Příprava OP Praha – pól růstu ČR  Přípravy od roku 2011 EUPraha Strategie EU 2020 Nařízení EU Priority Prahy Strategický plán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Operační program Praha – pól růstu ČR
Integrovaný regionální operační program Možnosti podpory sociálního začleňování v IROP.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
2 samostatné OP (OPPA a OPPK) 1 multifondový OP se 2 multifondovými prioritními osami Rozmanité specifické cíle (Technická pomoc) Koncentrované.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Místní plán inkluze + OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Příprava OP Praha – pól růstu ČR  Přípravy od roku 2011 EUPraha Strategie EU 2020 Nařízení EU Priority Prahy Strategický plán

Návrhy nařízení EU (říjen 2011) Nové pojmy, nová pravidla  Tematická koncentrace  50% spolufinancování pro více rozvinutý region  Předběžné podmínky (ex-ante kondicionality)  Možnosti finanční flexibility  Územní dimenze – nový nástroj ITI  Důraz na využití finančních nástrojů  Milníky, výkonnostní rezerva

– 2020 ProgramAlokace programu v Kč ProgramAlokace programu v Kč pro Prahu OPPA3,2 mld.OP Praha11,1 mld. OPPK7,0 mld.OP VVV12,2 mld. OP Z5,6 mld. IROP1,4 mld. CELKEM10,2 mld.CELKEM30,3 mld. Pro přepočet částek v období byl použit kurz CZK/EUR 27,50 Praha může i nadále čerpat z Fondu soudržnosti a z programů územní spolupráce bez omezení Finanční prostředky pro region Prahy

2 samostatné OP (OPPA a OPPK) 1 multifondový OP se 2 multifondovými prioritními osami Rozmanité specifické cíle (Technická pomoc) Koncentrované specifické cíle (Technická pomoc) OP Praha – pól růstu ČR Spolufinancování EU 85 %Spolufinancování EU 50 %  Řídicí orgán – hl. m. Praha  Regionální OP – území Prahy  Alokace – 201,6 mil. EUR (podíl EU) / 403,2 mil. EUR celkem

Definování priorit Prahy (rok 2011) OP PRESSPRVEK Spolupráce s VŠ Platformy k OP Definice priorit pro programové období aktualizace RIS Princip partnerství  Strategie SMART Prague - hlavní nosný koncept pro OP Praha

Prioritní osy OP Praha PO 1 – Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovacíPO 2 – Udržitelná mobilita a energetické úsporyPO 3 – Podpora sociálního začleňování a boj proti chudoběPO 4 – Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanostiPO 5 – Technická pomoc

Prioritní osy a výše jejich alokace (v %) PO 1: Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací (EFRR) – 125 mil. € PO 2: Udržitelná mobilita a energetické úspory (EFRR) – 121 mil. € PO 3: Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě (EFRR + ESF) – 51,6 mil. € PO 4: Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti (EFRR + ESF) – 89,5 mil. € PO 5: Technická pomoc (ESF) – 16,1 mil. €

Prioritní osa 1 - Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací 1.1 Vyšší míra mezisektorové spolupráce stimulovaná regionální samosprávou - EFRR Podpora aktivit vedoucích ke komercializaci výsledků výzkumu pomocí ověření proveditelnosti a komerčního potenciálu a jejich zavedení do praxe („proof-of-concept“) Projekty zadávání veřejných zakázek v před obchodní fázi (pre-commercial public procurement) a inovační poptávky veřejného sektoru Projekty spolupráce výzkumného sektoru s aplikační sférou 1.2 Snazší vznik a rozvoj znalostně intenzivních firem - EFRR Zvyšování kvality a efektivity fungování vědeckotechnických parků, včetně inkubátorů Vznik a rozvoj kapacit poskytujících progresivní služby pro podnikatele Rozvoj inovačních firem v počátečních obdobích jejich životního cyklu (start-upy)

