Životní dráhy pohledem dětí: postav dům, zasaď strom a zploď syna pro 21. století Michaela Bartošová Lenka Slepičková FSS MU Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dělba práce v rodině a měnící se genderové role
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Technika,tak jak ji vidím já…
Hodnotová orientace svobodné generace
DOMOV ADRESA oslovení jméno a příjmení ulice a číslo domu obec, město
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.
Rodina.
Sociální konstruktivismus
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Rodina 6. ročník.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Základy pedagogické metodologie
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_15.
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14.
Zpracovala: Simona Hyková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Děti a rodiče před televizí
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Šablona - název/číslo: III/2 Inovace.
Vědomostní kvíz Medvídka Pú Zde vložte obrázek dostupný z Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Moje Rodina Lucka.
Náhradní rodinná péče -NRP
Genderová kultura a kulturní teorie sociálního státu
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Výchova k občanství RODINA
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Sociologie dětství Lenka Slepičková. Ve středověku bylo dětství nedůležitou a krátkou fází lidského života. Jakmile se dítě naučilo chodit a mluvit, bylo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Práva a povinnosti mezi manželi
Rodina, náhradní rodinná péče
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Rodina dříve a dnes Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Hrozby a příležitosti pro vzdělávání v pražském prstenci
Úvod do kvalitativního výzkumu
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
19. září Manželství, rodina.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 7 Strossmayerovo nám. 4
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

Životní dráhy pohledem dětí: postav dům, zasaď strom a zploď syna pro 21. století Michaela Bartošová Lenka Slepičková FSS MU Brno

Nové paradigma ve výzkumu dětí dítě jako sociální aktér – je schopno nezávislých, individuálních voleb a rozhodnutí děti jako svébytná sociální skupina děti jako aktivní činitelé změn ve společnosti a (spolu)tvůrci své vlastní životní zkušenosti děti jsou nejen socializovány, ale také socializují  metodologické a etické dopady ve výzkumu: snaha vidět svět z dětské perspektivy a chránit práva dětí James a Prout 1990; Milkie, Simon, Powell 1997 James a kol. 1999; Alderson 2000; Greene a Hogan 2005; Petrie, Fiorelli a O’Donnell 2006; Coad a Evans 2008

Sociologický výzkum dětí v ČR teoretické studie a diskurzivní analýzy dětství (Nosál 2002, 2003) vzdělávání dětí a menšin (projekt EDUMIGROM), problematika genderu a vzdělávání dětí (Jarkovská 2009; Jarkovská, Lišková, Šmídová 2010) Národní institut dětí a mládeže MŠMT - výzkumy postojů a hodnot mládeže a dětí k nejrůznějším oblastem jejich života příležitostné výzkumy dětí a mládeže na zakázku různých subjektů - prováděné velkými agenturami (Median, Factum-Invenio, Milward-Brown)

výzkum „Rodina pohledem dětí“ (Slepičková, Bartošová, Chromková-Manea, Dvořáková) kvalitativní výzkum dvou skupin dětí – 3. a 7. třídy ZŠ (zatím celkem 3 třídy – dvě třetí, jedna sedmá) skupinový výzkum prováděný ve třídách ZŠ snaha uplatňovat nové přístupy ve výzkumu s dětmi využití klasických (skupinové a individuální rozhovory) i inovativních technik blízkých dětem (kreslení, psaní, diagramy, hry atp.)

Sledovaná témata Životní dráhy a představy o budoucím životě  jak si děti představují svůj budoucí život, jaký je význam rodiny v těchto představách, jak je zobrazována Co je a co není rodina  definice rodiny pohledem dětí, význam rodiny v nejširším slova smyslu, hodnocení různých rodinných uskupení a blízkých vztahů Role v rodině  role rodičů, dětí a ostatních členů rodiny; genderové uspořádání vztahů v rodině; práva a povinnosti členů rodiny Blízké vztahy dětí  důležitost rodiny z hlediska širších vztahů; význam rodiny a jiných blízkých vztahů v životě dětí

Životní dráhy a představy o budoucím životě techniky Umisťování událostí vlastního života na časovou osu Moje budoucí rodina  mladší děti – obrázek s popiskem  starší děti – slohová práce Skupinové diskuse nad příběhy  materialistické/postmaterialistické hodnoty  genderové role v rodině

