ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Lidé na prvním místě … Praha, 14. dubna 2011 E – neschopenka (HPN = Hlášení pracovní neschopnosti) Ing. Vladimír Fanta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITALIZACE DOKUMENTŮ NA PRAŽSKÉ SPRÁVĚ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Advertisements

OP Rybářství 2007 – 2013 Plná elektronizace příjmu Žádostí o dotace z OP Rybářství a koncept administrace v novém programovacím období Ing.
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
I. Dálkový přístup k postupům řešení životních situací Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Tisková konference 11. července 2006
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat?“
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Organizace sociální správy
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Portál veřejné správy, systémový nástroj v záměrech ČSSZ Ing. Vladimír Fanta vrchní ředitel úseku informačních a komunikačních technologií ČSSZ Hradec.
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Realizační tým ICZ duben 2005
Elektronický podpis v daňové správě
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
PŘIPOJOVÁNÍ AGENDOVÝCH INFORMAČNÍCH SYSTÉMU SZR – Renata Novotná Dobřany
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Elektronická podání - implementace služeb Ing. Robert Hernady Senior Systems.
Prezentace Hradec Králové Registr živnostenského podnikání.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Technické řešení PostSignum QCA
IS RŽP komunikace s okolím, komunikace centrální a lokální agendy
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
1 Výběr a přijímání zaměstnanců. 2 Výběr a přijímání zaměstnanců : Je realizováno na základě jednotné metodiky přijímacího pohovoru, jehož základem je.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Spojujeme software, technologie a služby Shrnutí roku 2009 OKinfo Kamil Štanda Vedoucí konzultant
ING. PAVEL BĚHOUNEK DAŇOVÝ PORADCE facebook O daníchO daních KONTROLNÍ HLÁŠENÍ - UKÁZKA.
Elektronické prodejní aukce Elektronizace veřejných zakázek Praha, Ing. Jakub Caska, Ph.D. Vojenské lesy a statky ČR, s.p.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Nemocenské pojištění - základní dokumentace Markéta Hornychová Čepelková Vedoucí oddělení nemocenského pojištění OSSZ Liberec Spojení:
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 3.2 ZVYŠOVÁNÍ EFEKTIVITY A TRANSPARENTNOSTI VEŘEJNÉ SPRÁVY PROSTŘEDNICTVÍM ROZVOJE VYUŽITÍ A KVALITY.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
C O N N E C T I N G B U S I N E S S & T E C H N O L O G Y Seminář č.20 - Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných LP Roman Slowioczek,
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Schválením žádosti projekt nekončí
Aplikace Monitorovací systém
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
OBSAH ZPŮSOBY KOMUNIKACE OBCH S PDS CO JE TO ESB ?
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Přihlášení uživatele do portálu
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Právo sociálního pojištění
JUDr. David Bauer ředitel odboru 28 – Regulace a metodika účetnictví
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
Petr Kuchař ředitel odboru Hlavního architekta eGovernmentu MV ČR
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Národního registru hospitalizací
Transkript prezentace:

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Lidé na prvním místě … Praha, 14. dubna 2011 E – neschopenka (HPN = Hlášení pracovní neschopnosti) Ing. Vladimír Fanta vrchní ředitel úseku informačních a komunikačních technologií ČSSZ

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Cílový předpoklad Východiska - změny zákonných předpisů - žádost o poskytnutí nemocenské dávky řešit zák. ustanovení - připojení „všech“ lékařů na Internet - povinná elektronická komunikace - zaměstnavatel si pro data „sahá“ - dostatečná technologická podpora

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Cílový předpoklad Změny zákonných předpisů Zákon o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb. Zákoník práce (zák. č. 262/2006 Sb. - §192 a §193) Žádost o poskytnutí nemocenské dávky Varianta 1 – písemné vyjádření pojištěnce Varianta 2 – předvyplněné vyjádření pojištěnce stvrzené lékařem Varianta 3 – zákonné ustanovení

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Cílový předpoklad Připojení lékařů na Internet Otevřená otázka – MZ ČR Povinná elektronická komunikace - povinnost stanovit novelou zák. č. 187/2006 Sb. - v oblasti nemocenského pojištění uplatnit pro nemocenské (HPN a Příloha k žádosti) - netýká se žádostí o zbývající dávky NP (OČP, PPM, VPTM)

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Cílový předpoklad Přístup zaměstnavatele k datům Varianta 1 - e-Neschopenku zasílá lékař Variantu 2 – e-Neschopenku zasílá ČSSZ Varianta 3 – zaměstnavatel si pro data „sahá“

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Cílový předpoklad Dostatečná technologická podpora - přístup na Internet (lékař, organizace, ČSSZ) - SW podpora pro lékaře, mzdové systémy, ČSSZ - realizace projektu 159 IOP v ČSSZ „Vytvoření informačního a komunikačního rozhraní ČSSZ za účelem poskytování informací klientům“

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Cílový předpoklad Termín realizace - novela zák. č. 187/2006 Sb. - realizace projektu 159 IOP v ČSSZ

Cílový předpoklad

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Popis procesu 1.krok – vznik prac. neschopnosti e hlášení o vzniku prac. neschopnosti papírové potvrzení pro pojištěnce číslo rozhodnutí DPN = základní identifikátor (+ RČ) 2. krok – informace zaměstnavatele pojištěnec ( , telefon, osobně,…) součástí informace je nahlášení čísla rozhodnutí o DPN ověření a výběr informací zaměstnavatele u ČSSZ

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Popis procesu 3. krok – průběžné e-hlášení o DPN lékařem i nadále ke 14/21 dní průběžně hlášení změn 4. krok – povinnost organizací – 14/21 den e-zaslání informací pro posouzení nároku do ČSSZ e-zaslání informací pro výplatu ND 5. krok – ukončení prac. neschopnosti e-hlášení o ukončení

Stávající stav

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Harmonogram projektu Vývojářský workshop Spuštění testovacího příjmu HPN (pro vývojáře) přes ISDS v testovacím prostředí ISDS a ČSSZ Spuštění testovacího příjmu HPN (pro vývojáře) kanálem veřejné rozhraní pro e-podání (VREP) v testovacím prostředí ČSSZ Spuštění příjmu HPN z lékařských SW přes veřejné rozhraní pro e-podání VREP v pilotním provozu (reálně je závislé na připravenosti lékařských SW) Zřízení specializované datové schránky pro e-podání, spuštění příjmu HPN10 z lékařských SW přes ISDS v pilotním provozu (reálně je závislé na připravenosti lékařských SW)

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Informace pro vývojáře Web ČSSZ  e - Podání Hlášení pracovní neschopnosti  Informace pro lékaře  Příručka pro lékaře  Technické informace a informace pro vývojáře lékařského SW

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Výhody na straně lékařů tiskopisy využívají data z evidence v lékařském SW SW automaticky generuje Evidenční číslo neschopnosti (EČN) tiskopisy se odesílají elektronicky tisk místo vypisování HPN snížení chybovosti Výhody na straně ČSSZ odpadá ruční zadávání údajů zrychlení zpracování Výhody řešení

Autentizace lékaře Lékař musí být registrován pro zasílání e-podání HPN, je mu přiděleno tzv. IČPE (identifikační číslo pracoviště pro e-podání). Registrace zahrnuje registraci datové schránky nebo registraci podpisového certifikátu. Příchozí podání jsou ověřována proti registračním údajům: Podání přes ISDS – ověření dle ID schránky ISDS Podání přes VREP – ověření dle certifikátu Podmínky pro lékaře ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Další podmínky pro lékaře: Lékař musí mít připojení na internet SW používaný lékařem musí podporovat elektronické předávání eNeschopenky HPN

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Funkční požadavky a doporučení Práce se záznamy evidence PN Založení nové evidence PN Automatické generování EČN prováděno v rámci vstupu struktura obsahuje 2 části IČPE + PČ IČPE= identifikační číslo pracoviště pro e-podání PČ= pořadové číslo: RRMMDDPPPP použito na všech formulářích HPN

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Odeslání dat České správě sociálního zabezpečení Prostřednictvím e – Podání Hlášení pracovní neschopnosti (HPN) mohou ošetřující lékaři elektronicky předávat informace o pracovní neschopnosti, které jsou standardně zasílány na I. díle Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, II. díle Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, Hlášení ošetřujícího lékaře. Funkční požadavky a doporučení Práce se záznamy evidence PN

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Tisk dokladů pro pacienta (a zaměstnavatele) Pro tisk dokladů připravena specifikace, která předepisuje obsah položek stanovuje grafickou podobu (příklady na dalších snímcích) Pro tisk jsou připraveny formuláře PN díly II, III, IV, V Potvrzení o trvání PN Povinnost tisku věcně vázána na procesní kroky evidence PN Vznik PN:PN Díl II a III závazně, Díl IV volitelně Trvání PN:PN Díl IV (volitelně), Potvrzení o trvání PN Předání PN:PN Díl IV (pokud nebyl), Díl V (pro papírové dokončení) Ukončení PN:PN Díl V závazně Nutno umožnit opakovaný tisk tisk se zvoleným formulářem kdykoli (bez omezení stavem záznamu) Funkční požadavky a doporučení pro tisk dalších dokladů PN (pracovní neschopnosti)

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Tisk dokladů – ukázka PN díl II Funkční požadavky a doporučení pro tisk dalších dokladů PN (pracovní neschopnosti)

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Tisk dokladů – ukázka PN díl III – příklad dat Funkční požadavky a doporučení pro tisk dalších dokladů PN (pracovní neschopnosti)

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Tisk dokladů – ukázka PN díl IV – příklad dat Funkční požadavky a doporučení pro tisk dalších dokladů PN (pracovní neschopnosti)

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Tisk dokladů – ukázka PN díl V - příklad dat Funkční požadavky a doporučení pro tisk dalších dokladů PN (pracovní neschopnosti)

Spolupráce s pilotujícími vývojáři ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Přihlášeni do pilotu Compugroup Medical, Komix, SW 602, NZ Servis, CTMOS Úspěšně testující vývojářské firmy (zasílají do testovacího prostředí) Compugroup Medical (VREP) Jeremiášova 1422/7B, Praha 5 KOMIX (ISDS) Radlická 751/113e, Praha 5 Software 602 (ISDS) Hornokrčská 15, Praha 4 CTMOS (VREP) Václavkova 1207/37, Brno-Židenice Webtica Software (VREP) Šumavská 416/15, Brno-Ponava SW používaný v ordinacích KOMIX (ISDS)

Pilotní provoz ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Zaregistrovaná zařízení (lékaři): 9 Předané soubory do : 51 Předané dokumenty 95

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Děkuji za pozornost Ing. Vladimír Fanta Vrchní ředitel úseku informačních a komunikačních technologií ČSSZ