PO 2 - Udržitelná mobilita a energetické úspory 2.1 Energetické úspory v městských objektech dosažené také s využitím vhodných obnovitelných zdrojů energie, energeticky efektivních zařízení a inteligentních systémů řízení - EFRR Zvyšování energetické efektivity v rámci objektů a technických zařízení pro zajištění provozu městské veřejné dopravy Zvyšování energetické efektivity v rámci objektů a technických zařízení pro zajištění provozu městské silniční dopravy Realizace pilotních projektů přeměny energeticky náročných městských budov na budovy s téměř nulovou spotřebou energie (příp. na budovy v pasivním energetickém standardu) s integrovanými inteligentními systémy 2.2 Zvyšování atraktivity užívání městské veřejné dopravy - EFRR Realizace záchytných parkovišť systému P+R (park & ride) u stanic a zastávek drážní dopravy, případně včetně doplňkových služeb úschovy jízdních kol B+R (bike & ride) Opatření pro preferenci povrchové městské veřejné dopravy v uličním provozu

PO 3 – Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě 3.1 Posílená sociální infrastruktura pro integraci, komunitní služby a prevenci - EFRR Zvyšování kapacit služeb pro bezdomovce a osoby ohrožené bezdomovectvím a nacházející se v krizi Zvyšování kapacit nízkoprahových a kulturně komunitních center poskytujících zázemí pro sociálně aktivizační aktivity Podpora rekonstrukcí, oprav a úprav bytů na byty systému sociálního bydlení a boje proti bezdomovectví (včetně chráněného, tréninkového a následného bydlení) 3.2 Posílená infrastruktura pro sociální podnikání – EFRR Vznik a rozvoj sociálních podniků a projektů poskytujících pracovní příležitosti pro znevýhodněné a obtížně zaměstnatelné skupiny obyvatel v Praze (včetně chráněných dílen) 3.3 Posílené aktivity pro integraci, komunitní služby a prevenci - ESF Podpora vzniku a činnosti kulturně komunitních center a prostor komunitního života a projektů aktivizace místních komunit (zejména ale nikoli pouze osob vyloučených, ohrožených a v krizi) za účelem posilování místní sociální soudržnosti

PO 4 – Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti 4.1 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let Vytvoření nových míst ve stávajících a budování nových zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let v denním režimu, nebo v objektech mateřských škol Podpora vzniku nových forem alternativní nerodičovské předškolní péče (včetně dětí do 3 let) Vytvoření nových tříd ve stávajících objektech mateřských a základních škol za cílem vytvoření nových kapacit vzdělávání dětí zpravidla od 3 let Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury na školách za účelem přizpůsobení vzdělávacích zařízení potřebám integrace dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a rozvoje klíčových kompetencí žáků s ohledem na rovnoměrný rozvoj mateřských, základních a středních škol v Praze. Podpora rozvoje kinestetické inteligence a pohybových aktivit jako druhu neformálního vzdělávání realizovaného na školách

PO 4 – Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti 4.2 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti Rozvoj podmínek pro inkluzivní vzdělávání formou zavádění principů multikulturní výchovy na školách Posílení komunitní role škol na základě spolupráce vzdělávacích zařízení (předškolních, základních a středních škol) s neziskovým sektorem, kulturními a sportovními institucemi a městskou správou na vzdělávání a jejich zapojení do vzdělávacího procesu Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků, pracovníků organizací působících ve vzdělávání pro inkluzivní, inovativní a kvalitní výuku 4.3 Zvýšení dostupnosti zařízení péče o děti - ESF Rozvoj zařízení péče o děti zřizovaných hl. m. Prahou, městskými částmi a organizacemi zřízenými a založenými hl. m. Prahou a městskými částmi hl. m. Prahy

PO 5 – Technická pomoc Zajištění kvalitního řízení programu Zajištění informovanosti, publicity a absorpční kapacity programu

