Právní aspekty podnikání s ukrajinskými partnery Jiří Horník Den Ukrajiny, Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9. října 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do problematiky veřejných zakázek Mgr. Kateřina Slováčková
Advertisements

Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Podnikání v EU Vypracoval: Lukáš Macoun
Obchodní společnosti.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci.
Předmět, systém a prameny obchodního práva
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Firemní právník Softwarová publikace pro zvýšení právní jistoty Vašeho podnikání snadná a rychlá ovladatelnost 2x ročně aktualizace HOTLINE zdarma obsah.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Důležité webové stránky pro RaVS Ing. Jelínek
Vykonavatelé vlastnického práva státu
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Ochrana kulturních památek M. Horáková. Témata seminářů Úvod, základní právní úprava, základní pojmy Ochrana kulturních památek,Státní památková péče.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Právní možnosti při zakládání firemního zastoupení v SRN Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Advokát v ČR a SRN Sdružení českých podniků v Německu.
Obchodní společnosti.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Jiří Horník Některé právní aspekty podnikání v Ázerbájdžánu ve spolupráci s.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Některé právní aspekty investic v Brazílii Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE, Praha, 13. listopadu 2013.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Právní aspekty podnikání v Polsku Mgr. Piotr Klosowski - Ředitel ECDiDP s.r.o. Višňová 331/4, Praha 4 Česká republika
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Dlouhodobý vývoj zahraničního obchodu České republiky V Praze, dne 6. října 2008.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Christian Blatchford Právní aspekty investování a podnikání v Etiopské federativní demokratické republice.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Východiska evropské úpravy
Společnost s ručením omezeným
Předmět, systém a prameny obchodního práva
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Dějiny českého a československého práva Ladislav Vojáček
Malé a střední podnikání
Postup při zřizování obchodní společnosti
Akciová společnost Výuková prezentace.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Právní aspekty podnikání s ukrajinskými partnery Jiří Horník Den Ukrajiny, Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9. října 2013

Ukrajina ve světle mezinárodního obchodování Exportní strategie České republiky na léta 2012–2020 Celková vize proexportních aktivit státu a jejich cíle Ukrajina patří mezi 12 prioritních zemí pro české vývozce a podnikatelskou spolupráci Export na Ukrajinu Motorová vozidla a ND, strojírenské produkty, telekomunikace Nejúspěšnější Škoda Auto 2012 – kladná obchodní bilance Vývoz do Ukrajiny přes 33 miliard Kč Dovoz z Ukrajiny přes 22 miliard Kč Právní aspekty podnikání s ukrajinskými partnery

Které právní předpisy je nutné a vhodné znát? České Od nové soukromoprávní předpisy (NOZ, ZOK, atd.) Několik dohod mezi vládou ČR a vládou Ukrajiny o spolupráci v různých oblastech (silniční dopravě, celních otázkách, veterinární oblasti) Ukrajinské Občanský a obchodní zákoník (částečně se překrývají), zákon o akciových společnostech, zákon o obchodních společnostech Evropské Dohoda o partnerství a spolupráci mezi EU a Ukrajinou Jednání o Asociační dohodě (5/2014 ?) Mezinárodní Právní aspekty podnikání s ukrajinskými partnery

Od začátku jednání…. Omezení vlastnictví zemědělských pozemků, povinná registrace zahraničních půjček u národní banky, nutná potvrzení a schválení v případě prodeje vybraného zboží nebo nemovitostí ! Neexistence zákonné předsmluvní odpovědnosti X nová výslovná úprava v NOZ Nezávaznost tzv. letter of intent nebo head of terms X možné výslovně ujednat opak Sbírka listin s ukrajinskými právními předpisy: Obchodní rejstřík na Ukrajině: ! Mnoho oficiálních stránek a internetových odkazů není v angličtině Právní aspekty podnikání s ukrajinskými partnery

… až po podpis smlouvy Smlouva je uzavřena až okamžikem doručení akceptace druhé straně Nutná ukrajinská jazyková verze (nejčastěji dvojjazyčné) Přísné formální požadavky a doporučení X dle NOZ preference bezformálnosti Všechny listy dokumentu musí být pevně spojeny (doporučené je svázaní a zapečetění v podobě, kterou používají notáři) Podpis na každé straně dokumentu + v případě právnické osoby také razítko Častý požadavek na formu notářského zápisu Právní aspekty podnikání s ukrajinskými partnery

Některá specifika obchodování Chybí úprava zamezující dvojímu zdanění – daň 15 % Častá preference rozhodčího řízení před soudním V praxi vysoká míra byrokracie Úředním jazykem ukrajinština, většina obyvatel ale mluví i rusky Angličtina může být problémem mimo Kyjev Právní aspekty podnikání s ukrajinskými partnery

Zcela nová společnost nebo pobočka? Založení nové společnosti Několik možných forem, nejčastější s.r.o. nebo a.s. s.r.o. – může založit jediná společnost, není stanoven minimální ZK, povinný rezervní fond (X dle ZOK již není nutné) a.s. – akcie pouze v zaknihované podobě, povinné čtvrtletní a roční zprávy Národní komisi pro cenné papíry Proces trvá přibližně dva týdny Zaměstnanci potřebují pracovní povolení Pobočka české společnosti Nepraktické a málo využívané Pouze pro „pasivní“ aktivity ! Dokumenty z ČR musí byt opatřeny apostilou Právní aspekty podnikání s ukrajinskými partnery

Prague Main Office Jungmannova 24, Prague, Czech Republic telephone: +420 / facsimile: +420 / Karlovy Vary Office Na Vyhlídce 53, Karlovy Vary, Czech Republic telephone: +420 / facsimile: +420 / Ostrava Office Českobratrská 7, Ostrava, Czech Republic telephone: +420 / facsimile: +420 / Připravte se na rekodifikaci od roku 2014 na seminářích KŠB Institutu Neváhejte navštívit KŠB Institut na Prestižní zpravodajský server Patria.cz díky společnému projektu KŠB a Patria Finance přináší nejen novinky ze světa financí a trhů, ale i právní témata pohledem byznysu. Najdete nás na