Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Miniturbínka a její instalace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Miniturbínka a její instalace"— Transkript prezentace:

1 Miniturbínka a její instalace
Ve spolupráci: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební Czech Technical University of Prague, Faculty of Civil Engineering Thákurova 7, Praha 6 V rámci semináře: Malé vodní zdroje jako součást energetické soběstačnosti obce 09/2011 Miniturbínka a její instalace Miroslav Sedláček Podporováno:

2 Malé vodní zdroje Potenciální energie do výše 2 kW Potoky a říčky
Spády 2 – 15 m a průtoky 5 – 15 l/s. Spády 0,5 – 2 m a průtoky 15 – 200 l/s. Potoky a říčky Výtok vody z rybníků a různých nádrží Vodárenská zařízení Výtok vody z čistíren odpadních vod Vodní hospodářství v průmyslových provozech, kde existuje využitelný spád

3 Schéma využitelnosti základních (konvenčních) vodních turbín
Pro velmi nízký spád od 1 m je využitelná Francisova turbína (velký průtok) Pro velmi nízký spád od 1,1 m je využitelná vírová turbína (velký průtok) Pro nízké spády od 1,2 m je využitelná Kaplanova turbína (velký průtok) Pro nízké spády od 1,5 m (i malé průtoky od cca 15 l/s.) je využitelná Bánkiho turbína OTS (miniturbínka SETUR) může efektivně pracovat s průtoky 5 – 15 l/s. na spádech 2 – 15 m. Nebo také na spádu do 1 m s průtoky desítek nebo stovek l/s.

4 Miniturbínka využívá málo známý hydrodynamický princip
Odvalování tělesa osově symetrického tvaru ve výtokovém konfuzoru Rotor je obyčejně dutá polokoule nebo komolý kužel (nebo podobné těleso)

5 Rotor může být v turbíně zavěšen nebo je podepřen
Rotor může být v turbíně zavěšen nebo je podepřen. Vždy s možností úhlového vychýlení všemi směry. Tekutina ho odvaluje po vnitřní stěně konfuzoru, tím je roztáčen. S hřídelí je spojen pevně.

6 Schéma principu odvalovacího tekutinového stroje
R – dutý rotor V – prostor, ve kterém dochází k uplatňování „odvalovacího jevu“ D – stator turbíny (konfuzor) H – hřídel rotoru, O – osazení hřídele (u verze pro nářadí) L – ložisko, α – úhel stěny konfuzoru, A – adaptér (nástroj) Body dotyku bývají v praxi velmi často opatřeny hydraulickými kanály Velká šipka označuje směr přítoku tekutiny, malé šipky ukazují směr výtoku

7 Schéma běhu stroje 60 ot/min. 8 ot/min. 120 ot/min.

8 Schéma běhu stroje Spotřebiče Přívodní potrubí Generátor Skříň

9 Miniturbína je efektivně využitelná při velmi malých průtocích 5 – 15 litrů/sec. a na spádech 2 – 15 metrů

10 Může pracovat i na extrémně nízkých spádech (do 1 m) s průtoky desítek nebo stovek litrů vody za sekundu. Dosahuje účinnost 40 – 70%.

11 Ing. Miroslav Sedláček, CSc.
Děkuji za pozornost Ing. Miroslav Sedláček, CSc. Kontakt: Telefon: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební Czech Technical University of Prague, Faculty of Civil Engineering Thákurova 7, Praha 6 Malé vodní zdroje jako součást energetické soběstačnosti obce 09/2011


Stáhnout ppt "Miniturbínka a její instalace"

Podobné prezentace


Reklamy Google