Státní podniky ING. DAVID SLAVATA, PH.D.. Zákon č. 77/1997 Sb.  Podnik je právnickou osobou  Podnik nemá vlastní majetek, má právo hospodařit s majetkem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odborný lesní hospodář Modul 8 - HÚL 4 Odborný lesní hospodář Hospodaření v lesích je vlastník lesa povinen zajišťovat v součinnosti s odborným lesním.
Advertisements

Státní organizace Organizace, jejichž zakladatelem je státní nebo obecní samospráva Dělení:  Státní podnik – slouží k podnikání  Rozpočtové a příspěvkové.
Ekonomika neziskových organizací
Představení PS Lesnictví a zemědělství
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
Obecně prospěšné společnosti Státní neziskové organizace.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Zrušení a zánik obchodní společnosti.
EKONOMIKA Státní podnik Ing. Hana Kročová
Organizace Státní správy
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
ZSV – Obchodní společnosti
Odkud stát získává peníze.  Přímé : platí daňový poplatník (občan odvádějící tuto daň) přímo státu, prostřednictvím finančního úřadu  Nepřímé : platí.
Vlastnická struktura českých stavebních firem
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
Státní organizace.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy, postup zakládání.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013.
STÁTNÍ PODNIK.
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Příležitosti k uplatňování odpovědného zadávání zakázek v lesnictví a zemědělství Jiří Šimon, Ministerstvo zemědělství.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY CENTRALIZOVANÉ ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Ing. Jiří KLÍCHA, Odbor správy majetku a akviziční politiky SSM MO   973.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
PRÁVNÍ VZTAHY, JEJICH ÚČASTNÍCI
Právní subjekty v podnikání
FUNDACE V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Veřejná obchodní společnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Další vnitrostátní předpisy
Nevládní neziskové organizace pro HEN
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Živnostenské podnikání
Akciová společnost Výuková prezentace.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ing. Martin DVOŘÁK,Ph.D Praha
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Státní podniky ING. DAVID SLAVATA, PH.D.

Zákon č. 77/1997 Sb.  Podnik je právnickou osobou  Podnik nemá vlastní majetek, má právo hospodařit s majetkem státu  Zakladatel podniku je stát, funkci zakladatele vykonává ministerstvo

Založení a vznik  Zakládací listina vydaná příslušným ministerstvem  Vzniká zápisem v obchodním rejstříku

Zrušení a zánik podniku  S likvidací  Bez likvidace  Slouční  Splynutí  Rozdělení

Orgány podniku  Ředitel  Dozorčí rada

Státní podniky v ČR  Strategické  Startegické služby  Strategické bohatství  Výzkuma vývoj  Zbytkové

Strategické  Hospodaří se strategickými službami a výrobky  Státní tiskárna cenin  Česká pošta  Správa Letiště Praha (do roku 2008 Letiště Praha s.p., do roku 2005 Česká správa letišť s.p., která v roce 1995 vznikla transformací stejnojmenné příspěvkové organizace)  Řízení letového provozu České republiky  ČPP Transgas  Palivový kombinát Ústí

Přírodní bohatství  Lesy ČR  Vojenské lesy a statky ČR  Povodí Labe  Povodí Moravy  Povodí Odry  Povodí Ohře  Povodí Vltavy  Státní léčebné lázně….  Diamo  Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Výzkum a vývoj  Elektrotechnický zkušební ústav  Výzkumný ústav STS a OZS  Centrum pro informace a mechanické testování obalů - CIMTO  Strojírenský zkušební ústav  Fyzikálně-technický zkušební ústav  Technický a zkušební ústav stavební Praha

Zbytkové  Určené k likvidaci  Určené k privatizaci