Zájmové činnosti ve střediscích volného času

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Škola, rodina, komunita.
Dům dětí a mládeže Valašské Klobouky, okres Zlín.
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Jak se (ne) stát závislákem! „Jak se (ne) stát závislákem !“ je interaktivní výchovný program pro „….náctileté“ s tématikou primární prevence některého.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Klub Pathfinder, oddíl Penguins – prezentace činnosti
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU ROSICE VÁŠ PARTNER PRO VOLNÝ ČAS.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Struktura výuky.
Klíčení Rosteme s dětmi Pionýrský program neformálního vzdělávání se zaměřením na děti se specifickými vzdělávacími potřebami.
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Dokumentace k zajištění BOZP
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Rokytná, o.p.s. Srázná Moravské Budějovice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Příprava schůzky zájmového útvaru Seminární práce z předmětu Metodiky zájmových činností I.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
BOZP při práci ve výškách
ZŠ Nové Veselí a prevence nežádoucího chování
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
9. Tvorba individuálního plánu
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení Harrachov
Interní předpisy hotelu
Základní škola, Most, Jakuba Arbesa 2454
Šablony OP VVV a podpora nadání
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Základní škola Valašské Klobouky
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
9. Tvorba individuálního plánu
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
Novinky v předškolním vzdělávání
Š A B L O N Y II.
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Kariérové poradenství a podnikavost
Volnočasová pedagogika
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Zájmové činnosti ve střediscích volného času Součást výuky předmětu Metodiky zájmových činností 1 Dr. Michal Kaplánek

Subjekty nabízející zájmovou činnost dětí a mládeže (ČR) střediska pro volný čas dětí a mládeže, školní kluby školní družiny školy občanské iniciativy církevní instituce Komerční zařízení

Charakteristika subjektů nabízejících zájmovou činnost Zaměření: komerční sociální výchovné Pastorační (Je třeba počítat s kombinací uvedených zaměření.) Právní forma: a) Komerční subjekty s.r.o. b) Neziskové (NNO) o.p.s. o.s., nadace aj. c) školská zařízení školské práv. osoby d) církevní zařízení NEVYJASNĚNO!

Činnost středisek pro volný čas dětí a mládeže otevřená práce s dětmi a mládeží – tzv. „spontánní činnost“ zejména otevřených klubů (podrobněji v předmětu Animace jako výchovná metoda) pobytová činnost (tábory, víkendy atp.) odborná pomoc výukové programy zájmová činnost pravidelná příležitostná práce s talentovanými dětmi („individuální“) pořádání soutěží

Zájmová činnost v SVČ Pravidelná je činnost zájmových útvarů, které mají stálou členskou základnu a pravidelně se scházejí ke své činnosti Příležitostná je akce pořádaná jednorázově nebo cyklicky (besedy, přednášky, exkurze, kulturní a sportovní akce atd.) práce s talentovanými dětmi („individuální činnost“) je systematická práce s nadanými dětmi a mládeží, např. vytváření speciálních zájmových útvarů pro talentované jedince) pořádání soutěží

Druhy zájmových útvarů Kroužek je menší zájmový útvar, jehož činnost směřuje zpravidla na vnitřní obohacení členů, zaměřuje se na vnitřní život útvaru Soubor označuje zájmový útvar, jehož činnost směřuje zpravidla k veřejné produkci výsledků činnosti (pěvecký, taneční, divadelní apod.). Klub je zájmový útvar s volnější organizační strukturou. Oddíl – tento pojem se někdy užívá u tělovýchovných nebo turistických útvarů. Kurz je útvar s vymezenou délkou trvání a jeho činnost směřuje k osvojení určitého množství vědomostí či dovedností.

Vnitřní řád SVČ Vnitřní řád obsahuje především pravidla týkající se adresátů (kdo se může zúčastnit) podmínek účasti na programech pobytu účastníků v prostorách SVČ chování účastníků (co se může, co ne) bezpečnosti a pořádku

Bezpečnost při práci zájmového útvaru Organizace je povinna zajistit poučení pedagogů a dalších spolupracovníků, kteří mají následně povinnost poučit všechny účastníky. Poučení se provádí při první schůzce a musí být zapsáno v pedagogické dokumentaci (včetně osnovy). U zájmových činností dětí organizovaných SVČ nese odpovědnost za bezpečnost pověřená osoba straší 18 let, a to i v případě momentální nepřítomnosti při dané činnosti; toto pověření by mělo být prokazatelné. Pokud by pedagog chtěl zakončit činnost na jiném místě než je místo schůzky, např. na konci vycházky či pobytu v přírodě, musí mít písemný souhlas rodičů. Rodiče by měli být seznámeni s dobou a místem schůzek. Pokud schůzka zájmového útvaru odpadne, je vhodné informovat o tom rodiče.

Bezpečnost v místnosti dodržovat vnitřní řád neužívat vlastní elektrické přístroje nevyklánět se z oken zamezit nebezpečnému pohybu dětí (např. skákání po nábytku apod.) pozor na ostré hrany nábytku, nekryté radiátory, uvolněné podlahové krytiny atp.! používat jen bezpečné pomůcky pořádek a disciplína

Bezpečnost v tělocvičně Dodržovat bezpečnostní ustanovení zveřejněné pro danou tělocvičnu. Před každým použitím nářadí vedoucí osobně zkontroluje jeho stav. U každého nářadí musí být podávána záchrana. Při cvičení dbát na patřičné rozestupy. Děti mohou cvičit pouze ve vhodném oblečení a obutí. Pro míčové hry v tělocvičně musí mít všechna okna a světla drátěné kryty. Pro náročnější cvičení na nářadí musí mít vedoucí pedagogickou či cvičitelskou kvalifikaci.

Bezpečnost při akcích ve městě Před přesunem seznámit účastníky s trasou a prostorem. Určit místo srazu pro případ, že by se některé dítě ztratilo. Před započetím hry vymezit prostor, zkontrolovat osobně, zda nehrozí nebezpečí střepů, injekčních jehel, želez apod. Při nástupu do MHD dbát na ukázněný nástup – vedoucí nastupuje první a vystupuje poslední. Pro přechod vozovky používat značené přechody, děti přecházejí hromadně na pokyn vedoucího. Místa her by neměla být osamělá. V případě rozchodu pro nákupy či samostatnou prohlídku města určíme skupiny dětí (3 – 5), které budou chodit stále spolu.

Dokumentace zájmového útvaru Roční plán Deník zájmového útvaru (s uvedením činnosti a prezence) Osvědčení o absolvování Další dokumentace v rámci dokumentace celého zařízení