Třetí třídy (9-10 let) a sedmé třídy (13-14) časové osy Mladší děti  pro některé příliš těžký úkol – nechápou linearitu, nerealistické představy o věkových hranicích, neumí si osu představit  důležitost zvířat v celé životní dráze  brzké svatby (ale ne vždy jsou součástí osy)  magické datum – 18 let Starší děti  téma prvního sexu  uvádí více dětí než třeťáci V obou případech  nesouvislost mezi sňatkem a narozením dítěte  ale jinak velmi tradiční

Sedmé třídy (13-14 let) slohové práce „moje budoucí rodina“ představit si budoucnost je pro obě skupiny dětí obtížný úkol – ví, že jde o ideál Představy - obecně  všichni rodina a děti (2 a často i více, obě pohlaví)  dům, zahrada, domácí zvířata, auta, cestování  důraz na užívání si života – nicméně v kontextu rodiny a s rodinou! Manželství, partnerství  není podmínkou, pouze u dívky je zdůrazněna touha po svatbě a svatebním dni  dívky očekávají od mužů – hlavně bohatství, ale v malé míře se vyskytuje i zodpovědnost, láska  kluci očekávají od žen – více méně nic, vlastnosti manželky neuvádí Role muže a ženy v rodině  ne nutně tradiční  ale zajímavý důraz na genderově specifické trávení volného času dětí – holky gymnastika, tanec X kluci sport (hokej, fotbal, volejbal…); holky a kluci pomáhají rodičům s pracemi podle pohlaví

Třetí třídy (9-10 let) obrázky „moje budoucí rodina“ Představy - obecně  všichni rodina a děti (skoro vždy dvě), často ale výjimky!  dům, zahrada, bazén, domácí zvířata, auta, motorky, cestování  častěji kreslí věci než lidi Manželství, partnerství  vlastnosti manžela – hodný, neutrácet, nepít, hezký, černovlasý, hnědooký, hnědovlasý, milý, chytrý, vzdělaný  vlastnosti manželky – hodná, hezká  dívky – přesnější představy o rodině (jména dětí, ale i např. domácích zvířat) a vybavení domu  kluci – častější představy o tom, čím se budou zabývat sami – v práci i ve volném čase (hrát fotbal, být programátor, jezdit na kole, mít motorku…)

Sedmé třídy (13-14 let) diskuse o hodnotách a rolích Diskuse materialistické / postmaterialistické hodnoty  První rodina - koupelna, auta, dovolená, dům, zahrada, peníze, užívají si života, čistší prostředí, prostředí bez hluku, chytří – umí si vydělat X dlouho pracují, mají daleko do města, do školy, do obchodu  Druhá rodina - podporují děti v tom, co chtějí dělat, jezdí na výlety, jsou chytřejší, bydlí v centru, nemusí vysávat velký byt X rodiče chodí po koncertech, nemají auto, bydlí ve městě – je tam hluk, smrad, nemají televizi, nejsou tak bohatí  debata o tom, která rodina je chytřejší Diskuse o rolích v rodině  Starost o dítě zvládne lépe matka – je to zvyk, instinkt, pravidlo  Muži nezvládají tak dobře práci v domácnosti a u dětí  Holky podceňují kluky v péči o dítě a domácnost  Zároveň děti navrhují, že práce by měly být rozložené spravedlivě a oba rodiče mají také pracovat (vnímají hádky rodičů na toto téma).  Ženské a mužské práce existují – mohou být prohozené, ale hrozí, že rodiče budou vypadat směšně a děti by se to měly naučit dělat „správně“

Třetí třídy (9-10 let) diskuse o hodnotách a rolích Diskuse materialistické / postmaterialistické hodnoty  velmi podobné závěry jako v sedmé třídě  dvě výjimky – jsou chudší, ale to nevadí – mají všechno blízko, chodí do přírody Diskuse o rolích v rodině  Trávení času s dětmi jako společná starost rodičů  Práce v domácnosti spíše věc matky  Rozdělení prací tradičně na mužské a ženské „máma je hlava domácnosti“ „taťka je taťkovitej“ - dívá se na televizi nebo pracuje na zahradě, sportuje  Děti se zapojují do těchto prací spolu s rodiči: kluci pracují s otcem na zahradě, holky s maminkou žehlí

Závěry, diskuse, otázky Životní dráhy  spíše tradiční, konzervativní  třeťáci jsou alternativnější – nebojí se říct svůj názor, sedmáci se bojí – stydí se za odchylky od normy  genderově specifické Normy, hodnoty  materialistické  důraz na rodinu a prožívání života s rodinou  ambivalence ve výpovědích o genderových rolích – normativně spíše tradiční, ale zároveň tolerantní k alternativám