Prioritní osa 1 - Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Aktuální stav příprav vyhlášení výzev v roce 2016  v roce 2016 je plánováno vyhlášení 5 výzev v rámci 2 specifických cílů PO 1  První kolo výzev – Specifický cíl 1.1 a 1.2 – vyhlášení – výzvy kolové  Aktivita Podpora aktivit vedoucích ke komercializaci výsledků výzkumu pomocí ověření proveditelnosti a komerčního potenciálu a jejich zavedení do praxe (proof of concept)  Aktivita Zvyšování kvality a efektivity fungování vědeckotechnických parků, včetně inkubátorů  Dílčí plánovací komise pro PO 1 projednala výzvy  2. Monitorovací výbor – schválení hodnotících kritérií Aktivita 1.1.1Aktivita Plánované alokace350 mil Kč250 mil Kč Plánované datum zahájení příjmu žádostí (30 dnů po vyhlášení ) Plánované datum ukončení příjmu žádostí o podporu

Prioritní osa 1 - Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Aktuální stav příprav vyhlášení výzev v roce kolo výzev - Specifický cíl 1.1 a 1.2 – vyhlášení – výzvy průběžné  Aktivita Projekty spolupráce výzkumného sektoru s aplikační sférou – inovační vouchery  Aktivita Vznik a rozvoj kapacit poskytujících progresivní služby pro podnikatele (MSP) 3. kolo výzev - Specifický cíl 1.1 – vyhlášení – výzva průběžná  Specifický cíl Projekty zadávání veřejných zakázek v předobchodní fázi a inovační poptávky veřejného sektoru  po schválení novely zákona o veřejných zakázkách, v němž bude zakotven institut „inovační partnerství“

Prioritní osa 2 - Udržitelná mobilita a energetické úspory Aktuální stav příprav vyhlášení výzev v roce kolo výzev - Specifický cíl Vyhlášení – výzva průběžná  Aktivita Realizace pilotních projektů přeměny energeticky náročných městských budov na budovy s téměř nulovou spotřebou energie (příp. na budovy v pasivním energetickém standardu)  Aktivita Zvyšování energetické efektivity v rámci objektů a technických zařízení pro zajištění provozu městské veřejné dopravy  dne projednala dílčí Plánovací komise texty výzev  2. Monitorovací výbor – schválení hodnotících kritérií

Prioritní osa 2 - Udržitelná mobilita a energetické úspory Aktuální stav příprav vyhlášení výzev v roce kolo výzev - Specifické cíle 2.1 a 2.2 – Vyhlášení – výzva Aktivita kolová/ Aktivita ve průběžná  Aktivita Zvyšování energetické efektivity v rámci objektů a technických zařízení pro zajištění provozu městské silniční dopravy  Aktivita Opatření pro preferenci povrchové městské veřejné dopravy v uličním provozu 3. kolo výzev – Specifický cíl Vyhlášení výzva průběžná  Realizace záchytných parkovišť systému P+R (park & ride) u stanic a zastávek drážní dopravy  Výzva ITI

Prioritní osa 3 – Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě Aktuálně vyhlášená výzva č. 6 SC 3.2 Posílená infrastruktura pro sociální podnikání (EFRR)  vyhlášena  datum a čas ukončení příjmu žádostí: , 16:00 hod.  předpokládané vyhlášení výsledků: konec června 2016 Podpora vzniku sociálních podniků a chráněných pracovišť  výzva SC 3.2 má 2 dílčí skupiny aktivit: A.Vznik sociálních podniků (alokace 27 mil. Kč)  Podporován je vznik sociálních podniků, včetně podniků propojujících své sociální podnikání s různými formami sociálních služeb (např. s chráněným či azylovým bydlením) či komunitních aktivit. B.Vznik chráněných pracovišť (alokace 18 mil. Kč)  Podporován je vznik chráněných pracovišť, která budou na nově vytvořených pracovních místech zaměstnávat více než 50% osob se zdravotním postižením.

