.   Dieta č. 11 (výživná)   podává se pacientům s oslabenou imunitou, po infekčních chorobách, po ozařování a všude tam, kde je potřeba zvýšit váhu pacienta.  strava se podává šestkrát za den, podáváme i druhou večeři, která se skládá jen z lehčího studeného jídla  hlavní zásadou je, že množství sacharidových pokrmů nijak nezvedáme, abychom předešli případnému nežádoucímu přejídání. Zvyšujeme dávku bílkovin, proto do jídelníčku zahrnujeme potraviny jako maso, mléko a mléčné  výrobky   Dieta č. 12 (batolecí)   podává se dětem do tří let věku  zařazujeme více sladkých pokrmů ve formě sladkých kaší, jogurtů, maso se podává namleté.  strava nesmí být ostrá a dráždivá   Dieta č. 13 (strava větších dětí)   podává se dětem do patnácti let věku.  strava musí být pestrá, chutná s dostatečným množstvím vápníku, z důvodu růstu a vývoje. Do stravy proto zařazujeme mléčné svačiny v podobě tvarohových krémů, mléčných pamlsků.  důležitý je také na dostatečný přísun ovoce a zeleniny   Dieta č. 14 (výběrová)   podává se pacientům v těžkých stavech, kdy pacient trpí nechutenstvím a netoleruje základní dietu  pacient si jídlo vybírá sám, dle toho, na co má chuť  předepisuje se také pacientům s potravinovou alergií, kde je výběr omezený a je potřeba individualizace jídelního lístku. 

Slide 2…atd Dieta č 8 (redukční)  podává se pacientům, kteří jsou obézní  vylučují se potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (cukr, med, čokoláda), omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (mouka, knedlíky, ovesné vločky, krupice), vylučují se volné tuky a tzv. skryté tuky.  nevhodné potraviny: tučná masa, uzeniny, šlehačka, čokoláda, kakao, alkohol, pivo, med, sladkosti, bílé pečivo.

Slide 2…atd Dieta č. 9 (diabetická)  podává se pacientům s onemocněním diabetes mellitus (cukrovka). Strava je plnohodnotná a pestrá, důležité je správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel (jídlo je rozloženo do pěti až šesti dávek denně, abychom zabezpečili rovnoměrný příjem sacharidů), dieta je určena k trvalému užívání, dávky potravin se odvažují  omezují se potraviny, které obsahují polysacharidy (škrob, mouka) a sacharidy (med, džem, čokoláda)

Slide 2…atd Dieta č. 10 (neslaná)  podává se pacientům při chorobách srdce a cév, všem pacientům, u kterých dochází k zadržování tekutin v těle.  v této dietě je zakázáno používat a zařazovat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (uzeniny, konzervy, šunka). Neslanou chuť zastíráme použitím vhodného koření. Nevhodné potraviny: uzeniny, šunka, slané pečivo, kypřící prášky do pečiva, minerální vody, instantní polévky. 

Slide 2…atd Dieta č. 11 (výživná)  podává se pacientům s oslabenou imunitou, po infekčních chorobách, po ozařování a všude tam, kde je potřeba zvýšit váhu pacienta.  strava se podává šestkrát za den, podáváme i druhou večeři, která se skládá jen z lehčího studeného jídla. Hlavní zásadou je, že množství sacharidových pokrmů nijak nezvedáme, abychom předešli případnému nežádoucímu přejídání. Zvyšujeme dávku bílkovin, proto do jídelníčku zahrnujeme potraviny jako maso, mléko a mléčné výrobky

Slide 2…atd Dieta č. 12 (batolecí)  podává se dětem do tří let věku  zařazujeme více sladkých pokrmů ve formě sladkých kaší, jogurtů, maso se podává namleté.  strava nesmí být ostrá a dráždivá

Slide 2…atd Dieta č. 13 (strava větších dětí)  podává se dětem do patnácti let věku.  strava musí být pestrá, chutná s dostatečným množstvím vápníku, z důvodu růstu a vývoje. Do stravy proto zařazujeme mléčné svačiny v podobě tvarohových krémů, mléčných pamlsků.  důležitý je také na dostatečný přísun ovoce a zeleniny

Slide 2…atd Dieta č. 14 (výběrová)  podává se pacientům v těžkých stavech, kdy pacient trpí nechutenstvím a netoleruje základní dietu  pacient si jídlo vybírá sám, dle toho, na co má chuť  předepisuje se také pacientům s potravinovou alergií, kde je výběr omezený a je potřeba individualizace jídelního lístku.