VODNÍ MLÝN. Vodní (kolový) mlýn je mlýn, poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola. Starověký vynález,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Čas Karel Kovář.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Vodní elektrárny Marek Mik.
Vodní mlýn s českým mlecím složením
Odborná příprava jednotek sborů dobrovolných hasičů
Návrh výukového materiálu pro strojníky dobrovolných jednotek požární ochrany Příloha č. 3 Čerpadla Lukáš Žejdlík Ostrava 2011.
Tato prezentace byla vytvořena
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 02.
Elektrické motory a pohony
Miniturbínka a její instalace
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Starověký dřevěný šlapací jeřáb
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Žena a sport.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
HYDROSFÉRA.
BUDUJE VODNÍ ELEKTRÁRNY?
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Hydrosféra – vody pevnin
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
POHYB VODY NA ZEMI.
Využití energie přílivu
Výkon.Když dělník nakládá zeminu na auto, koná práci ? Naložení zeminy mu trvá 2 hodiny Co se změní, když zeminu budou nakládat dva dělníci ? A co když.
Nejstarší doklady o chovu ryb v zajetí, pravděpodobně čistě užitkovém, se dochovaly z poloviny 3. tisíciletí př. n. l. ze sumerského města Lagaš v jižní.
Vodní nádrže.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Eneolit - úvod Název školy
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Výroba elektrické energie
Proudění vzduchu.
Vynález lodě na parní pohon a lodního šroubu
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Tato prezentace byla vytvořena
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Další typy eneolitických artefaktů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Obnovitelné zdroje Větrné elektrárny.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
ZA PRAMENEM VOLYŇKY Putování Akademie třetího věku obor Historie a místopis Totem-rdc Plzeň. Vyšli jsme z Kubovo Huti a došli přes Lipku do Vimperku,
Jericho Hebrejský název: יְרִיחוֹ, arabský název: أريحا, kanaánský název: Yareah, řecký název: Ἱεριχώ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Gymnázium Jakuba Škody V.B Jan Čech, Lupač Tomáš, Ngo The Vinh, Ondřej Janda
Hrady-uspořádání, vývoj, dělení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Dějiny ČR – románský sloh
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Fyzika větrných elektráren a mlýnů
Přípravný kurz Jan Zeman
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Jezera, bažiny a vodní nádrže
JAK DOBŘE NAPLÁNOVAT ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ NA VODNÍCH NÁDRŽÍCH
Mezi přístavy Grangemouth a Falkirk byl vybudován v roce 1777 kanál Forth a Clyde, který spojoval Glasgow se západním pobřežím Skotska. Kanál Union, mezi.
Hydrosféra – vody pevnin
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-02
Život Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_ŽIVOT SLOVANŮ
Mezi přístavy Grangemouth a Falkirk byl vybudován v roce 1777 kanál Forth a Clyde, který spojoval Glasgow se západním pobřežím Skotska. Kanál Union, mezi.
Proudění vzduchu.
Miniturbínka a její instalace
Mezi přístavy Grangemouth a Falkirk byl vybudován v roce 1777 kanál Forth a Clyde, který spojoval Glasgow se západním pobřežím Skotska. Kanál Union, mezi.
Transkript prezentace:

VODNÍ MLÝN

Vodní (kolový) mlýn je mlýn, poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola. Starověký vynález, známý antickému světu již od 2. st. před n.l., se do středověké Evropy dostal až za křížových výprav z Orientu.

Mlýn do Čech pravděpodobně přinesli mniši – benediktýni. Nejstarší zmínky o vodních mlýnech u nás pochází z 12. století. Základem vodního mlýnu obecně je vodní kolo, které roztáčí energie vodního toku. Mlýn na svrchní vodu v rukopisu Sachsenspieglu z první čtvrtiny 14.st.

Horní náhon - voda dopadá na mlýnské kolo shora tak, aby "namočila" jen 1/2 kola. Jednotlivé lopatky kola mají tvar jakési "vaničky"; jejich funkcí je držet vodu během rotace co nejdéle. V praxi tedy si lze představit horní náhon jako kolo, jehož jedna polovina je zatížena tíhou vody, zatímco druhá polovina je prázdná, což způsobuje jeho rotaci.

Dolní a střední náhon - proud vody teče pod osou kola, kde pohání lopatky (velmi zjednodušeně řečeno) na principu "obráceného vesla".

Teoreticky maximální výkon P kterékoliv stroje poháněného tekoucí vodou je dán součinem dvou veličin: Průtok Q[m 3 /s] - množství vody za jednotku času. Čím vyšší průtok, tím vyšší výkon. (Např. více semletého obilí) Převýšení[m] - Čím vyšší je rozdíl výšek hladin mezi dodávkou vody a odtokem, tím vyšší je výkon stroje. V případě vodního mlýna bývá tento rozdíl zpravidla využit k vybudování většího kola s horním náhonem.

1.násypný koš Do něj se nasypalo nakropené zrno. Někdy v něm bývala destička od níž vedl provázek ke zvonku. Když došlo zrno v koši, destička se uvolnila, zvoneček spadl a zazvoněním upozornil mlynáře, že je čas nasypat další dávku. 4. běhoun Horní otáčející se mlýnský kámen, stažený železnými obručemi nebo pruty z břízy (leštinami) aby se neroztrhl. 5. spodek (ležák) Spodní, neotáčející se mlecí kámen se čtyřhranným otvorem, uvnitř kterého je dvoudílná dřevěná kuželice ve funkci radiálního ložiska, zachycujícího sílu od pohonu působící na kladnici. 14. palečné kolo Velké dřevěné kolo (dub, borovice) opatřené palci (součást převodu do rychla). 15. val dřevěný (dubový, borový, olšový) hřídel vodního kola procházející stěnou na návodní stranu mlýna. Do zdi, pod otvor kde hřídel procházel se při stavbě zazdila zlatá mince, jako obětina, aby se hřídel nelámal.

palečnicové kolo násypný koš mlýnské kameny

U rybníku Kamenná trouba stál na Pstružném potoce Plichtův mlýn.

Pstružný potok pramení u Humpolce, protéká Kejžlicí a napájí rybník Kamenná trouba. Průměrný průtok u ústí je 530 litrů za sekundu.

Šplíchalův mlýn v Dolním Městě

3%ADm_lub_ukr%C3%BDvaj%C3%ADc%C3%AD_ml%C3%BDnsk%C3%A9_kameny.JPG skladacky-3d-puzzle-slavne-budovy-vodni-mlyn-p068/ skladacky-3d-puzzle-slavne-budovy-vodni-mlyn-p