Prioritní osa 4 - Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti Aktuální stav výzvy č. 1 SC 4.1 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let  vyhlášena  datum a čas ukončení příjmu žádostí: , 16:00 hod.  předpokládané vyhlášení výsledků: konec června 2016 Navýšení kapacity předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let  výzva SC 4.1 má 4 dílčí skupiny aktivit: A.Vytvoření nových míst ve stávajících a budování nových zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let B.Podpora vzniku nových forem alternativní nerodičovské předškolní péče (včetně dětí do 3 let) C. Vytvoření nových tříd ve stávajících objektech MŠ za cílem vytvoření nových kapacit vzdělávání dětí zpravidla od 3 let D.Vytvoření nových tříd ve stávajících objektech ZŠ za cílem vytvoření nových kapacit vzdělávání

Prioritní osa 4 - Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti Aktuální stav výzvy č. 2 SC 4.2 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti  vyhlášena  datum a čas ukončení příjmu žádostí: , 16:00 hod.  předpokládané vyhlášení výsledků: červen 2016 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti  výzva SC 4.2 obsahuje 3 témata: I.Téma I: Rozvoj podmínek pro inkluzivní vzdělávání formou zavádění principů multikulturní výchovy v rámci vzdělávání škol II.Téma II: Podpora komunitních programů realizovaných na základě spolupráce MŠ, ZŠ a SŠ s neziskovým sektorem, kulturními a sportovními institucemi a městskou správou a případně dalšími subjekty působícími v dané lokalitě III.Téma III: Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků, pracovníků organizací působících ve vzdělávání pro inkluzivní, inovativní a kvalitní výuku

Prioritní osa 4 - Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti Aktuální stav výzvy č. 3 SC 4.3 Zvýšení dostupnosti zařízení péče o děti  vyhlášena dne  datum a čas ukončení příjmu žádostí: , 16:00 hod.  předpokládané vyhlášení výsledků: červen 2016 Zvýšení dostupnosti zařízení péče o děti  cílem je především podpora rodičů dětí do 3 let, zejména žen – dřívější návrat na pracovní trh  podpora bude zaměřena na tyto oblasti: o vznik a provoz nových zařízení péče o děti o transformaci stávajících zařízení péče o předškolní děti na dětskou skupinu dle zákona č. 247/2014 Sb. a jejich provoz o provoz stávajících zařízení péče o děti  nebude podporován vznik a provoz zařízení péče o děti provozovaných v režimu školského zákona

Připravované výzvy v roce 2016 Prioritní osa 3 a Prioritní osa 4 POVýzva Alokace (mil. Kč) Plánované datum zahájení příjmu žádostí Plánované datum ukončení příjmu žádostí o podporu Druh výzvy PO3 SC 3.1 Posílená sociální infrastruktura pro integraci, komunitní služby a prevenci kolová PO3SC 3.3 Posílené aktivity pro integraci, komunitní služby a prevenci kolová PO4 4.1Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let kolová PO4 4.1Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let kolová PO44.2 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti kolová PO4 4.3 Zvýšení dostupnosti zařízení péče o děti průběžná

 Metodická podpora  Konzultace  Pravidla pro žadatele a příjemce  Semináře a workshopy pro přípravu žádostí o podporu z OP PPR zajišťuje pro žadatele odbor evropských fondů Magistrátu hl. m. Prahy. Semináře jsou pořádány vždy k aktuální vyhlášené výzvě.  Webové stránky OP PPR –  Dokumenty pro žadatele a příjemce  Podrobnosti o vyhlášených výzvách, plánovaných seminářích  Kontaktní údaje na projektové/programové manažery  Veškeré aktuality týkající se OP  Úspěšné projekty apod. Podpora žadatelů a příjemců

Děkuji za pozornost Mgr. Zdeňka Filipová