David Foller 8.B. Energie pro vodu v domácnosti. David Foller 8.B. Druhy energií 1. Tepelná energie pro teplou užitkovou vodu 2. Mechanická energie pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Advertisements

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Voda (opakování) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Č ISTI Č KA ODPADNÍCH VOD. ÚVOD : Kam odtéká odpadní voda z domácnosti? Co je to mechanické čistění vody? Co se děje s odpadky, které se odstraní z odpadní.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Směsi-II USAZOVÁNÍ, ODSTŘEĎOVÁNÍ, FILTRACE, KRYSTALIZACE, DESTILACE, REKTIFIKACE, SUBLIMACE Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák TERMOCHEMICKÉ REAKCE Lavoisier Laplace Hess Hoření, spalování Tepelná elektrárna.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch8 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK07 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
DRUHY VOD Voda pokrývá 60 % zemského povrchu: Srážková voda Srážková voda Povrchová voda Povrchová voda Podzemní voda Podzemní voda Minerální voda (minerály.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Cesta vody od zdroje po domácnost
Termika – Fotovoltaika
Elektrické vodiče a izolanty
ELEKTRÁRNY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
Voda Základ života.
TEPELNÉ MOTORY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Prezentace – výklad učiva
Voda H2O. Voda H2O Typy vod V přírodě se voda nikdy nevyskytuje čistá, obsahuje vždy určité množství rozpuštěných látek, plynů a nerozpuštěných pevných.
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
Čistírna odpadních vod
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Elektrické spotřebiče, vodiče, nevodiče
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Stejskalová Hana
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Prezentace – výklad učiva
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Ekologické a biologické aspekty vody
Název Recyklace papíru
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Čistírna odpadních vod
Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Neživá příroda - vzduch
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Transkript prezentace:

David Foller 8.B. Energie pro vodu v domácnosti

David Foller 8.B. Druhy energií 1. Tepelná energie pro teplou užitkovou vodu 2. Mechanická energie pro čerpání vody 3. Elektrická energie pro úpravu pitné vody 4. Biologická energie 5. Využití biologických procesů 6. Čištění odpadních vod 7. Šedé vody

David Foller 8.B. 1.Tepelná energie pro teplou užitkovou vodu  Spalování uhlí, dřeva, ropy, biomasy a odpadu  Sluneční energie (tepelné kolektory)  Odpadní teplo z jaderných a tepelných elektráren  Geotermální energie

David Foller 8.B. 2. Mechanická energie pro čerpání vody  Ve starověku hospodářská zvířata (vězni a otroci) Archimédův šroub  Ve středověku vodní a větrné mlýny * Parní stroj původně vynalezen pro čerpání vody z uhelných dolů  V dnešní době naftové a elektrické motory pro čerpadla

David Foller 8.B. 3. Elektrická energie pro úpravu pitné vody Demineralizace vody Demineralizace vody - odstranění vápence a jiných anorganických nečistot (filtrace, iontoměničove patrony ) (filtrace, iontoměničove patrony ) Dezinfekci vody - likvidace chorobo plodných zárodků (organických nečistot) (chlorové tablety, savo, UV záření) (chlorové tablety, savo, UV záření) 13 12

David Foller 8.B. 4. Biologická energie Bioplyn (metan) - vzniká biologick ý m rozkladem biomasy * biomasa je zbytky jídel zvířecí podestýlky, dřevo * biomasa je zbytky jídel zvířecí podestýlky, dřevo Odpadní vody jsou zde čištěny za pomoci bakterií a dalších mikroorganismů (houby, kvasinky, prvoci), převážně jde o biochemické enzymatické procesy. Nejprve se přefiltrují větší pevné odpady poté se voda napustí do usazovacích nádrží a pevné látky se nechávají usazovat. Další cesta vede v případě nejběžnějšího procesu do aktivačních nádrží s mikroorganismy (bakteriemi), které postupně přemění rozpuštěné i koloidní odpadní látky ve vodě na biomasu a plyny.

David Foller 8.B. 5. Využití biologických procesů  Voda v přírodě má takzvaně samočisticí schopnost. I silně znečištěný potok se po jisté době proudění, během něhož je voda okysličována, vyčistí.  K napodobení takových procesů dochází u takzvaných kořenových ČOV. Tyto čistírny využívají přirozených biochemických procesů, probíhajících ve vodním za spoluúčasti kyslíku a rostlin.Je založen na činnosti aerobních bakterií, žijících na kořenech rostlin, např. rákosu. Díky kombinaci biologických, chemických a fyzikálních procesů dojde k odbourání znečišťujících organických látek...  Nejvhodnější rostlina je rákos obecný, orobinec širokolistý a orobinec úzkolistý zblochan vodní, chrastice rákosovitá, skřipec jezerní, ze r ar vzpřímený, kosatec žlutý. 14

David Foller 8.B. Čištění odpadních vod 6. Čištění odpadních vod Voda získaná z přírodního zdroje, podzemního či povrchového, většinou obsahuje různé příměsi, které je nutné před distribucí do vodovodní sítě odstranit. Proto se surová voda nejprve odvádí na úpravnu vody, kde se upravuje mechanicky, chemicko-biologicky a chemicky tak, aby vyhovovala všem požadavkům na kvalitu pitné vody. Na počátku procesu úpravy se do surové vody přimíchá koagulant, což je chemická látka, pomocí níž se vysráží nečistoty obsažené ve vodě do formy těžších vloček. Tyto vločky poté v usazovací nádrži, kterou voda pomalu protéká, klesají ke dnu, kde se odebírají ve formě kalu. Voda z usazovacích nádrží následně odtéká na pískové filtry, kde se přefiltruje přes jemný písek a tím se zbaví veškerých zbylých drobných mechanických nečistot

David Foller 8.B. 7. Šedé vody Šedá voda je komunální voda bez fekálií a moče. Např. jsou to vody z van, sprch, umyvadel a výlevek. Za komunální vody od obyvatelstva se považují i vody z hotelů, restaurací a obdobných ubytovacích zařízení a míst, kde se shromažďují lidé.Množství vzniklých šedých vod kolísají od 50 do 111 l/EO den. Aby se zajistila vypovídající hodnota, nabízí se vycházet z toho, kde vody vznikly (nebo na co byly použity). Z toho vzniklo rozdělení na 4 zdroje:  neseparované šedé vody,  šedé vody z kuchyní a myček,  šedé vody z praček,  šedé vody z umyvadel,  van a sprch. 17

David Foller 8.B. Geotermální energie Zde je už teplá voda sána na povrch. Zde teče chladná voda do podzemí aby se ohřála

David Foller 8.B. Videa:

David Foller 8.B. Použité zdroje: Konzultace s otcem a paní učitelkou. SVATOŇOVÁ, H. a kol., Integrovaná přírodověda 2, Domácnost – svět v malém, Masarykova univerzita, Použité obrázky:

David Foller 8.B. Název díla: Energie pro vodu v domácnosti Vypracoval: David Foller třída 8.B třída 8.B Adresa školy: ZŠ Řehořova 3, Brno, Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj