NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
Advertisements

POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Globální oteplování Marek tecl 2L.
Krupobití krupobitím se rozumí jev, při kterém kousky ledu různého tvaru, velikosti, váhy a hustoty vytvořené v atmosféře dopadají na věc, a tím dochází.
Globální oteplovaní.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Nekouřit na škole je jednoduché
Eroze.
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Přírodní katastrofy.
Anotace DUM slouží jako doprovodný vizuální materiál při výuce o globálních problémech.
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
Rozdíly mezi osobnostmi
Co víme o klimatickém systému Země?
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
Ing. František Řezáč MASARYKOVA UNIVERZITA T – 6 Pojištění majetku firem.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Eliminace rizik v zemědělství Žofínské fórum 25. březen
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Havárie…. Pohroma ? Katastrofa…..!
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy. Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch.
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2008 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2007.
Německo Jan Dušek.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nástroje pro monitoring sucha a včasnou výstrahu – intersucho.cz a klimatickazmena.cz Lenka Bartošová Mendelova univerzita v Brně, Ústav výzkumu globální.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO59 Název.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Znečištění vzduchu dopravou
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Příspěvek PGRLF k růstu českého zemědělství
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
1. Současný legislativní stav
Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta
Ekologické globální problémy
vnější přírodní činitelé
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Přehled živelních pohrom
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu klimatu, Praha,

ZMĚNY KLIMATU ■Planeta Země během svého geologického vývoje prošla a prochází neustálými klimatickými změnami. ■Ty jsou zčásti způsobeny přírodními aspekty, které člověk nemůže nijak ovlivnit. ■Zásadní vliv na změny klimatu má ale také koncentrace oxidu uhličitého CO2 v atmosféře – změny teploty. Již změna o pouhý jeden stupeň má vliv na změnu klimatu. NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU

ŽIVELNÍ ŠKODY V ČR Současné klima České republiky se projevuje v několika živelních rizicích: ■Povodně a záplavy, ■vichřice, ■krupobití, ■letní bouře. Riziko povodně a záplavy představuje jednoznačně nejvyšší hrozbu. NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU

POVODNĚ V roce 2013 byla ČR zasažena již sedmou rozsáhlou povodní od roku NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU

POJIŠTĚNÍ RIZIKA POVODNĚ V ČR ■Před rokem 2002 bylo pojištění rizika povodně a záplavy běžnou součástí pojištění majetku fyzických i právnických osob. ■Opakující se povodně a záplavy si vyžádaly řízení tohoto rizika ze strany pojišťoven. ■Prostředkem řízení rizika se staly Mapy tarifních zón, které s využitím digitálních mapových podkladů terénu a hydrologických modelů simulují chování vody v říční síti. Zavedením Povodňových map do praxe pojišťoven přestává být pojištění rizika povodně a záplavy dostupné všem zájemcům. NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU

SUCHO JAKO PŘÍČINA VZNIKU ŠKOD V ZEMĚDĚLSTVÍ (NEJEN) V posledních letech se však vedle povodní a záplav ukazuje jako nový problém zcela opačný jev – nedostatek srážek. ■Největší ztráty způsobuje v zemědělské prvovýrobě. ■Běžným komerčním pojištěním není pokryt. PROČ? Následky působení sucha jsou pro účely pojištění obtížně definovatelné a měřitelné, jak se ukazuje, může mít/má plošný charakter, stěží lze zjistit, zda škody na plodinách vznikly skutečně pouze vlivem nadměrného sucha nebo i z jiných příčin, např. nesprávným hospodařením či působením dalších vlivů, stěží lze zjistit, zda se vzniku škod dalo či nedalo zabránit. V současné době vzniká ve spolupráci státu a zemědělců Fond těžko pojistitelných rizik, z něhož budou zemědělcům částečně kompenzovány škody vzniklé nadměrným suchem a nadměrnými srážkami v době sklizně. NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU

DALŠÍ ŠKODY ZPŮSOBENÉ NADMĚRNÝM SUCHEM Lze očekávat, že sucho, které v letošním roce postihlo celou střední Evropu, se může v příštích letech opakovat ? Názory odborníků se různí. Vedle již popsaných škod mohou v případě opakovaného extrémního sucha vznikat i škody jiné - na budovách, na dalším majetku: ■Po/praskání stěn při nadměrném vysušení budovy/podkladu, ■zřícení budovy, její části(í) ■jiné dopady, v jiných oblastech (doprava, lodní provoz apod.) Diskuse o možnosti pojištění podobných rizik v budoucnosti je teprve před námi všemi. NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Česká asociace pojišťoven Na Pankráci 1724/ Praha 4 Tel.: