Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
Krajský úřad Jihomoravského kraje Brno, 10. prosince 2014 Porada vedoucích ekonomických a finančních odborů obcí II. a III. typu.
Fondy. Nekrytí fondů Fondy nemusí být vždy kryty penězi (241) s výjimkou FKSP Fondy mohou být kryty zásobami, pohledávkami apod. 2.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Rozpočtové právo II 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Seminář pro starosty obcí Olomouckého kraje 2011.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Vlastní zdroje - fondy.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Změny ve vedení účetnictví vybraných účetních jednotek od Jaroslava Svobodová 2. ledna 2013.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Daň z nabytí nemovitých věcí
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Finanční účetnictví RADNICE
Pojem přeměna obchodní společnosti
Odpisové plány Inventarizační zpráva
Finanční dary na pořízení majetku Nové části PAP
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Státní organizace.
IAS 17 Leasingy.
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
Obsah veřejných rozpočtů I
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Ivana Pařízková Rozpočtové právo ÚSC.
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2015 Liberec.
Daň z příjmů právnických osob
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2013 Liberec.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Zdroje financování majetku - PASIVA
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2017 Liberec.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Novelizace vyhlášek
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Obsah veřejných rozpočtů III
Vyhláška č. 504/2002 Sb. pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem činnosti není podnikání.
Novela zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů s účinností od 1. 7
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2018 Ing. Michaela.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví 2019
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví

Legislativa  Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů (připravuje se novela s účinností od )  Vyhláška č. 410/2009 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro některé vybrané účetní jednotky (novela k )  Vyhláška č. 270/2010 Sb., o inventarizaci majetku a závazků  Vyhláška č. 383/2009 Sb., o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické a smíšené formy účetních záznamů (technická vyhláška o účetních záznamech) (novela k )

Legislativa  Vyhláška č. 5/2014 Sb., o způsobu, termínech a rozsahu údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu, rozpočtů státních fondů, rozpočtů územních samosprávných celků, rozpočtů dobrovolných svazků obcí a rozpočtů Regionálních rad soudržnosti (účinnost od a od )  Vyhláška č. 220/2013 Sb., o požadavcích na schvalování účetních závěrek některých vybraných účetních jednotek  Vyhláška č. 312/2014 Sb., o podmínkách sestavení účetních výkazů za Českou republiku (konsolidační vyhláška státu) (účinnost od 1. ledna 2015)

Legislativa Předpisy související s hospodařením ÚSC:  Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů (návrh nového zákona, několikrát odloženo, vloni připomínkové řízení)

Legislativa  Vyhláška č. 416/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů

Legislativa  Zákon č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků  Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (velká novela odložena, novela podepsaná prezidentem republiky- veřejnosprávní smlouvy a jejich zveřejňování, porušení rozpočtové kázně)

Úpravy v legislativě  Vyhláška č. 410/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů:  Účet 342 – změna názvu a obsahu Daně, poplatky a jiná obdobná peněžitá plnění (daň sražená z příjmů zaměstnanců, závazky z daně z nabytí nemovitého majetku, daň z nemovitých věcí, silniční daně apod.)

Úpravy v legislativě  Účet 344 – změna názvu a obsahu Pohledávky za osobami mimo vybrané vládní instituce - obsahuje pohledávky za účetními jednotkami, které nepatří mezi vybrané účetní jednotky – dotace, granty, příspěvky, subvence, dávky, nenávratné finanční výpomoci, podpory, peněžité dary

Úpravy v legislativě  Účet 028 – Drobný dlouhodobý hmotný majetek - sledují se zde věcná břemena zřízená ve prospěch v pořizovací ceně 0,01 – Kč (pokud nejsou součástí stavby) (účetní jednotka může vnitřním předpisem snížit hodnotu vykazovaného majetku)

Úpravy v legislativě Vždy se zde vykazují: předměty z drahých kovů, pokud nejsou vykazovány na účtu 022, bez ohledu na pořizovací cenu Věci pořízené formou finančního leasingu, popřípadě bezúplatně převzaté, u kterých ocenění podle zákona o účetnictví § 25 nepřevyšuje Kč

Úpravy v legislativě  Účet 029 – Ostatní dlouhodobý hmotný majetek, mimo jiné se patří věcná břemena nad ,- Kč pokud nejsou jako součást ocenění položky Stavby nebo Zásoby (pokud budete přeúčtovávat: 028/029, 406/089, 089/088)

Úpravy v legislativě  Účet 375 – nový - Zprostředkování krátkodobých transferů (dříve na účtu 374)  Účet 475 – nový – Zprostředkování dlouhodobých transferů (dříve na účtu 472)

Úpravy v legislativě Přijetí transferu 231/375,475, přeposlání transferu 375,475/231 Pojetí krátkodobé a dlouhodobé je diskutabilní (povinnost zprostředkovatele přeposlat, prostředkovatele ani nezajímá, kdy dojde k vyúčtování, jde o problém u příjemce)

Úpravy v legislativě  Účet 404 – změna názvu (OSS) - Agregované příjmy a výdaje předcházejících účetních období  Účet 408 – změna názvu – Opravy předcházejících účetních období  Jednotlivá oprava 0,3 % aktiv nebo částka Kč

Úpravy v legislativě  Účet 347 – Závazky k vybraným ústředním vládním institucím (transfery – OSS a jimi zřízené příspěvkové organizace státní fondy)  Účet 349 – Závazky k vybraným místním vládním institucím (transfery – kraje, obce, dobrovolné svazky obcí a jimi zřízené příspěvkové organizace a regionální rady regionu soudržnosti)

Úpravy v legislativě  Účet 538 – Jiné daně a poplatky – obsahuje zejména náklady na ostatní daně, odvody a podobné platby, kdy je účetní jednotka poplatníkem s výjimkou daně z příjmů, náklady na doměrky za předcházející zdaňovací období, včetně daně z přidané hodnoty za předcházející zdaňovací období, kdy již nelze zvýšit hodnotu majetku, náklady na soudní poplatky

Úpravy v legislativě  Účet 575 –Náklady vybraných ústředních vládních institucí na předfinancování transferů – nově – týká se OSS  Účet 675 – Výnosy vybraných ústředních vládních institucí z předfinancování transferů – nově – týká se OSS

Úpravy v legislativě  Zrušení účtu 903 – Ostatní majetek a vykazování na novém účtu 909 – Ostatní majetek – je zde uveden majetek, který má účetní jednotka ve vlastnictví nebo jí přísluší právo hospodaření, ale majetek není vykazován v rozvaze a dále u zřizovatele obsahuje majetek, který zřizovatel předal příspěvkové organizaci k hospodaření

Úpravy v legislativě  Účet 911 – Vyřazené pohledávky – změna názvu a obsahu Krátkodobé podmíněné pohledávky z předfinancování transferů  Účet 905 – Vyřazené pohledávky – nově (převod z účtu 911) – obsahuje práva na peněžitá plnění, v případě, že již zanikl nárok na vymáhání, ale je předpoklad, že by mohlo dojít v budoucnu i k částečnému plnění

Úpravy v legislativě Úpravy v legislativě  Účet 912 – Vyřazené závazky – změna názvu a obsahu Krátkodobé podmíněné závazky z předfinancování transferů  Účet 906 – Vyřazené závazky – nově (převod z účtu 912)

Úpravy v legislativě  Účet 913 – Krátkodobé podmíněné pohledávky ze zahraničních transferů – nový účet  Účet 914 – Krátkodobé podmíněné závazky ze zahraničních transferů – nový účet  Účet 915 – Ostatní krátkodobé podmíněné pohledávky z transferů – nový účet

Úpravy v legislativě  Účtová skupina 95 – Dlouhodobé podmíněné pohledávky z transferů a dlouhodobé podmíněné závazky z transferů (nově) Účet 951 – Dlouhodobé podmíněné pohledávky z předfinancování transferů (pro OSS - EU)

Úpravy v legislativě Účet 952 – Dlouhodobé podmíněné závazky z předfinancování transferů (pro OSS - EU) Účet 953 – Dlouhodobé podmíněné pohledávky ze zahraničních transferů (pohledávky za subjekty v zahraničí) Účet 954 – Dlouhodobé podmíněné závazky ze zahraničních transferů (závazky k subjektům v zahraničí)

Úpravy v legislativě Účet 955 – Ostatní dlouhodobé podmíněné pohledávky z transferů (obsahuje dlouhodobé předpokládané pohledávky z titulu dotací, grantů, příspěvků, subvencí, dávek, nenávratných finančních výpomocí, podpor či peněžitých darů, které nejsou uvedeny na účtu 951 nebo 953)

Úpravy v legislativě Účet 956 – Ostatní dlouhodobé podmíněné pohledávky z transferů (obsahuje dlouhodobé předpokládané závazky z titulu dotací, grantů, příspěvků, subvencí, dávek, nenávratných finančních výpomocí, podpor či peněžitých darů, které nejsou uvedeny na účtu 952 nebo 954)

Úpravy v legislativě  Vyhláška č. 5/2014 Sb.: Měsíčně 20. den následujícího měsíce (vypuštěno kalendářního) Leden až prosinec do 10. února následujícího roku Připadne-li termín na sobotu, neděli nebo svátek je posledním dnem lhůty nejbližší příští pracovní den

Úpravy v legislativě Za období leden a za období červenec se výkazy nepředkládají Údaje o schváleném rozpočtu budou uvedeny ve výkazech za období leden - duben

Úpravy v legislativě  Vyhláška č. 383/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů: Nepředávají obce, jejichž počet obyvatel zveřejněný Českým statistickým úřadem na počátku bezprostředně předcházejícího období je menší než Vyhláška nabývá účinnosti dne 1. ledna 2015

Úpravy v legislativě Vyhláška nabývá účinnosti dne 1. ledna 2015 První předání konsolidačního záznamu provádí konsolidované jednotky státu ve stavu k 31. prosinci 2016, ve lhůtě do 31. března 2017 (v roce 2016 nebudou vykazovány stavy za minulé období)

Úpravy v legislativě První předání konsolidačního záznamu – Seznam účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu provádí spravující jednotky ve stavu k 31. prosinci 2014, a to ve lhůtě do 31. března 2015.

Úpravy v legislativě Dílčí konsolidační celek obec: zahrnuje obec a účetní jednotky, k nimž plní funkci zřizovatele nebo zakladatele – příspěvkové organizace; školské právnické osoby; veřejné výzkumné instituce; obecně prospěšné společnosti; obchodní společnosti a další účetní jednotky, v nichž má obec vliv;

Úpravy v legislativě zahraniční právnické osoby a další zahraniční subjekty, v nichž má obec vliv; dobrovolný svazek obcí, jehož členem je obec

Úpravy v legislativě Web OK – Účetnictví ÚSC - Informace ke konsolidaci – Konsolidační vyhláška státu, Konsolidační manuál

Úpravy v legislativě Web MFČR – Konsolidační vyhláška, Příloha č. 1 – Seznam účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu, Příloha č. 2 – Souhrnný výkaz majetku a závazků, Příloha č. 3 – Souhrnný výkaz nákladů a výnosů, Příloha č. 4 - Výkaz peněžních toků, Příloha č. 5 – Kniha podrozvahových účtů

České účetní standardy  ČÚS č. 701 – Účty a zásady účtování na účtech  ČÚS č. 702 – Otevírání a uzavírání účetních knih (novela od 1. ledna 2015)  ČÚS č. 703 – Transfery (novela od 1. ledna 2015)  ČÚS č. 704 – Fondy

České účetní standardy  ČÚS č. 705 – Rezervy (novela od 1. ledna 2015)  ČÚS č. 706 – Opravné položky a vyřazení pohledávek (novela od 1. ledna 2015)  ČÚS č. 707 – Zásoby (novela od 1. ledna 2015)  ČÚS č. 708 – Odpisování dlouhodobého majetku (novela od 1. ledna 2015)

České účetní standardy  ČÚS č. 709 – Vlastní zdroje (novela od 1. ledna 2015)  ČÚS č Dlouhodobý nehmotný majetek a dlouhodobý hmotný majetek (novela od 1. ledna 2015)

České účetní standardy - změny  ČÚS č bez věcných změn: účet 404 – změna názvu (OSS)  ČÚS č. 705 – bez věcných změn: formální úprava textu  ČÚS č. 706 – bez věcných změn: úprava textu a změna SÚ z 911 na 905 – Vyřazené pohledávky

České účetní standardy - změny  ČÚS č.707 – věcná změna, vypuštěno časové rozlišení v případě darů – zásob  ČÚS č. 708 – bez věcných změn: úprava názvu účtu 406 – Oceňovací rozdíly při prvotním použití metody  ČÚS č. 709 – bez věcných změn: úprava názvu účtu 404, 408 – Opravy přecházejících účetních období formální úprava textu

České účetní standardy - změny  ČÚS č. 710 – bez věcných změn: formální úprava textu oprava chyby názvu účtu 088

České účetní standardy - změny ČÚS č. 703 – z hlediska rozsahu největší změny Průtokové dotace vyčleněny z účtu 374 a 472 na účty – 375 a 475. Přečíslování podrozvahy

Výkaznictví  Ve výkazu Příloha se ruší pro ÚSC část N – mzdové náklady  Ve výkazu rozvaha se vykazují zůstatky na účtech s kladným znaménkem, výjimka účty 227 (SR), 319 (D), 401, 404 (OSS), 405, 406, 408 a účty účtové skupiny 43 a 49 (výsledky hospodaření a závěrkové účty)

Termíny pro rok 2015  výkaz Fin 2-12M a data do automatu KÚ do 12. dne následujícího měsíce  účetní výkazy (Rozvaha, Výkaz zisku a ztrát, Příloha) do 20. dne následujícího měsíce  organizace, které předávají PAP zašlou účetní výkazy včetně PAP do 25. dne následujícího měsíce

Děkuji za pozornost RNDr. Vlasta Vaidová